Vesa-Matti Saarakkala

Keskustalaiset ratkaisijan paikalla alkoholipolitiikassa

Julkisuudessa olevien tietojen mukaan keskusta tekee tänään eduskuntaryhmänsä ryhmäkokouksessa päätöksiä kannastaan alkoholilainsäädännön kokonaisuudistukseksi. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001176655.html

 

Keskusta voisi halutessaan pitää kiinni siitä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan helmikuisesta pohjaesityksestä, että Alkon monopoliasemaa, joka on keskeinen elementti alkoholihaittojen ehkäisemisessä, ei muuteta. http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ministeri-rehula-esitteli-alkoholilain-pohjaesityksen-ministeriryhmalle

 

Nyt julkisuudessakin esille on kuitenkin noussut vaihtoehto, että osa vahvoista oluista vapautettaisiin myyntiin Alkon ulkopuolelle eli myyntipisteiden määrää laajennettaisiin nykyisestä n. 350:stä yli 5000:een. Näin tehtäisiin, vaikka esimerkiksi vahvan oluen matkustajatuonti Virosta on mm. tullin uusien valvontakäytäntöjen seurauksena vähentynyt viime vuosina. https://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain/paihteet-ja-riippuvuudet/alkoholi/alkoholijuomien-matkustajatuonti

 

Alkon monopolin murtaminen olisi poikkeus ministeri Rehulan pohjaesitykseen ja sen linjauksiin nähden. Jos keskustan eduskuntaryhmä haluaa, se voisi tukea ministeriään ja hänen helmikuista esitystään, jossa Alkon nykyinen monopoliasema säilytetään ja alkoholilainsäädäntöön tehtäisiin vain tasapainoiset muutokset, jotka uskoakseni sopivat sekä perussuomalaisille että kokoomukselle. Mikäli nämä muutokset eivät sitten jostakin kumman syystä kelpaisi perussuomalaisille ja kokoomukselle, voisi keskustan eduskuntaryhmä pysäyttää lainvalmistelun ja pitää alkoholilainsäädännön nykyisellään.

 

Tässä kaikessa yksinkertaisuudessaan ja lyhyesti kuvattuna päätöksentekotilanne, joka nyt on eduskunnassa käsillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Alkon monopolilla ei ole näin nettiaikaan oikein elämisen edellytyksiä. Alkoholia saa kotiin kannettuna laillisesti ja edullisesti ja valikoimaa maailmalta löytyy. Viiniliikke,jota itse käytän, toimittaa juomat ilmaiseksi kotiovelle, kun tilaus on yli 18 pulloa.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Alkolla on kilpailukykyiset hinnat etenkin viineissä sellaiseen tuontiin nähden, jossa toimitaan laillisesti huolehtien kaikista velvoitteista. Ja Alkon valikoimahan on tunnetusti kattava.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Oman arvioni mukaan viinit ovat n 30-50 % halvempia Alkon vastaaviin verrattuna. Ja juomat saa kotiin kannettuna ja verot maksettuna. Itselläni ei ole ongelmaa käydä Alkossa, koska se sijaitsee käyttämäni marketin yhteydessä. Ostan sieltä väkevät juomat. Ihmettelen kyllä heitä, jotka ajavat 50-100 km Alkoon, kun viinakaupat löytyy netistä

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minä taas ostan viinini Super-Alkosta viidenprosentin alennuksella.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #13

Minä ostan kaikki viinit Alkosta. Viiden prosentin viinikulusäästö merkitsisi 50-75 sentin säästöä alkoholikuluissa viikossa, kuukaudessa säästyisi 2-3 euroa. Jotta alkoholikustannuksissa tulisi jotain säästöä, pitäisi tuoda koko vuoden tarve kerralla. Silloin voisi säästää vuosikuluissa mukavat 24-36 euroa! (-lauttakulut)

Minä yhdyn näillä laskelmilla Saarakkalan näkemykseen, että Alkon hinnat ovat ihan kilpailukykyiset.

Käyttäjän JannePIkheimo kuva
Janne Ikäheimo

Alkon tunnetusti kattava valikoima on kylläkin olutpuolella suuri vitsi. Alkolla on juuri nyt tuoteryhmässä oluet 418 artikkelia, mikä on suunnilleen saman verran kuin keskiverrolla eurooppalaisella olutta myyvällä erikoisliikkeellä. Systembolagetissa nimikkeellä olut on tällä hetkellä myynnissä 2563 tuotetta.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Viittasinkin ensisijaisesti viineihin. Ruotsin olutpolitiilka on tunnetusti varsin erilainen verrattuna Suomeen, millä on omat vaikutuksensa asiantilaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Uskallatko tarkistamatta arvata kuinka monen viinin välillä saa valita jos haluaa Loirelaista Cabernet Francia tai Chenin Blancia Alkon "tunnetusti kattavasta valikoimasta". Kyseessä siis maailman suurimman viinintuottajamaan tärkeän ja arvostetun tuotantoalueen alueelle tyypilliset rypäleet, ei mitään kuriositeetteja. Saat toki tarkistaakin, mutta arvostaisin suuresti jos ennen väitteiden esittämistä selvittäisit faktat. Voit puolustella vähittäismonopolia monin tavoin, mutta jos haluat tulla otetuksi vakavasti kannatta valikoiman laajuus unohtaa.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Myönnän rehellisesti, että tuohon en pysty tällä kokemuksellani vastaamaan. Ehkä tämä olikin enemmän retorinen kysymys sinulta, jos oikein arvaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Retorinenpa hyvinkin. Pitkästä aikaa tuli alkuvuodesta yksi punainen Cabernet Franc, valkoista Chenin Blancia ei tosin löydy yhtä kattavasti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikö Perussuomalaisilla ole mitään sanottavaa, vaan tyytyvät muiden saneluun ?

Käyttäjän OrvoMarjamki kuva
Orvo Marjamäki

vesa-matille sanoisin näin. ei alkon valikoima ole kattava jos haluaa jotain hyvää makeaa viiniä (halvalla) tai hyvää brändiä on sitä alkosta turha etsiä. jotain hapanta viininlitkuahan siellä on pilvin pimein ja myös espanjalaisia kamalan makuisia brändyjä eli alkohan määrää suomalaisten makutottumukset.
onneksi on meillä semmoinen viinakauppa lähellä josta saa edellämainittuja hyviä tuotteita ilman että tarvitsee mennä moldaviaan tai georgiaan asti hakemaan ja samalla tulee saunakaljat mukaan, VIRO.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Näin tehtäisiin, vaikka esimerkiksi vahvan oluen matkustajatuonti Virosta on mm. tullin uusien valvontakäytäntöjen seurauksena vähentynyt viime vuosina."

1. Edustajan viittaamassa tilastossa ei eritellä mitenkään keskiolutta ja vahvaa olutta, joten sen pohjalta ei voida tehdä minkäänlaista johtopäätöstä siitä, miten vahvan oluen matkustajatuonti on kehittynyt.

2. Missään ei myöskään viitata, saati todisteta sitä että mahdolliset muutokset olisivat seurausta tullin valvontakäytännöistä.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Tilastojahan tehdään juuri siksi, että niistä voidaan tulkita erilaisten muiden muuttujien vaikutusta. Ei kukaan pysty absoluuttista totuutta sanomaan, mutta päätellä asian kyllä voi. Tämä oma tulkintani on aivan yleisesti jaettu näkemys asiasta. Tullin uudet käytännöt tulivat voimaan 1.4.2014, joten syy-yhteys on selvä. Tässä tilastossa ei tosiaan ole erittelyä oluen vahvuuden osalta, mutta merkittävä määrä matkustajatuonnista on vahvaa olutta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kyllä, tilastoja tehdään. THL:n esittelemien tilastojen ongelma vain on, että niiden yhtymäkohta todellisuuteen tuntuu välillä melkoisen löyhältä, mistä esimerkkinä vaikka:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/61076-tullista-tyr...

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi Vastaus kommenttiin #6

THL on nauttinut vuosikymmenet tiedottamisen monopoliasemaa alkoholikysymyksissä, varsinkin eduskunnan suuntaan. Sen tiedotus on usein tarkoituksellisen harhaanjoohhtavaa ja vääristeltyä, ja tähtää ennen kaikkea sen (siis THL:n) oman byrokratian aseman pönkittämiseen.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kyllä me suomalaiset isketään heti keskusteluun, kun alkohoolista on puhetta. Kaikki oman alansa asiantuntijoina.

Viina on viisaten juoma, oluesta ja viineistä en niinkään tiedä. Rommeissa, kun löytyy, niin se piisaa minulle.

Aikuiset taas kerran unohtavat lapset ja nuoret herkutellessaan sadoilla viineillä ja olueilla.

Kait alkohoolilaki tehdään täysin per...stä, kuten kävi kauppojen aukioloajoissakin. Se oli pakkolaki, joka vapautti, valitettavasti.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Tämäkin keskusteluketju osoittaa sen, että eniten äänessä ovat tässä asiassa muutosta nykyiseen asiantilaan vaativat. Tästä on syntynyt päättäjille näköharha, että enemmistö suomalaisista haluaisi murtaa Alkon monopolin ja lisätä alkoholijuomien saatavuutta. Näin asia ei kuitenkaan tutkimusten mukaan ole. Maan hiljaiset eivät kovin aktiivisesti puolusta nykytilaa.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Viinin saamiselle ruokakauppoihin on laaja kannatus, sitä kannattaa useampi kkuin vastustaa.
Mutta miksi juuri tässä asiassa Sarvasmaa (ja Kepu?) haluaa vedota kansan niukkaan enemmistöön vastustaessaan monopolin purkua, kun muita purkupäätöksiä syntyy liukuhijhnalta kansan enemmistön päinvastaisista toiveista huolimatta?
Viinin saatavuudessakin kaupunkilaisen on helppo liian kyselyissä tyytyä THL:än propagandaan uskoen vihtoehto Alkoon, kun sen myymälä sijaitsee ruokakauppansa vieressä. Mutta maaseudun pikkukauppojen pitäjien ja niiden asiakkaiden kannalta tilanne on täysin epäoikeudenmukainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset