Vesa-Matti Saarakkala

Pettäjien hallitus kehysriihessä

Joku voisi ajatella, että kun lasketaan pois EU- ja kuntapolitiikka, hallituksen kehysriihen tulos ei ole katastrofi.

Mutta Kataisen-Urpilaisen –vaalilupaustenpitämättömyyssopimus on sopimus Suomen kansan pettämisestä. Meillä onkin Suomessa pettäjien hallitus. Vastoin aiemmin luvattua, Kokoomus käytännössä kiristää palkkaverotusta ja Sdp nostaa arvonlisäveroa. Kaikki tämä sen takia, että kokoomus sai vastineeksi suojeltua ökyrikkaitaan osinkoineen ja vasemmisto pääsi perusturvakorotuksen yhteydessä korottelemaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa niin, että hyvätuloisten ansioturva nousi sadoilla euroilla.

Kaikki tämä toteutetaan lainarahalla ja paisuttamalla Suomen taloudelliset vastuut ja riskit eurokriisissä aivan ennennäkemättömälle, perustuslakimme velvoitteiden toteutumisen vaarantavalle, tasolle. Tämä ei ole vastuullista ja isänmaallista, vaan kuvastaa sitä suunnatonta vallanhalua, mikä hallituspuolueilla kaikilla on. Ollaan valmiita vaikka äitinsä myymään, jotta päästään Brysselin hanhenmaksapöytiin nopeasti luovuttamaan Suomen itsenäisyys ja näin hautamaan ne vuosien poliittiset rappiopäätökset, joista lankeaisi poliittinen lasku maksettavaksi, kunhan kansalaiset vain yhä voisivat kokea, että Suomen eduskunnalla, siis kansanvallalla, olisi enemmän painoarvoa kuin Brysselin byrokratialla.

Hallituksen eurolinjan myötä voidaan siis ihan objetiivisestikin tarkasteltuna puhua suuresta pluffista, jonka turvin hallitus elää ja hengittää. Kukaan ei toivo, että markkinavoimat lähtisivät katsomaan europelaajien kortit, sillä kärsijöinä olisivat kaikki suomalaiset. Harmi vain, että vastineeksi siitä, että markkinat suostuvat leikkimään kortinpeluuta eurohuijareiden kanssa, markkinat saavat vakuudet liittovaltioon johtavien päätösten läpirunnomisesta.

Hallitus on siis valinnut tien, jossa kansanvaltainen päätöksentekojärjestelmä lopullisesti siirretään museoon ja tilalle tuodaan ylikansallinen yhteiskuntakokeilu läntisen Neuvostoliiton muodossa. Kunnat hallitus pudottaa polvilleen miljardiluokan leikkauksilla, joilla yhdessä hallituspuolueiden kuntapäättäjien avustuksella grillataan kuntalaiset kypsiksi kuntakolhooseihin ja lopulta jättämään harvaanasutut alueet. Jopa 10 000- 20 000 asukkaan kunnat, joissa kuntalaiskohtainen kulu on tutkitusti matalin, haukkovat henkeään, kun hallitus potkaisee niitä navan alle valtavalla vimmalla. Hallituspuolueiden on varmasti vaikea peitellä hymyään, jonka kuntien ja kuntalaisten hämmennys nostaa niiden suupieliin, kun gallupeissakin tulee kannatusta. Osa kuntalaisista lienee jo luovuttanut, mikä saa hallituksen edustajat kabineteissaan suorastaan nauramaan vedet silmissä, niin että Katainen joutuu pian jo komentamaan hymyt pyllyyn ja sordiinot päälle.

Kataisen hallituksen punainen lanka on viedä kansalaisilta usko poliittiseen järjestelmään. Mukana ovat niin äärimmäiset porvarit kuin tulenpalavimmat sosialistit. Niin ikään hallituksen joukoista löytyvät pienpuolueiden nyökkyniskakonservatiivit sekä notkeselkäiset liberaalit. Kaikki samaa massaa. Kaikki he nauttivat tilanteesta ja eriävät mielipiteet eivät käy edes mielessä.

Hallituksessa pelataan nyt kaikkien kustannuksella upporikasta tai rutiköyhää. Riskit, joita päällemme kasataan, ovat jättimäiset, vaalilupausten pettämisellä kerskutaan ja kansanvaltainen järjestelmä järsitään palasiksi. Tuntuukin siltä, että kun kansa tutkitusti vaaleissa halusi perustavanlaatuista muutosta suomalaiseen politiikkaan, haluavat hallituspuolueet tehdä selväksi, että jos se niistä on kiinni, muutosta ei tule nyt eikä ikinä. Se on hallituksen punainen lanka ja sen langan varaan on pantu painoa pahaenteisen liikaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset