Vesa-Matti Saarakkala

Lisää rohkeutta rohkealle hallitukselle

Päivittäisen arvostelun kohteena oleva Sipilän hallitus on ansainnut kritiikin lisäksi myös tunnustusta. Se on onnistunut tekemään oikeat johtopäätökset sote-uudistuksessa ja työmarkkinapolitiikassa uudistaen Suomea raudan lujalla otteella.

 

Sote-uudistukseen sisällytetään aivan oikein myös aluehallinnon uudistaminen, jolloin nykyinen epädemokraattinen byrokratia ylikunnallisine himmeleineen saadaan purettua ja tilalle tulee suoriin kansanvaaleihin perustuva selkeä ja äänestäjien ohjattavissa oleva aito demokratia. Palvelut uudessa järjestelmässä tulevat olemaan jatkossa tasan niin kattavat ja hyvät kuin äänestäjät niiden haluavat olevan. Se tosin edellyttää verotusoikeuden myöntämistä maakunnille, sillä demokratia ei toimi kädestä suuhun -menetelmällä. Uudistusta vastustavat sortuvat kyläpolitikointiin peläten ehkä omia asemiaan. Vaihtoehtoa Suomen 2000-luvulle päivittävälle uudistukselle heillä ei ole esittää, joten jarrumiesten jorinoita on nyt turha jäädä kuulostelemaan, jos aiotaan saada valmista. Heille jääkin lähinnä pirunlöytäjän rooli, sillä yksityiskohtia uudistuksessa riittää.

 

Työmarkkinapolitiikassa Sipilän hallitus toimii Suomen taloudellisen tilanteen edellyttämällä tavalla, kun on ottanut ohjat käsiinsä, mutta jotkut heikennykset kohdistuvat turhan rajuina tietyille työntekijöille. Toisaalta voi olla melko varma, että tämä on vasta alkusoittoa, mitä tulee työmarkkinoiden uudistamiseen, joten eteenpäin voi tässä suhteessa katsoa levollisin mielin. Kymmenen vuoden päästä juuri kukaan ei enää ihmettele, miksi Sipilän hallitus oli niin tiukkana kuin oli. Eurooppa ja Suomi sen pussinperänä Venäjän kainalossa on sellaisessa ahdingossa, että yleislakko olisi täysin päätön ja epätoivoinen yritys, johon edes kaikki palkansaajat eivät lähtisi mukaan. Ay-liike hajoaisi siihen paikkaan ja sen tuntuvat ymmärtävän myös lähes kaikki ay-johtajat. Siksi nyt onkin menossa viides neuvottelukierros ja se tuottaa tuloksen, uskon. Vastuullinen hallitus ei voi vain katsoa tumput suorina peläten esimerkiksi AKT:ta, kun Suomi putoaa kuin kivi verrokkimaiden kyydistä. Erityisesti paikallisen sopimisen lisääminen on juuri meidän alueellemme elinehto.

 

Jos hallituksella onkin ollut rohkeutta sotessa ja työmarkkina-asioissa joidenkin mielestä jopa liikaa, niin ei liene montaa kansalaista, joiden mielestä maahanmuuttopolitiikassa hallitus olisi ollut rohkea. Jotta hallituksen politiikka voisikin olla kokonaisuudessaan linjakasta ja uskottavaa, tulee hallituksen vihdoin alkaa toimia etunojassa maahanmuuttoasioissa kiristäen maahanmuuttopolitiikkaansa laittaen linjauksensa täytäntöön ja ennakkoluulottomasti hakien uusia linjauksia kansalaisten laajan enemmistön tuella. Se, että perussuomalaisten kannatus sillä nousisi, ei saa olla syy muille puolueille vastustaa tarvittavia toimenpiteitä. Meriselitysten ja peesailun aika maahanmuuttopolitiikassa on ohi.

 

Itsenäisen rahapolitiikan puutteen merkitys kirkastunee kansalle, kun Väyrysen kansalaisaloite saapuu eduskuntaan.

 

(Kirjoitus on julkaistu sanomalehti Ilkassa 28.1.2016)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Aluehallinnon uudistamisessa ei silti kannata jämähtää osittaiseen uudistamiseen, vaan on mietittävä, mitä jäljelle jäävälle voisi ja pitäisi tehdä.

Olisiko järkevää siirtää enemmän asioita maakuntatasolle, jopa ajaa alas nykyinen kuntarakenne, purkaa pakkoliitokset ja luoda toimivampi lähidemokratia?

Suunniteltu alueuudistus on hyvä alku, nyt vaan rohkeasti pidemmälle!

Pekka Heliste

Makuntahallinto on himmeli, jossa ajetan vain kepun/persujen puoluepoliittista etua

Uudenmaan maakunnassa on 1,6 miljoonaa kun pienimmässä on 70000 luokkaa eli suurin maakunta eli ero on yli 20-kertainen

Mitoitus on tehty puoluepoliittisista syistä, ei Suomen edun mukaan

Ja kepu/persu maakunnat ovat niitä jälkeenjääneitä takahikiöitä, jotka elävät muutaman suuren maakunnan rahoilla

Kepu ja persut edustavat elättejä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset