Vesa-Matti Saarakkala

Kirjallinen kysymys turvapaikanhakijoiden palauttamisesta Ruotsiin

Eduskunnan puhemiehelle

Suomeen kohdistuu tällä hetkellä ennennäkemätön kansainvaellus, joka on seurausta Välimeren sekä Turkin kautta tapahtuvasta, Schengen-alueelle kohdistuvasta laittomasta maahanmuutosta. Siihen kytkeytyy usein myös kansainvälinen terrorismi, salakuljetus sekä ihmiskauppaa. Hallitus on sitoutunut komission ehdottamaan taakanjakoon eli 2 400 Kreikkaan ja Italiaan saapuneen laittoman siirtolaisen siirtämiseen Suomeen, ja komissiossa on kaavailtu pysyvän taakanjakojärjestelmän perustamista, vaikka EU:n ulkoraja vuotaa ja sisärajojen rajatarkastukset on purettu Schengen-järjestelmän mukaisesti.

 

Tätäkin vakavampi asia on Ruotsin kautta tapahtuva turvapaikanhakijoiden vyöry. Vaikka Ruotsin velvollisuus olisi huolehtia, ettei sen kautta saapuisi turvapaikanhakijoita ainakaan joukoittain ja systemaattisesti, kulkee maan kautta Suomeen päivittäin jopa tuhat laittomasti Schengen-alueella oleskelevaa henkilöä. Tässä tapauksessa turvapaikanhakija on jo kulkenut Euroopan läpi ja ehtinyt oleskella monessa jäsenmaassa, vaikka turvapaikkahakemukset tulisi käsitellä Dublin-asetuksen mukaisesti siinä EU-maassa, johon kyseinen henkilö on ensimmäisenä saapunut. Toiseen EU-maahan saapunut turvapaikanhakija ei ole enää hengenvaarassa, vaan turvassa sotatoimilta ja väkivallalta. Jos hän haluaa rekisteröityä turvapaikanhakijaksi, hänelle järjestyy majoitus, välttämättömät elintarvikkeet sekä akuutti terveydenhuolto.

 

Maahanmuuttoviraston tietojen mukaan Suomeen on lokakuun 1. päivään mennessä hakeutunut yli 17 000 turvapaikanhakijaa. Suurimpia ryhmiä ovat, syyskuun 29. päivänä julkaistun tiedotteen mukaan, irakilaiset, jotka muodostavat noin 70 prosenttia, sekä somalit tasan 10 prosentin osuuksillaan. Syyrialaisten osuus on, muutaman viikon takaisten tietojen mukaan, vaivaiset kaksi prosenttia ja silmiinpistävää on myös nuorten miesten suuri osuus turvapaikanhakijoista. Päätöksenteon jäädyttäminen irakilaisten ja somalien osalta, kunnes maiden turvallisuusarvio on päivitetty, on askel oikeaan suuntaan.

 

Maahanmuuttovirasto Migrin verkkosivuston mukaan turvapaikkahakemus käsitellään vastuunmäärittämisen takia vain yhdessä EU:n jäsenvaltiossa, Norjassa, Islannissa, Sveitsissä tai Liechtensteinissa niin sanotun Dublin-menettelyn perusteella. Sen mukaan turvapaikkahakemuksen käsittely kuuluu sille jäsenvaltiolle, jossa turvapaikkaa hakevalla on perheenjäseniä, tai joka on jo myöntänyt turvapaikanhakijalle oleskeluluvan tai viisumin, tai jonka kautta turvapaikanhakija on tullut Suomeen tai josta hän on jo hakenut turvapaikkaa. Migrin mukaan tällaisessa tapauksessa Suomen viranomaisille turvapaikanhakijan tekemää turvapaikkahakemusta ei tutkita Suomessa, vaan se tutkitaan edellä mainittujen perusteiden takia esimerkiksi Ruotsissa, jos turvapaikanhakija on tullut Suomeen Ruotsin kautta. Oletuksena on tietenkin se, että saapuminen Ruotsin kautta Suomeen on luotettavasti todennettavissa. http://www.migri.fi/turvapaikka_suomesta/turvapaikan_hakeminen/hakemuksen_kasittely/tutkimatta_jattaminen

 

Siksi herääkin kysymys, mikä on tällä hetkellä syynä siihen, ettei käännytys tai palautus takaisin Ruotsiin tapahdu nopeasti, vaikka rajavalvonta Suomen länsirajalla on tiukentunut ja pystytään selkeästi todentamaan, mistä turvapaikanhakijat Suomeen saapuvat? Asiasta uutisoidaan päivittäin ja järjestelykeskuskin on perustettu Tornioon. Tulisiko kenties ottaa käyttöön täysi rajavalvonta, mikäli nykyinen todentaminen siitä, mistä henkilö Suomeen saapuu, ei riitä todisteeksi, vai mistä johtuu henkilöiden käännyttämättömyys takaisin Ruotsiin?

 

Tilanne on Suomen kannalta kestämätön, sillä hallituksen vastaanottokuluihin varaamat määrärahat eivät riitä nykykehityksen valossa alkuunkaan. Irakilaisten ja somalien heikon kotoutumisen huomioon ottaen, myönteiset turvapaikkapäätökset tai oleskeluluvat toissijaisen suojelun tai muun syyn perusteella luovat sosiaaliturvalle kestämättömän kuormituksen.  Olemme jo rikkoneet EU:n kasvu- ja vakaussopimusta sekä EU:n talouskurisopimusta ja ajautumassa komission talutusnuoraan. Moni pienituloinen kokee hallituksen kipeät leikkaukset yhä epäoikeudenmukaisempina, mikäli turvapaikanhakijoiden tukiin ei kosketa eikä kansainvälisiä sopimuksiakaan noudateta laittomien maahanmuuttajien edun nimissä.

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin hallitus on ryhtymässä aloittaakseen Dublin-menettelyn mukaisen turvapaikanhakijoiksi ilmoittautuvien henkilöiden palauttamisen takaisin Ruotsiin maahanmuuttovirasto Migrin verkkosivustolla olevan turvapaikanhakua koskevan informaation mukaisesti?

 

Helsingissä 2 päivänä lokakuuta 2015

Vesa-Matti Saarakkala /ps

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Kaarina Piipponen

Tässä Juha Ahvion tänään kirjoittamassa blogissa puhutaan myös samanlaisista ongelmista ja muistakin.

"Islamin invaasio, Eurooppa ja kristityt

Eurooppaan, historialliseen kristikuntaan, kohdistuu tällä hetkellä massiivinen islamilainen invaasio pidäkkeettömän maahanmuuton muodossa. Meneillään on seurauksiltaan – jos niiden annetaan toteutua – erittäin laajakantoinen ja Euroopan tulevaisuuteen radikaalisti vaikuttava prosessi."

http://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/750/islami...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Siksi herääkin kysymys, mikä on tällä hetkellä syynä siihen, ettei käännytys tai palautus takaisin Ruotsiin tapahdu nopeasti, vaikka rajavalvonta Suomen länsirajalla on tiukentunut ja pystytään selkeästi todentamaan, mistä turvapaikanhakijat Suomeen saapuvat? Asiasta uutisoidaan päivittäin ja järjestelykeskuskin on perustettu Tornioon. Tulisiko kenties ottaa käyttöön täysi rajavalvonta, mikäli nykyinen todentaminen siitä, mistä henkilö Suomeen saapuu, ei riitä todisteeksi, vai mistä johtuu henkilöiden käännyttämättömyys takaisin Ruotsiin?"

Ei siellä mitään valvontaa ole. Haaparannassa kukaan ei pysäyttänyt, mutta siellä sentään katsoivat jokaisen tulevan auton suuntaan (ei kuitenkaan sisälle). Ylitorniossa valokuvasivat penkalta pelkästään kilpiä.
Suomeksi sanottuna siis rajavalvontaa ei tällä hetkellä ole tai se on ainakin lievempää kuin esimerkiksi elokuvateatterin lipuntarkastus. Ketään ei kiinnosta, onko auto täynnä parrakkaita lapsia vai ei.

Kyse ei voi olla vahingosta, koska kuka tahansa kaivinkoneurakoitsija saisi tien poikki 150 eurolla ja toisaalta kuka tahansa matkustajalaivan virkailija tarkistaisi liput 2000 ihmiseltä tunnissa. Kyse ei voi myöskään olla rahapulasta, koska jo yhden laittoman maahantulon kustannuksilla pitäisi rajalla sotilaspoliisijoukkuetta pari kuukautta. Kyse on tahallisesta toiminnasta, jonka motiivit ovat minulle epäselvät. Ehkä edustaja ne selittää.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Saamani selvityksen perusteella suunnilleen kaikki operatiiviset valmiudet tiukemman rajavalvonnan käyttöön ottamiseen Suomen länsirajalla ovat olemassa. Vain poliittinen päätös puuttuu. Painetta ei ainakaan luulisi puuttuvan, mutta ehkä odotetaan 10 000 henkilön rajat kiinni -mielenosoituksia. Tai ehkä koetaan poliittiseksi ongelmaksi, että jos länsiraja otetaan kunnolliseen valvontaan, se tarkoittaa juuri sitä, että mitään perustetta turvalliseen Dublin- ja Schengen-maa Ruotsiin palauttamattomuudelle ei enää olisi, ja näin muutama merkittävissä asemissa oleva taho joutuisi pyörtämään puheitaan, ja lisäksi vaillinaista tietoa Dublin-käytännöstä levittävä mediakin joutuisi erikoiseen valoon. Nykyäänhän tosiasioita ja todellisuutta tärkeämpää on maine, ja se, miltä asiat näyttävät ulospäin. Homma heittää häränpyllyä päivä päivältä pahemmin. Näillä askelmerkeillä Suomen budjettikin vuodelle 2016 pettää ja edessä on lisää leikkauksia kantaväestön etuuksiin, palveluihin jne. Tai sitten Suomi otetaan lisävelan myötä komission liiallisen alijäämän menettelyyn. Komissio tuskin kehottaa leikkaamaan maahanmuuttajilta/turvapaikanhakijoilta rajojen sulkemisesta nyt puhumattakaan. Päinvastoin, sen jälkeen Suomea voidaan kiristää maahanmuutossakin ennennäkemättömällä tavalla. Suomi on ajautumassa totaalikatastrofiin, jos meno jatkuu tällaisena. Tämä turvapaikkaturismi tulee olemaan yhdessä eurokriisin/tukipolitiikan kanssa jättiloikka liittovaltioon ja sen takia EU-eliitti ei halua siihen nyt kovin nopeasti puuttua. Täysin järjetöntä touhua, mutta vielä järjettömämpää on antautua kehityksen edessä.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Vesa-Matti,

pohjalaiseen suoruuteen kuuluu sanoa asia niin kuin se on; myös hallitukselle.

Kysymyksestäsi mielestäni puuttuu siihen kuuluva yksi merkittävä osuus: pääministeri Sipilän julkisen avokätisen tarjouksen ja tervetulo-toivotuksen vaikutus nykyiseen kaaokseen.

Uutinen Sipilän tarjouksesta ja avokätisyydestä levisi kulovalkean tavoin "pakolaisvaltioihin" ja sieltä matkalla olijoille. Sen vaikutusta läpi Euroopan tänne ryntäykseen pidetään julkisissa arvioissa yhä laajemmin aivan selvänä.

Ymmärrän kyllä tilanteesi; hankalahkoa on suoraan kysyä "omalta" hallitukselta.

Mutta, kuten hyvin tiedät, on pohjalaisille herrojen palvominen aina ollut ylivoimaista. Suoruutta sen sijaan arvostetaan edelleenkin.

Itseoikeutettu ministeri-pestisi meni jo ajat sitten, kun arvostelit Soinin yksinvaltiutta. Sen kyllä pohjalaiset pitkään muistavat.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala Vastaus kommenttiin #10

Halla-aho on "perussuomalaisten osalta" kommentoinut Sipilän kotimajoitusta. Tarkoitukseni oli tehdä tästä kysymyksestä sellainen, että se keskittyisi vain tähän yhteen seikkaan, jolloin ohjaan vastaajan keskittymään yhteen asiaan vastauksessaan. Tämän takia jätin perjantaina erikseen toisen kirjallisen kysymyksen koskien vastaanottorahan tasoa. Saa nähdä kehtaako kukaan tässä tilanteessa moittia kysymysteni/kysymyksiini vastaamisen aiheuttavan valtiolle kustannuksia.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #12

Vesa-Matti,

kyllä ymmärsin mitä kysyt.

Ja keskustelussahan aikanaan voidaan kysyä muutakin.

Uskon myös, että tiedät mitä kaikkiaan tarkoitan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onhan rajavalvonta huomattavasti tiukennettu, jopa niin, että rajavalvontalaitoksen johtaja oli huolissaan itärajan valvonnasta.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #11

No voi perhana. Kohta se Iivana sieltä hyökkää... vai hyökkääkö? Konkurssikypsää maata valtaamaan? En oikein jaksa uskoa että Venäjä ihan heti kuitenkaan alkaa Suomea valtaamaan, kun sillä on jo kädet täynnä tuolla hiukan kauempana.

Mutta eikös tämä ole ollut edellisten hallitusten tahto, vähennetään väkeä rajavalvonnassa kaikilla sektoreilla, kun se on "tarpeetonta" ja siellä on "liikaa väkeä"?
Joten kaikenlainen horina rajavalvonnan tiukentamisesta on pelkkää potaskaa, niin kauan kuin ei oikeasti tapahdu mitään. Pistäisivät edes rajalle puomin ja pakolliset tarkastukset kaikille, niin olisi edes sitä jotain.

Marko Parkkola

On siellä rajavalvonta, mutta ne ei tee mitään. Suomalaiset syynätään läpi etteivät tuo liikaa nuuskaa Ruotsin puolelta. Irakista tulevia ammattisotilaita taas ei uskalla kukaan tarkastella, saati käännyttää. Poliisin tehtäväksi jää sitten painia heidän kanssaan vokeissa.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Näin juuri. Itselläni on se käsitys, että raja-asemalle olisi saatavissa kosolti lisää henkilökuntaa poliittisella päätöksellä, mutta on annettu ymmärtää, ettei sittenkään kaikkia voitaisi tarkastaa. En suoraan sanottuna ymmärrä, mikä on/olisi ongelmana tarkastamisessa ja tulijoiden tulomaan todentamisessa. Se on selvää, että koko länsirajan valvomisessa voisi olla jo aitoja haasteita. Halvemmaksi senin kuitenkin tulisi kuin ottaa tällaista määrää porukkaa Suomeen.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #24

Se on vaarallista. Oulun vartijoille poliisi on sanonut, että jos vokissa alkaa riehuminen, on parempi ottaa jalat alle. Maahan on tullut irakilaisia ammattisotilaita, joita vastaan vartija ja pari rajavartijaakin ovat voimattomia.

Automaattiaseet pitäisi olla rajatarkastajilla mukana vähintään ja tukijoukkoja taustalla. Bussilastilliseen kun mahtuu jo reippaasti 40 taistelijaa. Ei niissä mitään naisia ja lapsia juurikaan ole.

Mutta nyt itse Timo Soini on lähtenyt mokutuslinjalle. Peli on menetetty.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/der-sp...

Samalla Soini kieltää kansanedustaja Immosta tuomasta ilmi mielipiteitään. Luulin ettei tällainen asia kuulu ministerille ja moinen kielto olisi jopa laitonta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Migrin verkkosivustoilla turvapaikkahakemusta koskeva informaatio on ylimalkaista, käsittelyn siirtämistä toiseen maahan on ilmaistu pelkillä ranskalaisilla viivoilla. Koska asiasta on ollut niin paljon puhetta, minäkin haluaisin selvennystä millä perusteella käsittely voidaan siirtää Ruotsiin.
Luin muutama päivää sitten Dagens Nyheterissä, että Tukholman aluella aloitetaan ottamaan säilöön laittomat massaliikkujat.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Niin, nyt siis Suomi on (mahdollisesti yhteistyössä Ruotsin ja EU:n kanssa) päättänyt leikkiä sokkopiiloa rajalla tai sitten maailmalla on keksitty scifi-sarjoista tutummaksi tullut teleportti.

Koko ajan höpötetään jotakin kansainvälisistä sopimuksista ja Suomen maineesta tilanteessa, jossa Suomi yksipuolisesti noudattaa kansainvälisiä sopimuksia muiden maiden rikkoessa niitä. Suomi ei ymmärtääkseni edes riko mitään sopimuksia, jos pystymme rajalla todentamaan henkilön tulevan Ruotsin maa-alueelta Suomeen ja sitten palautamme hänet Ruotsiin, kun hän viimeistään järjestelykeskuksessa ilmoittautuu turvapaikanhakijaksi viranomaisille.

On aika erikoista ihmisoikeusjuristeilta ja muilta vastaavilta tahoilta vedota ikään kuin siihen, ettei Dublin-järjestelmää ole kehitetty tällaiseen massailmiöön, eli että emme muka voisi edellyttää sopimusten muilta osapuolilta mitään, mutta että Suomelta edellytettäisiin kansainvälisten sopimusten noudattamista sillä tavalla, jolla muut maat Suomen Euroopan pussinperänä mahdollisesti haluaisivat niitä noudattavan eli tulkinnan sanelisivat muut tahot oman etunsa perusteella poliittisin perustein. Täyttä hulluutta, sanon minä. Suomella ei ole mitään neuvotteluvalttia EU-tason neuvotteluissa, jos emme rekisteröi jatkossa kaikkia Ruotsista Suomeen tulevia henkilöitä Ruotsista saapuneiksi jo rajalla. Päivä päivältä käy selvemmäksi, että Suomen EU:n pussinperänä on ensimmäisenä suljettava rajansa ja otettava täydellinen rajatarkastus käyttöönsä, koska sen myötä Ruotsi joutuu aika nopeasti tekemään saman ja siitä ketju jatkuu eteenpäin.

Hämmentävää on myös se, miten EU-tasolla suomalaisetkin poliitikot käyvät tähdentämässä, miten tärkeää on saada EU:n ulkorajavalvonta kuntoon, mutta Unkarin tapa tehdä rajalle passiivinen muuri on kuitenkin sitten tuomittavaa. Unkarihan on ainut maa, joka tällä hetkellä edes yrittää torjua "hyökyaallon" ja muuri on Unkarille siihen paras keino, koska vielä suuremman tuomion saisivat aktiiviset fyysiset voimatoimet rajalla, kuten on nähty.

Kun lukee kaikenlaista materiaalia päivittäin, välillä ei ole varma, onko käsissäni Disneyn satukirja Hölmölän Hessu vai päivän hesari tai jokin muu laatulehti. Alkaa jutut ja päähenkilöiden vuorosanat muistuttaa uhkaavasti toisiaan ja julkaisijanakin sama taho. http://www.levykauppax.fi/book/sanoma_magazines_fi...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eikö sitten kaikkia Ruotsista tulevia turvapaikanhakijoita rekisteröidä?

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala Vastaus kommenttiin #13

Pointti on siis siinä, että heidät rekisteröitäisiin saapuneeksi Ruotsista ja se pitää tehdä rajalla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Heitähän kuljetetaan rajalta valvotusti suoraan rekisteröintikeskukseen.
Jos Ruotsista tulleet turvapaikanhakijat palautettaisiin Ruotsiin sieltä heitä voitaisiin palauttaa Tanskaan jne. Juuri tällaisen pompottelun estämiseksi tehtiin Dublin II sopimus.
Toivon, että kysely kuitenkin tuottaa selvennystä asiaan jota täälläkin Usarissa on niin paljon palloteltu juupas-eipäs junnailulla.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #19

Ei näitä pompotella, vaan perusteettomien turvapaikanhakijoiden tulo Ruotsista rekisteröidään ja samalla kysytään onko Ruotsi ensimmäinen EU-maa vai mihin maahan palautetaan.

Ruotsilla voi olla vaikeuksia selvittää mikä EU-maa on ollut ennen Ruotsia koska Ruotsiin pääsee lukemattomia eri reittejä myös muualta kuin Tanskasta. Suomelle tilanne on helpompi kun toteamme asian rajalla.

"Suomeen saapuville pakolaisille löytyy netistä ohjesivustoja, miten varmistaa turvapaikan saanti.

Muun muassa näin neuvotaan Suomesta turvapaikkaa hakevia irakilaisia arabiankielisillä Facebook-sivuilla julkisessa keskusteluryhmässä, jossa on jo liki 200 000 jäsentä.

– Neuvojen jakaminen netissä turvapaikanhakijoille on tuttu ilmiö, jota on havaittu jo vuosikausien ajan, myöntää maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä.

YKSI NEUVOISTA on muun muassa välttää kantamasta mukana yhden tai kahden sentin eurokolikoita. Ne voisivat paljastaa, että hakija on tullut Suomeen toisen euromaan kautta, sillä Suomessa kyseiset kolikot eivät ole yleisessä käytössä.

– Älkää veljet langetko siihen virheeseen, että pidätte mitään papereita, jotka todistavat jotain matkareitistänne.

Turvapaikkakuulustelut itse läpikäyneet kykenevät nopeasti laatimaan ohjeet, mitä turvapaikanhakijoilta tullaan kysymään. Tietoja myös päivitetään. IS:n tutkima opasteksti oli lisätty nettiin 6. syyskuuta."

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-144270752739...

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala Vastaus kommenttiin #19

He eivät ylitä tällä hetkellä rajaa useinkaan yksittäin vaan joukoittain ja tällä hetkellä ei voida puhua, että rajalla olisi todella varsinaisia tarkastuksia, jos satunnaisia pistotarkastuksia ei lasketa. Pääasia nyt kuitenkin on sen kysyminen, miksi emme toimi, kuten Migri kertoo Suomen toimivan Dublin-sopimuksen nojalla, kun Suomeen tullaan turvallisesta maasta. Samaan aikaan otamme vapaaehtoisesti kiintiössä lisää turvapaikanhakijoita sisäisinä siirtoina. Suomesta on tullut täysi hollitupa ja laiton tilanne siis rehottaa kaiken kansan ihmeteltävänä. Lisää vain hamutaan hyviä tiloja vastaanottokeskuksiksi, kun suomalaiset lapset käyvät monet koulunsa homerakennuksissa tai vastaavasti väistötiloissa parakeissa. Tulijoille laaditaan uusia ruokalistoja ja kasvatetaan annoskokoja, kun kouluissa kytätään, montako lihapullaa suomalaislapset saavat ottaa ja keliaakiaa sairastavilta poistetaan ruokakorvaus. Halvimmat perunat suomalaislapsulle tilataan isoissa hankintarenkaissa ja lähiruoka harvinaista herkkua. Jo on aikoihin eletty!

Esa Niemi

Margareta:
"Migrin verkkosivustoilla turvapaikkahakemusta koskeva informaatio on ylimalkaista, käsittelyn siirtämistä toiseen maahan on ilmaistu pelkillä ranskalaisilla viivoilla. Koska asiasta on ollut niin paljon puhetta, minäkin haluaisin selvennystä millä perusteella käsittely voidaan siirtää Ruotsiin.
Luin muutama päivää sitten Dagens Nyheterissä, että Tukholman aluella aloitetaan ottamaan säilöön laittomat massaliikkujat."

Aivan kuten Migri kertoo, eli Ruotsin kautta kulkeminen tarkoittaa Ruotsin olevan ensimmäinen todettu EU-maa ja käsittely kuuluu sinne.

Tämä määrätään Dublin-sopimuksessa.

No, milloin Ruotsi ottaa laittomasti maassa olevat säilöön ja rekisteröi? Ei ole ottanut vielä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Vesa-Matti; "Siksi herääkin kysymys, mikä on tällä hetkellä syynä siihen, ettei käännytys tai palautus takaisin Ruotsiin tapahdu nopeasti, vaikka rajavalvonta Suomen länsirajalla on tiukentunut ja pystytään selkeästi todentamaan, mistä turvapaikanhakijat Suomeen saapuvat?"

Sipilä oli Pohjoismaiden pääministerien kokoontumistilaisuudessa perjantaina ja lauantaina Tanskassa. Sipilällä ei ole ainakaan HS:n kirjoituksen mukaan ollut esittää Suomen osalta selvää kantaa. Toisin näyttää olleen Ruotsin pääministeri Lövenin kanssa, sillä hänen lehti kertoo sanoneen "Se tarkoittaa, että ne, jotka tulevat tänne saavat turvapaikkahakemuksensa käsiteltyä. Kaikilla ei kuitenkaan ole turvapaikalle perusteita. Täytyy olla niin, että ne, joilla on turvapaikkaan perusteet, saavat jäädä. Heidän joilla ei ole, täytyy palata", hän sanoi lyhyessä lehdistötilaisuudessa."

Tilaisuudessa on sivuttu nopeasti lauantain lehdistötilaisuudessa myös blogikirjoituksessa esille nostettua turvallisten EU-maiden läpi kulkeneiden turvapaikan hakijoiden maahantuloa, myös Suomeen Ruotsista. Samaa keskustelua on käyty myös Tanskan ja Ruotsin välillä.

Sipilä; "Pohjoismaissa on pyrittävä takaamaan turvapaikkajärjestelmän toimivuus parhaalla mahdollisella tavalla. Pääministereillä ei tosin ollut esiteltävänään minkäänlaisia konkreettisia linjauksia tai ratkaisuja."

http://www.hs.fi/kotimaa/a1443836955011

Ministeri Orpon kannanottoa maahanmuuttopolitiikkaan/Pohjoismaat;

http://www.hs.fi/politiikka/a1443673013412

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mitä sitten tulee tuohon itse esittämääsi kirjalliseen kysymykseen ministerille, niin jotenkin on tullut sellainen kuva ettei Sipilä pääministerinä olisikaan riittävän voimakas johtamaan hallitusta tai sitten hänkin on kokoomuksen maahanmuuttopolitiikan takana. Tuo tarkoittaa käytännössä sitä että kantasuomalaisten hyvinvoinnista tullaan, on pakko, jatkossa leikkaamaan vielä paljon tuntuvammin kuin mitä hallitus nt hallitusohjelmassa on esittänyt.

Ajaako kokoomus ja keskusta laisinkaan maamme kansalaisten etua vai kurjistuspolitiikkaa, johon tämänsuuruinen maahanmuuttovirta automaattisesti johtaa kun sitä ei haluta tilkitä millään muotoa.

Ruotsiin käännytykset hakemusten käsittelemiseksi mitä ilmeisimmin kokoomuksen ja keskustan mielestä johtaisi naapurusten välisiin huonoihin suhteisiin. Mitenkään muutenhan tätä ei voi enää käsittää.

Mielenkiinnolla odotan ministerin vastausta kirjalliseen kysymykseesi.

Ps. Miten muuten PS-puolue suhtautuu niihin turvapaikanhakijoihin jotka ovat jo aiheuttaneet vok:ssa tappeluita? Voiko pikapäätös käännyttämisestä tulla kysymykseen vai pitääkö tappalupukareita katsoa hyvällä jo tässä vaiheessa?

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Odotan tahtopoliittista heräämistä ja sen myötä aikaansaatavaa tiukkaa toimeenpanoa. Maltillisuudelle on toistaiseksi riittänyt perusteeksi se, että tilanne olisi vielä pahempi, jos perussuomalaiset ei olisi hallituksessa ja että vaaleihin on vielä normaalin aikataulun mukaan yli 1000 päivää aikaa. Kalliita päiviä Suomelle, jos todella meno ei muutu. Pääministerin toistuvat puheet ja vakuuttelut kansainvälisillä areenoilla kertovat ehkä sen, miten huolissaan tilanteesta osa hallituksesta on. Osa ihan oikeasti näkee turvapaikanhakijat Suomen väestöpyramidin ja huoltosuhteen korjaajina. Suomeen joudutaan maahanmuuttajien massamuuton myötä ajamaan todennäköisesti saksalainen työmarkkinasysteemi, koska sosiaaliturvajärjestelmämme on nykyisellään liian houkutteleva elintasoltaan matalista maista tuleville. Kyselkääpä Saksasta, miten hyvin tavallisella perussaksalaisella menee. Saksaanhan on syntynyt laaja työtä tekevien köyhälistö viimeisen kymmenen vuoden aikana. Valtion talous on tosin kunnossa. Minulle valtio ja valtiontalouden tasapaino ovat asioita, joiden tulisi palvella kansalaisiaan, ei itsetarkoitus. Jos Suomen tehtävä on jatkossa palvella kaikkia maailman kansalaisia ja toimia vain koneistona pääomapiireille, niin se tietää kotimaisen parlamentarismin ja demokratian romahtamista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kaiketi jotain on sovittu kullissien takana. Heti kun Torniossa rajavalvontaa tehostettiin turvapaikanhakijat alkoivat kävelyn sijaan ylittämään rajaa busseissa, mikä tietenkin huomattavasti helpottaa tarkastuksia.

Oscari Wirola

Vesa-Matti hyvä, on erinomaisen mielenkiintoista, että miksi juuri persujen hallitustaipaleen alettua, ryntäävät todella suuret pakolaismassat Suomeen, tai ainakin Lähi-Idästä tulevat ihmismassat.

Uskon, että noista ihmisistä 99 prosenttia ei ole kuullut muusta Suomesta kuin, että sinne kannattaa lähteä, siellä on se eldorado kaikille ihmisille. Kysyinkin ihan hämmästyneenä, että kuka tai ketkä ovat tämän kaiken takana?

Alueella on ollut erinäisiä pakolaisia runsaasti jo vuosikymmeniä. Miksi juuri nyt ja tässä vaiheessa kaikki ryntäävät juuri Suomeen.

Eli koettakaa selvittää mistä tietoa heille on mennyt ja minkä tiedon perusteella massat ovat lähteneet liikkeelle?

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Suomessa vahvasti kasvanut kritiikki ja sen kärki halutaa kohdistaa nyt muualle. Mm. presidentti Niinistö sanoi selvästi, että jos halutaan kritisoida maahanmuuttoa, niin osoite on Eu.
Aivan samoin on päädytty lausuntoon Ruotsin kanssa yhteispohjoismaisesta vastuusta tässä kriisissä, jossa todetaan, että on haettava ensisijaisesti kokonaisvaltaista (yhteiseurooppalaista) ratkaisua.
Näin menetellen koko maahantunkeutumiskriisi on vahvasti politisoitumassa ja se voi jättää vielä syvät seuraukset päätöksentekoon ja hallituksen kykyyn toimia.
Jälleen kerran ei olla valmiita tunnustamaan tosiasioita, vaan keksitään syyttää kolmatta (Eu) osapuolta.

http://reijopaunonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2040...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ulkomaalaislain, jonka mukaan Torniossa rajavalvontaa suoritetaan, 1 §:n mukaan lain tarkoituksena on lisäksi edistää hallittua maahanmuuttoa ja kansainvälisen suojelun antamista ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia kunnioittaen sekä ottaen huomioon Suomea velvoittavat kansainväliset sopimukset.

Eiköhän nyt olla jo hallitsemattoman puolella jolloin rajat voitaisiin sulkea tilapäisesti? Vai onko tuo lain kohta ymmärrettävä siten että -"kansainvälisen suojelun antamista ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia kunnioittaen sekä ottaen huomioon Suomea velvoittavat kansainväliset sopimukset"- eivät sisälly hallittuun maahanmuuttoon? Jos noin tulkitaan, niin silloin laki on virheelliseen muotoon mielestäni kirjoitettu ilman muuta. Kaiketi lain pitäisi tarkoittaa kaikenlaista hallitsematonta maahanmuuttoa.

Tuo ulkomaalaislaki saattaa muuten jopa velvoittaa tiukasti tulkiten Suomen hyväksymään komission esittämän pakottavan taakanjaonkin. EU on täynnä sotkujen sotkuja kaikenlaisine sopimuksineen joilla kansallisvaltioita velvoitetaan kurimukseen.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/200403...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset