Vesa-Matti Saarakkala

EKP:n politiikka voi johtaa hyperinflaatioon

Euroopan keskuspankki EKP pääjohtajansa Mario Draghin johdolla on päättänyt jatkaa euroalueen ongelmamaiden joukkovelkakirjojen ostoa. Toisin sanoen EKP:n tase täyttyy roskalainoista, joilla ei ole mitään arvoa, jos ja kun ongelmamaat eivät selviä veloistaan. EKP:n politiikka entisestään heikentää euron ulkoista arvoa ja euro jatkaa devalvoitumistaan suhteessa moniin muihin valuuttoihin.

EKP:n tehtävänä on vaalia hintavakautta eli toisin sanoen pitää inflaatio kurissa, mutta nyt kansalle on jätetty kertomatta, että kun euro EKP:n toimien seurauksena devalvoituu, johtaa se lopulta inflaatioon, kun euroalueen ulkopuoliset tuotteet alkavat kallistua euromaissa. Lopulta päädytään setelipainojen käynnistämiseen ja pahimmassa tapauksessa hyperinflaatioon eli rahan ostoarvon rajuun heikentymiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Velat kun käytännössä voi ainoastaan "kuitata" inflaatiolla (lue: keskiluokan varallisuudesta) niin siihenhän tämä automaattisesti johtaa. Käytännössä ei ole muita keinoja. Valitettavasti Suomi sätkii tässä mukana toisin kuin Ruotsi, Sveitsi jne. vaikka voisi toisin vielä tehdä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Saksan eurosta lähtöä odotellessa ...

Tanja Huurtela

Taas tällaista tyypillistä perussuomalaista räksytystä! Miten asia olisi mielestäsi pitänyt ratkaista muulla tavoin kuin EKP nyt sen ratkaisi? Kerro ole hyvä?

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Ei asiaa voi ratkaista EKP eivätkä toiset euromaat. Vain ongelmamaat itse voivat ratkaista ongelmansa demokratiassa ja markkinataloudessa.

Juha Kuittinen

Sopimuksilla ei ole Eu:ssa mitään painoarvoa. Lissabonin sopimukseen vedoten Suomi voi vetäytyä pois tukihärveleistä...täyttä silmäänkusetusta koko homma ja taas vedotaan siihen, että valvotaan tiukasti jne..

Matias Härkönen

Tyypillistä demarilässytystä... Onko asia ja ongelmat nyt "Ratkaistu"?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Voi hyvä tavaton. Ei EKP mitään ole ratkaissut. Suomi lainaa edelleen, jotta voisimme lainata kriisimaihin. Mitäs sitten kun tulee meidän vuoromme saada kriisiapua? Voi olla, että eipä ole mistä ottaa. Homma pitää taas hoitaa ihan itse. Aivan kuin sotakorvauksia maksettaessa. Kyllä onnistuu, mutta kansa on pitkään polvillaan.

Käyttäjän HannuSavolainen kuva
Hannu Savolainen

Saarakkalan pohdinnassa oli melko paljon spekulaatiota ("jos", "pahimmassa tapauksessa", "voi johtaa"), mutta aika vähän villoja.

Inflaatio on tunnetusti saksalaisten kauhu ja EKP:n vihollinen nro 1. Finassi- ja velkakriisin keskeisin ongelma on yhä kasvava työttömyys. Koska EKP:n tehtäviin ei kuulu hintavakauden ohella työllisyyskehityksestä huolehtiminen (kuten FED:llä), kaikki kiinnostus on inflaatiossa ja kriisimaiden valtionlainojen koroissa. Nuoriso- ja muu työttömyys syö ihmisiltä uskon tulevaisuuteen ja tulee aiheuttamaan merkittäviä yhteiskunnallisia ongelmia läpi Euroopan. Se pelottaa nyt paljon enemmän kuin inflaatio.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset