Vesa-Matti Saarakkala

Hallitus pelaa uhkapeliä suomalaisten rahoilla

Suomen kokonaisvastuiden noustessa euro-kriisissä kaikki vastuut mukaan lukien nyt vähintään 43 miljardiin euroon eli lähes valtion budjetin kokoluokkaan ja kriisin yhä pahentuessa on aika kysyä, missä tulee vastaan uhkapelinokitusten yläraja?

Kysymys on oikeutettu, sillä hallituksen edustajien kanta on aiemmin ollut, ettei ERVV:n ja EVM:n yhteenlaskettu uhkapelikapasiteetti saa ylittää 500 miljardia euroa. Nyt samat edustajat näkevät välttämättömäksi nokittaa panostuksia 700 miljardiin euroon, josta Suomen nokitus on 21,19 miljardia euroa. Edustajiin on iskenyt pelihimo, ja nyt pelataan kaikkien suomalaisten rahoilla.

Nokituksen suuruusluokan voidaan todeta olevan niin uhkarohkean, että jos kaikki riskit realisoituisivat, ei Suomella olisi siinä tilanteessa mahdollisuutta vastata perustuslain velvoitteiden toteutumisesta eli siis mm. erilaisten peruspalveluiden takaamisesta kansalaisille.

Miksi hallitus haluaa jatkuvasti nokittaa suomalaisten rahoilla? Onko hallituksen mukaan niin, että jos nokitusta ei tehtäisi, katsoisivat markkinavoimat uhkapelaajien kortit ja kaikki menisi? Omat ja lainatut. Vai haluaako Suomi vain solidaarisuudesta muita kohtaan korottaa rahoitusvastuutaan? Hallitus on vastauksen velkaa Suomen kansalle.

Elinkeinoelämän 28.3. julkaiseman arvo- ja asennetutkimuksen mukaan hallitus on suomalaisten mielestä jo ennen viimeisimpää nokitusta suhtautunut talousongelmiin ajautuneiden euromaiden tukemiseen liian myöntyvästi. Enemmistö ei halua Suomen ottavan vastuuta toisten maiden talousongelmista. Valtaosa suomalaisista pitää epätoivottavana myös sitä, että EU:sta muodostuisi liittovaltio. Vain alle 10 % suomalaisista toivoo liittovaltiota. EU:n hajoamisellakin on enemmän kannatusta, samoin EU:sta ja eurosta eroamisella. Valtaosalle suomalaisista kuitenkin mieluisin vaihtoehto vaikuttaisi olevan se, että euromaista heikoimmat jättäisivät rahaliiton. Nykyinen rahaliitto on toimimaton ja jollei amputaatioita suoriteta, leviää verenmyrkytys koko kehoon.

Suomalaiset haluavat yhteistyötä, mutta eivät hinnalla millä hyvänsä. Itsenäisyyttä ei haluta myydä. Tässä on iso ero hallituksen politiikkaan, jonka päässä häämöttää sen sijaan täydellinen yhteisvastuu peliveloista.

Perussuomalaiset ovat suomalaisten ylivoimaisen enemmistön kanssa näistä asioista samaa mieltä. Olemme ainoana eduskuntapuolueena alusta alkaen vastustaneet tukitoimia, jotka rikkovat EU:n omia sopimuksia ja joita runnotaan läpi tavalla, joka ei saa edes perustuslakivaliokunnassa yksimielistä hyväksyntää. Olemme myös aina vastustaneet liittovaltiokehitystä vauhdittavia päätöksiä. Finanssikriisin yhteydessä ehdotimme heti kärkeen, että sijoittajat saavat itse kantaa riskeistään realisoituneet tappiot. Islannissa näin tehtiin, ja se porskuttaakin jo eteenpäin.

Perussuomalaiset kantavat vastuuta siitä, että suomalaisten enemmistön mielipide tulisi myös eduskunnan päätökseksi ja olemme puolustaneet Suomen kansaa, jotta sen mielipiteillä voisi jatkossakin olla painoarvoa. Eduskuntaryhmämme kantaa siis vastuuta tavalla, joka tukee demokraattisen päätöksentekojärjestelmän uskottavuutta ja olemassaolon oikeutusta. Se tapa on pitkässä juoksussa ainoa oikea tapa kantaa vastuuta demokratiassa.

Koska hallitukselle vastuunkanto tuntuu tarkoittavan eri asiaa, herää kysymys, missä järjestelmässä osa poliitikoista haluaa vastuuta oikein kannettavan?

Syystä tai toisesta osa hallituksen kansanedustajista ei ehtinyt välikysymysäänestykseen puolustamaan hallituksen euro-politiikkaa, sillä kun tänään 25.4.2012 klo 14.03 äänestettiin täysistunnossa hallituksen luottamuksesta, olivat edustajat Sinuhe Wallinheimo (kok), Ulla-Maj Wideroos (r) ja Päivi Räsänen (kd) poissa, mutta he olivat yllättäen ehtineet kirjautua läsnäoleviksi ennen takarajaa klo 14.15. Mistä tämä oikein kertoo? Myöhästelystä vai jostakin muusta? Mitä jatkossa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Matti Jalagin

Meidän fantsunappulaliigamme on mennyt nigerialaiskirjeen vipuun ja nyt ollaan vaiheessa "pakko katsoa loppuun, koska on mennyt jo niin paljon".

Kyvytöntä sakkia vailla mitään kokemusta koijareista.

Z Man

Uhkapelissä on yleensä jonkinlainen mahdollisuus saada itselleen merkittäviä voittoja. Esimerkiksi lotossa pienellä panoksella on (tosin hyvin pieni) mahdollisuus saada suhteessa hyvin suuri voitto. Tässä tapauksessa on taas pieni mahdollisuus saada merkittävän suurella panoksella saada ällistyttävän pieni voitto. Sellainen ei ole mielestäni uhkapeliä vaan hölmöyttä. Tässä tapauksessa se on euroalueen laajuista kollektiiviista hölmöyttä. Toisaalta mitä isot edellä sitä pienet perässä.

Kari Ahlava

Just näin. Hölmöyttä se on ja jotenkin kainostellaan olla omalla asialla.

Ja sitten on vielä se vaikutelma, että esitetään rikasta, kun on vielä itsellä mahdollisuus lainata lisää rahaa. :D

Ja vielä yksi vaikutelma on se, että Saksa olisi jotenkin meidän puolellamme. Mehän niitä ollaan peesaamassa.

Heli Hämäläinen

Tässä saadaan kuule suuria lukuja palkinnoksi, kunhan ei välitetä etumerkistä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kysymyksiä Ruotsista, Tanskasta ja Iso-Britanniasta:

Suomeen verrattuna Ruotsin väestö on noin kaksinkertainen, Tanskan väestö suunnilleen sama ja Iso-Britannian väkiluku on noin kymmenkertainen.

Ovatko näiden maiden EU-ongelmiin liittyvät takausvastuut ja maksusitoumukset EVM:n, EKP:n ja IMF:n kautta väkilukujen, valtiontalouden tai BKT:n koon mukaisessa suhteessa?

Jos Suomen osuudet ovat näistä poikkeavia, mistä se johtuu ja millä mandaatilla niihin on suostuttu?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eva:n tutkimuksen mukaan EU:n ja euron kannatus on korkeampi Suomessa kuin koskaan.Saarakkala, kerro nyt meille kaikille rehellisesti, kuinka paljon Suomi on "lapioinut" käteistä rahaa muille eu-maille ,aläkä höpötä mistään takuista.Saarakkala kerro myös kuinka paljon Suomi menetti tuloja 2008 alkaneen laman vuoksi.Kerro, haluatko se vielä toistuvan,nimittäin, jos EU toteuttaisi persujen ajamaa politiikka niin näin kävisi,onneksi sillä ei ole kannatusta sen enempää Suomessa kuin muuallakaan.

Z Man

Kukaan ei tiedä mihin mikäkin politiikka nykytilanteessa tulee johtamaan.

Päätöshorisontti on nyt vain muutaman viikon päässä, ehkä vain yhden viikon päässä kun Kreikka, Irlanti ja Portugali ovat yhä karilla, Hollanti alkaa pykimään, Englanti on lamassa ja Espanjan köli ottaa selvästi pohjaan. Lyhyen horisontin takana tilanne voi olla täysin uusi tarviten päätöksiä, jotka saatavat poiketa dramaattisesti valitusta nykypolusta. Jos joku todella tietää sen ainoan oikean tien onneen, niin kertokoon (mMinä ainakaan en tiedä, vaikka koulutukseni ja kokemukseni takia minun luultavasti pitäisi). Nauramme tai itkemme sitten yhdessä joskus myöhemmin.

Vielä hedelmättömämpää on pohtia mihin jokin toinen päätös joskus ennen tehtynä olisi johtanut. Tällaisen spekuloinnin tuloksena on yleensä vain äärimmäinen hatutus. Olisin nimittäin minäkin voittanut miljoonia, jos vain olisin osannut panna siihen pahuksen lottokuponkiin juuri ne oikeat numerot.

Kari Ahlava

Kukaan ei tiedä?

Nythän on tilaisuus arvioida sellainen politiikka, mistä tietää riskien olevan kaikkein minimaalisimmat.

Onhan se ymmärrettävä, että Lipponen johti Suomen Italian mafian kanssa samaan kimppaan. Italia on aina ollut enemmän tai vähemmän sekasorrossa.

http://uutisvahti.blogspot.com/2012/03/italian-ros...

Sieltä tulee meille pian hyvin suuri lasku, ellei nyt päätetä, että mitään ei makseta enempää.

Ei se ole vaikea päätös. Sehän oli jo tehty, kunnes eduskunta meni siunaamaan näitä vakausrahastovastuita.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Arto Granlund, olet siis Urpilaisen linjoilla. Tässä hänen eilisestä täysistuntopuheenvuorostaan suora lainaus: "Kaikkiaan eduskunta on toistaiseksi antanut vuodesta 2009 alkaen valtuuden noin 11,2 miljardin euron sitoumuksille. Tästä summasta käytössä on nyt noin 6,3 miljardia euroa, ja se pitää sisällään kaikki tämänhetkiset vastuut IMF:n, EU:n, ERVM:n, ERVV:n ja kahdenvälisten lainojen kautta.

Suomen ERVV:n varainhankintaohjelmalle antamat sitoumukset ovat korkoineen ja ylitakauksineen noin 8,2 miljardia euroa maaliskuun lopussa 2012. Joulukuussa 2010 sovitun mukaisesti pysyvän vakausmekanismin EVM:n pääomittamista varten varataan lisäbudjettiin 1,44 miljardia maksettavaksi heinäkuussa 2012. Oman pääoman lisäksi Suomen osuus vaadittaessa maksettavasta EVM:n takuupääomasta on 11,14 miljardia euroa.

Edelleen on kuitenkin syytä korostaa, että valtion budjetista euromaiden kriisin ratkaisemiseksi on lainattu rahaa toistaiseksi vain 1 miljardin euron verran Kreikan ensimmäiseen tukipakettiin eli noin 0,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Eurokriisin vastuut onkin hyvä laittaa aina oikeisiin mittasuhteisiin. Samoin on muistettava, että senttiäkään kriisimaille ei ole annettu vastikkeettomana tukena, vaan kyse on ollut lainoista ja takauksista. Esimerkiksi Kreikka on maksanut tunnollisesti korkoa ensimmäisestä lainastaan Suomelle.

Suomen Pankki on lisäksi osana eurojärjestelmää osallistunut euroalueen vakauttamistoimiin. Vastuistaan pankki raportoi suoraan eduskunnalle."

Ynnää siitä yhteen ja mieti.

Perustuslain yli on kävelty jo monta kertaa ainakin käsittelyjärjestyksen suhteen. Perustuslakivaliokunnalle on myös annettu erilainen selvitys vastuista mm. ERVV:n osalta. Maksimivastuut menevät siinä n. 30 miljardin suuruusluokkaan. Tällainen selvitys on saatu valtionvarainministeriöstä ja sillä perusteella arvioidaan vastuiden kokoluokkaa perustuslain kannalta. Lopulta kyse on siis riskiarviosta, joka on ainakin tähän asti ollut valtioneuvostolla virheellinen, kun se yhtäkkiä totaalikatastrofin estämiseksi ilmoittikin, että ERVV:n ja EVM:n yhteenlaskettua uhkapelikapasiteettia on nostettava 500 miljardista 700 miljardiin.

Suomi allekirjoitti talousunionisopimuksen 2.3. ja vieläkään siitä ei ole tullut hallituksen esitystä eikä perustuslakivaliokunta tai asiantuntijat ole päässeet antamaan lopullista arviotaan. Asiaa käsiteltiin helmikuussa alustavasti. En tiedä, mikä maksaa, mutta eipä tuo suomalaista mediaa juuri kiinnostakaan. EU:n tuomioistuimelle luodaan uutta toimivaltaa valtion itsemäärämisoikeuden ydinalueella eli budjettia koskien. Pikku juttu medialle.

Eilisestä välikysymyskeskustelustakin uutisoitiin lähinnä Urpilaisen migreenistä. Onhan se tärkeää kertoa kansalle, miten ministeri välillä istuu ja välillä seisoo. Edustajien poissaoloista välikysymysäänestyksestä ei varmasti tiedoteta/kysellä.

Media ei jaksa raportoida perustuslakivaliokunnankaan toiminnasta eikä noteeraa tiedotteita. Muualla Euroopassa keskustelu on aivan toisella tasolla. Edelleenkin tuntuu olevan monelle hämmästyttävän kova paikka myöntää, että perussuomalaiset ovat oikeassa.

Me perussuomalaiset korostamme Suomen perustuslakia. Jos sen ja EU:n omien sopimusten puitteissa ei pystytä ilman sopimusrikkomuksia tai kieroutunutta laintulkintaa hankkimaan milloin tulivoimaa ja milloin rakentelemaan palomuuria, niin silloin ei ole mahdollista mennä mukaan talousvastuisiin, jotka sitä paitsi nykymenolla tulevat maksuun. Hallitus tulee hyväksymään järjestään kaikki korotukset Suomen vastuisiin ja rahaa tullaan jakamaan vielä valtavia määriä. Mutta sitten hallitus kyllä jo kaatuukin lopulta. Siinä tilanteessa tälle markkinoimallesi Suomen vientitulojen turvaamispolitiikalle hinnalla millä hyvänsä ei löydy enää riittävää tukea edes hallituksen omista joukoista.

Espanja odottaa jo ovella valmiina koputtamaan. Alijäämä 8,5%. Työttömyys räjähtänyt käsiin. EKP:n taseessa roskalainoja valtavia määriä. Ahneella on paskainen loppu, mutta harmi, että aatteellisen rappion ja poliitikkojen vallanhalun takia kärsijöinä tulevat olemaan tavalliset kansalaiset. Roskalainoja ostetaan surutta valtioilta ja kansalaisille tarjotaan rahaa ennätysalhaisilla koroilla. Kiinteistöjen arvot yhä nousevat kasvukeskuksissa. Kupla kasvaa. Pankit jo nostavat marginaalejaan.

Kannattaa lukea välikysymyksemme esittelypuheenvuoro. Saa maailmalta hakea talousviisaita, jotka kannattavat Kataisen-Urpilaisen linjaa:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/puh...

Matti Jalagin

Eurososialistit Suomessa eli Kokoomus, sdp ja keskusta peesaajineen ovat olleet hyväksymässä kuplan puhaltamisen talouskasvun kaikkivoipaisuuden nimissä ja kuvitelleet hölmöyttään, että toivomalla hyvää kaikki muuttuu vielä paremmaksi. Kunhan talous vain kasvaa.

Kuplaan ja realiteetteihin perustumattomiin arvoihin perustuva talouden kasvu on itsessään jo kestävän kehityksenkin nimissä sula mahdottomuus, joten lopputulos on ollut selvillä kaiken aikaa ja vain ajan peluusta on ollut ja on kyse.

Eli toivotaan, toivotaan sekä ristitään kädet.

Maamme kannalta ei kestävää talouspolitiikkaa tehdä sillä, että ollaan puoliväkisin hampaat irvessä mukana Euroopan konkurssipesien liitossa ja valmiita kuittaamaan kaikki mahdolliset velkakirjat ja takuutukset, joita hymyillen pöydille tuodaan edustajiemme nyökkäyksiä odotellen.

Suomen etua ei aja kukaan ja kaikki selitykset perustuvat sille, että mukana on oltava kuin peräpukama tai muuten tulee pahasti takkiin.

Lapsia ei kannattaisi laittaa aikuisten konnien kanssa hiekkalaatikolle eikä ainakaan niin, että niille annetaan kynä mukaan ja avoin valtakirja kirjoittaa sitovasti alle kaikki, mitä kiltit sedät keksivät ehdottaa.

Takuutus vakuutuksineen siitä, että vakuudet on takuulla annettu vaikka niiden antajasta tai antajien vakuuttavuudesta ei kerrota tai tiedetä, ei kuulosta suomalaisten veronmaksajien korviin lohduttavalta.

Vain muutama rohkea puhuva pää uskaltaa aiheesta ääntä pitää vaikka näitä olan takaa hakataan joka suunnasta, koska persu. Koska rasismi ja insesti.

Koska hiekkalaatikko ja oman pihan lasten lelut.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Arto Granlund, hallituksen propaganda on uponnut sinuun. Kannattaisi olla varovaisempi uutisia seuratessa. 2008 BKT-laskusta puolet johtui Nokian myynnin laskusta, näin on tutkittu. Väitteesi tukipaketeista kieltäytymisen seurauksista perustuu vain Kataisen möläytyksiin, ei mihinkään muuhun. Aika vähissä ovat ekonomistit, jotka projektiin uskovat. Vai onko niitä olemassa?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Niinhän se on että poliitikkoja on turha martyrisoida vastuunkannosta. He lätkivät kumileimasinta ja kansa on se joka kantaa vastuun.

Tapio Vehmaskoski

Päivitetty 25.4.2012 07:11, julkaistu 25.4.2012 07:08.Puheenaihe: Eurooppa kiitää kohti tuhoa

"...En voi käsittää näitä nuoria ihmisiä, Urpilaista, Kataista, Kiviniemeä. He ovat kasvaneet Pohjanmaalla tai Savossa, jossa puhutaan elävää suomea. Mutta kun he avaavat suunsa, sieltä tulee ulos Saksan keskuspankin kantoja. Aivan järkyttävää...."

http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194739800100/art...
-------------------------------------------

Näyttää siltä, että Aamulehdessä kirjoitetaan yhä kansalaislähtöisemmin. Taidan ryhtyä Aamulehden tilaajaksi.

ulf fallenius

Suomen tilanne mutkikas mutta ei mahdoton ilman näitä takauksia ja Eu,Euro sotkuja.Jos joku kaataa Suomen niin se on nimeenomaan tämä Eu takaus leikki se on vaan liian suuri riski.

Z Man

Kannattaisi lisätä ERVV:n ja EVM:n rinnalle myös Target.

Targetista saatavat ovat nyt todellisen uhan alla, sillä estottomasti velaksi ostaneet taloudet eivät kykene paikkaamaan Suomen Target-saatavia. Kun näille velaksi ostaneille lapetaan halpaa rahaa, rahat eivät kuitenkaan ohjaudu Targetiin vaan uuteen kulutukseen, sosiaalimenoihin jne. Osa halvalla annetusta rahasta ohjautunee parempaan turvaan Sveitsiin ja osalla maksetaan suhteessa suunnattomia asehankintoja Saksasta ynnä muista Euroopan isovelimaista.

Lyhyesti sanoen, olemme kansantaloutena kohta kaulaa myöten upoksissa yhdessä muiden marginaalisten euromaiden kanssa. Suomihan lasketaan edelleen EU:n periferiaan.

Jari Niemi

Mielestäni välikysymyskeskustelu oli yllättävän laimeaa vaikka koko oppositio oli siinä mukana. Keskustelu myös päättyi ennen iltakahdeksaa, kun aiempia välikysymyksiä on keskusteltu eduskunnassa puolille öin saakka. Ei tainnut Kepu olla tosissaan välikysymyksessä? Entä alkaako perussuomalaisiltakin usko loppua euro-katastrofin tuloon? Ehkä Suomi ja EU selviävätkin talouskriisistä ja jytkyn polttoaine katoaa?

Joka tapauksessa PS otti jälleen takkiinsa. Välikysymyksenne tyrmättiin tänään eduskunnassa, kuten kaikki aiemmatkin välikysymyksenne ja lukuisat vastalauseenne. Märkää on PS:n ruuti, edelleen.

Olisi myös rehellistä, että PS ei esiintyisi "kansan" nimissä. Vain 15% suomalaisista kannattaa teitä. Kun uhoatte, "kyllä kansa tietää", niin muuttakaa se rehellisyyden nimissä muotoon "kyllä 15% kansasta tietää". Te ette edusta suomalaisten enemmistön arvoja missään tapauksessa!

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Suomen virallinen media suoltaa EU-propagandaa, aivan kuin Virossa suollettiin neuvostopropagandaa aikanaan. Isänmaallisuus on uhka, virallinen media demonisoi ja häpäisee totuuden puolustajia.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Arto Granlund!

Vedäppä tästä huumoria ja kerro mikä tässä mättää, vaikka pari asiaa jotka eivät mielestäsi pidä paikkansa:

http://www.youtube.com/watch?v=EPcWHBPYOSU&context...

Henry

Simon Wahlroos

Saanko ehdottaa jos tekisitte tällaisen vaalimainosvideon Suomen taloudesta ja asettaisitte Timo Soinin, Ron Paulin tilalle.
http://www.youtube.com/watch?v=s2rMnov4Ae8

Joskushan nämä takausvastuut lankeavat maksettavaksi kun velkakirjojen omistajat perivät velkojamme, joita niistä tuli kun toiset eivät maksaneet. Teoriassa on mahdollista jopa että myös joku täällä vieraillut ugalabugala heimo ja muut korkeita tukia nauttineet maahanmuuttajat ovat sijoittaneet velkakirjoihimme täällä saamansa tuet ja tulot 1,5-, miljardia per vuosi, jolloinhan he voisivat myöhemmin velkakirjoilla ulosmitata kansallisomaisuutemme meiltä pois veroina, joita hallitus joutuu korottelemaan lainaa maksaakseen ja pahinta lienee sen korot, jotka tekevät maksusta mahdottoman eli joudumme hyväuskoisuutemme takia heidän maaorjiksi tuottamaan heille voittoa.

Reijo Kamula

Juuri tuli 10-uutisissa, Saksalaisen ekonomin haastattelulausunto, josta on leikki kaukana. Suomen pankin vastuut ekp:n kautta 67miljardia euroa. Suomalaiset on sidottu velkaorjuuteen kymmeniksi vuosiksi ja eteläeuroopan maksumiehiksi. Kannamme kansainvälistä vastuuta ja teemme vastuullista politiikkaa, vain mitä Jutta ja Jyrki?!

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Näitä roskalainoja alkaa olla kohta sen verran, että ikävällä tavalla tulee mieleen ajat viime vuosisadan alkupuolelta 1920-luvulta. Silloin esimerkiksi Saksassa kaikki olivat miljonäärejä. Ehkä hallituksen on tarkoitus tässä mielessä tehdä meistä kaikista miljonäärejä, siihen malliin setelipainoja viritetään. Ehkä tämän hallituksen linja on tässä mielessä "suomalainen voittaa aina". Pelihimon politiikkahan perustuu niin ikään samaan tematiikkaan: "Jos ei veikkaa, ei voi voittaa".

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Edustaja Saarakkala,

setelipainoa ei voida laittaa käyntiin, mutta syy on eri kuin äkkiseltään moni olettaa.

Jari Jakonen

Reijo Kamula:
"Suomen pankin vastuut ekp:n kautta 67miljardia euroa."
OHO, näinkös tosiaan on meikäläisten marjat...
Onneksi on kuitenkin noita pernoja...?

Z Man

ESM:n perustamissopimus (2012 vesio) löytyy osoitteesta:

en.wikisource.org/wiki/Treaty_Establishing_the_European_Stability_Mechanism_%282012%29

Kannattaa lukea, jos vain haluaa tietää millaisessa klubissa olemme jäsenenä. Se ei ole tavallisisa köyhiä varten perustettu.

Vesa Väyrynen

MTV kertoi kymmenen uutisissaan Suomen Pankin Target2 vastuista. Mikä ja kenelle tämä oli uutinen. Onvatko kansalaiset näin pimennossa? Ketään ei tunnu kiinnostavan muu, kuin hallituksen rauhoitteleva liturgia. Tälle maalle ja sen vihoviimeisille pölvästikansalaisille tulee karsea herätys.

HS;n Pentikäinen kumppaneineen ansaitsivat vähintään tiedonpimitys mitallin empolehvin ja karhupumpun kanssa. Jyrkille ja Jutalle olisi omiaan kunniatohtorin arvo H.C.Andersenin yliopiston S.Topelius tiedekunnasta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Saarakkala,kiitos vastauksesta,Suomi on siis "lapioinut"yhden miljardin budjettirahoja Kreikan tukipakettiin,0,5% bkt:ta.Kysyin vielä,mitä 2008 alkanut lama on Suomelle maksanut, bkt aleni v.2008 peräti 8%,ja mitä se tulisi maksamaan Suomelle jos euro kaatuisi.Jos esim.takaan lapseni sadantonnin asuntolainan se ei suinkaan tarkoita että olisin "lapioinut"satatonnia rahaa lapselleni.Saarakkalan puh.vuoro eduskunnassa kuten myös blogissaan on siis pelkkää spekulointia tulevaisuudesta,jota emme voi tietää.Kaikenkaikkiaan keskustelu EU:a on kuin keskusteltaisiin seipäista kun pitäisi puhua aidasta.Omat rahkeeni eivät siihen riitä ja luulen ettei monen muunkaan keskustelijan,luulo kun ei ole tiedon väärtti.

Matti Jalagin

Joka ottaa taatakseen, ottaa maksaakseen. Tämä ohje pitää edelleen.

Suomen ei tarvitse maksaa takauksiaan, jos velallismaat (Kreikka ja muut) selviävät veloistaan ja nousevat euroliitossa kuiville.

Näyttääkö Sinusta, että selviävät?

Kun vastaat tuohon rehellisesti, niin voit pohtia Suomen asemaa uudelleen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Takauksissa hemmetin oleellinen juttu on asiakkaan maksukyky. Tuskinpa sinunkaan lapsilla voi se huonompi olla kuin näillä EMU:n ongelmamailla.

Jarmo Makkonen

Takaa Arto se asuntolaina naapurin lapselle niin pääset lähemmäksi totuutta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Lisäys: takaa naapurin hulttiolapsen laina...

Elias Määttänen

Kielikuviin, joilla tätä eurokriisiä kuvataan, liittyen:

Minua huvittaa tämä vertaus, jossa eurokriisitilannetta ja tukipaketteja verrataan rivitalossa tapahtuneesen tulipaloon.

Tämä tulipalo -vertaushan ei oikeasti kuvaa todellista tilannetta. Ei tulipalo (tai mikään muu luonnonkatasrofi) ole verrannollinen taloudelliseen toimintaan ja taloudellisiin väärinkäytöksiin.

Syy, miksi eurokriisille annetaan nimityksiä, termejä, symboliikkaa, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, johtuu tietenkin siitä, että ihmisiä halutaan tahallaan johtaa harhaan: tulipalolla ja sen sammuttamisella on vahva psykologinen merkitys ja konteksti,varsinkin alitajuisella tasolla; täten tällä virheellisellä kielikuvalla yritetään saada kansalaiset hyväksymään helpommin nämä tukipaketit. Samasta syystä puhutaan myös eurokriisiin liityen ”tulivoimasta”, ”pelastuspaketeista", "palomuurista", jne... ja samasta syystä PerusS vastustajat puhuvat perussuomalasiin liityen esimerkiksi "rasismista", "muukaisvihamielisyydestä", "äärioikeistosta", "impivaaralaisuudesta", "perussuomalaiset haluaa rajat kiinni", jne...

Jos halutaan käyttää rivitalo -kielikuvaa eurokriisissä oikeampi vertaus olisi tulipalon sijasta seuraava: yksi rivitatalossa asuva ei noudata taloyhtiön sääntöjä, ottaa velkaa maksaakseen yhtiövastikkeen tai muita oman elämänsä menoja ja jättää sitten velkansa ja yhtiövastikkeen maksamatta. Ei taloyhtiö (Unioni), eikä yksittäinen taloyhtiön asukas (ysittäinen jäsenvaltio) ole taloudellissa vastuussa toisen taloyhtiön asukkaan ( toisen yksittäisen jäsenvaltion) holtittomasta talouden pidosta.

Matti Jalagin

Olennainen lisä tuohon asialliseen pohdintaan on se, että Euroopan Unionin perustamissopimus yksiselitteisesti kieltää ongelmissa olevan jäsenvaltion auttamisen toisten jäsenvaltioiden toimesta.

Se, että nyt rahat ja vastuullisen politiikan takuutukset juoksutetaan Euroopan keskuspankin taseen kautta, ei muuta miksikään sitä tosiasiaa, että koko avustus- ja tukipaketointi on vastoin perustamissopimusta.

Näin ollen on pieni mahdollisuus vetäytyä siitä juridisin perustein (?), mutta se vaatii rohkeita suomalaisia miehiä eikä nappulaliigan tasoisia harjoittelijoita, joille kaikki hymyily ja nyökyttely on hyväksyntää.

Vastuullista politiikkaa, mutta kenen eduksi ja ehdoilla; oder was?

Käyttäjän MarkkuPeltola kuva
Markku Peltola

Taustalla lie valuuttasota dollari vastaan euro?
Ja sitten ne koijarit 1% maaiman väestöstä, joka omistaa 80% planeetan varallisuudesta. Nokian kurssilaskun takana lie George Soros (taas!). Odottakaas, niin Soros on hilannut v 2013 Nokian osakekurssin yli 6euron ja tekee hyvän tilin ostettuaan Nokiaa 1 eur/osake v 2012.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset