Vesa-Matti Saarakkala

En tavoittele ehdokaspaikkaa eurovaaleissa, koska haluan eroon rahaliitosta

Eurokriisi on ollut käynnissä koko sen ajan, kun olen toiminut kansanedustajana huhtikuusta 2011. Olen suuren valiokunnan ja perustuslakivaliokunnan jäsenenä päässyt aitiopaikalta vastustamaan sitä, miten Kataisen-Urpilaisen hallitus on Suomen taloudellisia riskejä ja vastuita kasvattaen suostunut tukipakettiin toisensa jälkeen. Uusin sopimuksin on kavennettu myös eduskunnan päätösvaltaa ja siirretty sitä maamme rajojen ulkopuolelle.

Periaatteellisesti suurimpana yksittäisenä eduskunnan enemmistön läpi runnomana ratkaisuna pidän keskustankin siunaaman ja eduskunnan päätösvaltaa mielestäni merkittävästi kaventavan talousunionisopimuksen hyväksymistä.

Euroopan vakausmekanismista tehdyn valtiosopimuksen osalta totean, että Suomen linja oli eri kuin Saksan, joka edellytti veto-oikeuden säilymistä itsellään kaikissa tilanteissa. Suomella veto-oikeutta EVM:n mahdollisiin hätätilamenettelypäätöksiin, joita voidaan tehdä silloin kun komissio ja Euroopan keskuspankki toteavat euroalueen talouden ja rahoituksen kestävyyden vaarantuneen, ei ole. Kyproksen tukeminen toteutettiin kuitenkin ilman määräenemmistöpäätökset mahdollistavaa hätätilamenettelyä, joten Suomi olisi voinut hyvällä syyllä ja perustellusti vastustaa lilliputtimaan ja sen pankkien tukemista ja kaataa EVM:n Kypros-paketin tai vähintäänkin olisimme voineet omalta osaltamme kieltäytyä osallistumasta siihen.

Jatkossa pidän todennäköisenä, että EKP ja komissio eivät enää anna löysää, vaan julistavat euroalueelle hätätilan, jolloin Suomen hyväksyntää EVM:n kautta päätettäville apupaketeille ei enää tarvita, ja näin euroalueen jatko on Saksan ja muiden isojen jäsenmaiden käsissä. Pää on auki myös EKP:n kautta, koska se on luvannut tarvittaessa rajoittamattomasti ostaa ongelmamaiden joukkovelkakirjoja jälkimarkkinoilta talous- ja rahaliiton säilymisen turvaamiseksi.

Euroalueen viimeaikainen historia ja euroalueen kehitysnäkymät huomioiden olen Suomen talous- ja rahaliitosta eroamisen kannalla, sillä Kyproksen esimerkin jälkeen pidän varmana, ettei komissio tai mikään mukaan EU-instanssi tule esittämään yhdenkään ongelmamaan erottamista rahaliitosta. Vain jäsenmaat itse voivat erota.

Suomen EU- ja eurosuhteista päätetään Suomen eduskunnassa, ei europarlamentissa, joten katson mielekkäämmäksi olla tavoittelematta ehdokkuutta eurovaaleissa ja keskittyä taistelemaan itsenäisen Suomen puolesta eduskunnassa, jossa toimin europolitiikan kannalta keskeisissä valiokunnissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset