Vesa-Matti Saarakkala

Olisiko aika euro-erolle kypsä?

Kreikka on taas kerran tulossa syliimme. Syliintuloa pyritään pehmentämään Euroopan vakausmekanismi EVM:n avulla. Nyt on kuitenkin ehdotettu, että kolmannen tukipaketin maksamiseksi EVM:stä Kreikalle Kreikan velkoja tulisi leikata eli tehdä Kreikalle ns. tukanleikkuu. Kreikan ”tukka” on koko eurokriisin ajan kasvanut, niin että se meinaa jo kompastua pitkään ja takkuiseen ”kuontaloonsa”.

 

Jos lähdemme helpottamaan Kreikan lainaehtoja eli leikkaamme Kreikan ”tukkaa” ilmaiseksi, on entistä vaikeampaa vaatia talouskuria ja siistiä päätä muilta euromailta ja euromaiden kansalaisilta, joita veronmaksajina vaaditaan samaan aikaan säästämään ja kuluttajina kuluttamaan.

 

On vaara, että Suomessa vasemmistoliitonkin viime vaalikaudella hyväksymä talouskurisopimus menettää käytännössä merkityksensä ja EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen uskottavuuden rippeetkin haihtuvat taivaan tuuliin.

 

Nyt herääkin kysymys, olisiko aika Kreikan euro-erolle viimeinkin kypsä, vai alammeko parturoimaan Kreikan ”tukkaa”? Tiedämme sen, että jos rahojemme takaisinsaamisen toivossa ”tukanleikkuuseen” ryhdytään, ensin meitä pyydetään vain siistimään, sitten kampaamaan, sitten lyhentämään ja lopulta ajelemaan koko ”kuontalo” pois, minkä jälkeen asiakas on ns. valmis.

 

Lähdemmekö siis leikkaamaan, jotta takkuiseen tukkaansa kompuroiva asiakkaamme pääsisi jaloilleen ja eteenpäin, vai annammeko porttikiellon hankalalle kanta-asiakkaallemme, joka vaatii meiltä ilmaisia palveluksia? Jos aloitamme tukanleikkuun, kysymys liittovaltiosta nousee esityslistallemme. Jos jatkamme Kreikan tukemista muuten, liittovaltion syntymisen mahdollisuus ei ainakaan heikkene nykyisestä. Sen sijaan, jos ajamme Kreikan euro-eroa, vahvistaisimme eurooppalaista talouskuria, moraalia ja tervehdyttäisimme rahaliittoa saaden rahaliitolle myös kansalaisilta aitoa hyväksyntää.

 

Kyllä, todennäköisesti sekin vaihtoehto maksaa meille, mutta se olisi samalla myös sijoitus tulevaisuuteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Viime kesän väännöissä oltiin kirjaimellisesti viiden minuutin päässä Kreikan euro-erosta. Vaan ei enää - ei eroa Kreikka eurosta, se juna meni jo.

Ainut mielenkiintoinen seikka on se, millä sanakäänteillä Suomi ja siinä sivussa perussuomalaiset kääntävät kelkkansa, kun Saksa - tämänhetkisestä näennäisestä vastustuksesta huolimatta - loppujen lopuksi tulee hyväksymään Kreikan velkaleikkaukset.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Taitaa olla jo tässä vaiheessa Saksalle helppo nakki antaa velkahelpotusta eli leikkausta Kreikalle, kun oman maan luotottaneet pankit on saatu pelastetuksi muiden maiden veronmaksajien avuin. Sama koskee muuten Ranskaa. Kreikan tukipaketein myönnetyt (=siirretyt takausvelkoina) velat ovat kokonaan EVM:n hallussa, myös ERVV:n kautta myönnetyt.

Miten mahtaa olla tuon velkaleikkauksen ajankohdan kanssa ylipäätään? Entäpä pitääkö leikkauspäätös olla tukimaiden yhteinen päätös vai onko määräenemmistöpäätös mahdollinen? EVM sopimuksesta en löytänyt pikalukemisella tuohon vastausta.

Missään tapauksessa ei Suomen päättäjien tule hyväksyä euronkaan leikkausta velkapääomaan. Suomen veronmaksajilla kun ei pidä olla minkäänlaista velvollisuutta maksaa pankkien leväperäisestä luotottamisesta johtuvia seuraamuksia/tappioita. Leikatkoon Saksa ja Ranska vaikka kokonaan tukipaketteihin osallistumisellaan määrällä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sanalla "leikkaukset" velkahelpotuksia tuskin hyväksytään. Mistä tosiasiassa on kyse, jos joitakin takaisinmaksuaikoja pidennetään käytännössä äärettömiin, on toinen juttu.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Vaikea kysymys johon ei taida olla oikeaa ratkaisua, vaikka mitä tekisimme. Tässä taitaa pädetä se totuus, että kun antaa pirulle pikkusormen, niin lopulta se vie koko käden. Suomi on menettänyt jo kaikki oikeudet määrätä itse omista asioistamme ja suurimmat syylliset siihen on poliitikot, joiden mielestä on niin kiva istua pöydissä, missä noita pöhköjä päätöksiä tehdään. Veronmaksajille tämä on kallista leikkiä, kun Ameriikkakin alkaa jo olemaan naapurimaamme, ainakin niille, jotka tuota väliä lentelevät veronmaksajien piikkiin.....

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

En malta olla lisäämättä tähän kommenttiin US:ssa helmikuussa 2015 olevaan kirjoitukseen linkkiä. Kirjoitus on siis ajalta ennen eduskuntavaaleja 2015 ja Sipilän hallituksen muodostamista. Toki hallitusohjelmaan kirjattua tulee noudattaa. Vai kuinka mahtaa pääministeri Sipilä ajattelevan?

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/77445-soini-vs-stu...

Tuossa kirjoituksessa on nyt valtionvarainministerinä istuva Stubb sanonut selvällä suomen kielellä;

"Perussuomalaiset kysyy välikysymyksessään, onko Suomi valmis leikkaamaan kriisimaiden velkoja suomalaisen veronmaksajan tappioksi. Tähän tuli selvä vastaus.

– Julkisessa keskustelussa väläytelty velkojen leikkaus ei ole Suomen hyväksyttävissä. Se ei tukisi rahoitustukiohjelman tavoitteita, eikä olisi myöskään EU:n sääntöjen mukaista, Stubb sanoi.

– Jo aiemmin tehtyjen huojennusten jälkeen [ei] ole enää mahdollisuutta merkittäviin lisäpäätöksiin. Tämän olen myös todennut Kreikan uudelle pääministerille."

Ei siis pitäisi olla pelkoa Kreikan velkojen leikkaamisesta tällä hallituskaudella. Ei pitänyt olla lisäpanostuksiinkaan perusteita, mutta se kolmas tukipaketti kuitenkin rustattiin väkipakolla EVM:ssä olevista varoista, jotka sinne Kataisen hallituksen toimesta maksettiin kerralla 1,44 mrd. Vai onko sittenkin varaa tehdä käytännössä lisää leikkausta eli maturiteettiajan pidennyksiä, kyseessä kun on kokoomusministeri Stubbin n. vuosi sitten antama vastaus välikysymykseen?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

On kyllä mielenkiintoista seurata miten noiden lupausten käy. Pahinta minä kyllä pelkään....

Perus Suomalainen

Kansoja orjuuttava yhtenäisvaluutta talouskurisopimuksineen pitää romuttaa, mutta sitä ei perussuomalaiset tee, ainakaan niin kauan kuin puoluetta johtaa Timo Soini.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Taloustoimittaja Jan Hurri on ottanut kantaa kirjoituksessaan Talsassa Suomen saamiin Kreikka vakuuksiin ja niiden arvoon Suomelle toteutettavan velkahuojennuksen jälkeen.

"Kreikan seuraavatkin velkahuojennukset pannaan todennäköisimmin toteen tavalla, joka käytännössä estää Suomen Kreikka-vakuuksia laukeamasta. Vakuuksien sijaan laukeaakin Suomen tappioksi koituva vakuusjärjestelyn "sopimusmiina"."

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/05/11/muis...

"Toinen virallinen totuus Kreikka-vakuuksista on, että Suomi ei voi saada vakuusjärjestelystä hyvityksiä sellaisiin tappioihin tai menetyksiin, joita Suomelle koituu Kreikalle myönnettyjen hätäluottojen huojennusten takia."

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2013/06/02/nain...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tämä Kreikka kyllä on tullut suomalaisille kalliiksi. Enää ei saa lisätä yhtään Suomen vastuita. Tosin pelkäänpä pahoin, ettei asia ole enää meidän käsissämme niin kauaa kuin Suomi on EU:ssa ja eurossa.

Kreikka olisi pitännyt potkaista heti ulos eurosta, kun ongelmat ilmenivät tai mielellään olisi pitännyt jättää jo alun alkaenkin pois. Mutta poliitikkojen euroideologia ajoi järjen ohi. Nyt taitaa olla liian myöhäistä tehdä mitään. Euroa ei haluta purkaa, joten edessä saattaa olla talousromahdus, josta tavallinen kansa tulee kärsimään, mutta saavatpa pankit ja muut isokenkäiset muhkeat voitot.

Jaakko Savolainen

Kaikille yhtään taloudesta ymmärtävälle on selvää, ettei Kreikka koskaan tule maksamaan velkojaan. Se on mahdotonta. Samaan aikaan pidetään euromaiden huippukokouksia, joissa keskustellaa siitä, miten Kreikalle voisi/ilkeäisi antaa lisää velkaa.(??????)

IMF on selkeästi ilmoittanut etteivät se säännöt salli lisävelan antamista ylivelkaantuneelle Kreikalle. IMF vaatii Kreikan nykyisten velkojen leikkausta tasolle, jossa Kreikalla olisi edes teoreettinen mahdollisuus maksaa jäljelle jääneet velkansa. Tälläisessä tilanteessa IMF voisi luotottaa lisää Kreikkaa.

Suomi muutamien muiden valtioiden ohella on kieltäytynyt leikkaamasta saamisiaan. Vaikka kaikille on selvää, ettei Kreikka kykene koskaan maksamaan velkojaan, ei asiaa voi tunnustaa julkisesti. Suomessahan saattaa olla vielä muutama mökin muija tai peräkamarin poika, joka ei tajua tosiasiaa, ettei Kreikka koskaan jaksa maksaa kaikkea velkaansa. He eivät tajua tosiasiaa, ettei Suomeen saapuva rahasumma pienene, vaikka Suomi lupautuisi armahtamaan osan Kreikkasaatavistaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset