Vesa-Matti Saarakkala

Tulos pöydässä – rehti analyysi

Kuntavaalit 2017, eli entiset kunnallisvaalit, on nyt käyty ja tulos on pöydässä. Perussuomalaisten tulos oli sellainen kuin mielipidetiedustelut olivat ennakoineet. Toiveita oli yli 10 prosentin kannatuksesta, mutta tulos on 8,8 %. Takkiin reilu neljännes vanhaan tulokseen. Lohtuna se, että vaalipäivän äänillä perussuomalaiset ohitti vasemmistoliiton, jonka pj. Li Andersson ehti jo iloita perussuomalaisten selättämisestä. Hän verrattain kokemattomana nuolaisi, ennen kuin tipahti.

 

Vihreät etenivät ja saivat nyt sillanpääasemat monilla paikkakunnilla ottaen opiskelukaupungissani Jyväskylässä samalla valtio-opin vuosikurssilla politiikkaa kanssani opiskelleen Touko Aallon johdolla suurimman puolueen aseman. Muistuttaa perussuomalaisten nousua ja ennakoi valtakunnallista menestystä vihreille seuraavissa eduskuntavaaleissa. Vaihtoehtoa vanhoille puolueille haettiin nyt siis uudelta suunnalta. Aika näyttää, onko vihreistä lunastamaan suuria odotuksia. Perussuomalasten kannattaa kunnissa tehdä yhteistyötä kaikkien niiden tahojen kanssa, jotka haluavat puuttua hyvä veli -politikointiin, oli puolueen väri sitten mikä hyvänsä. Toimijamme ja puolueemme on monissa kunnissa yhä johtava vaihtoehto. Jos valtuustossa löytyy esittäjä ja kannattaja, vaihtoehto saadaan aina esille.

 

Pääoppositiopuolue Sdp, joka yritti tehdä kuntavaaleista hallituksen luottamusäänestyksen, ei onnistunut näissä vaaleissa vaan kärsi tappion, mikä kertoo siitä, että hallituksen uudistava politiikka saa kansalta edelleen vahvan mandaatin. Kansa tietää, että ei voi jättää tekemättä. Sdp etsii itseään ja on nyt hukassa. Olisin ajatellut super-vaikean sote-uudistusharjoituksen tuottaneen nimenomaan demareille enemmän hajaääniä. On jopa vähän sääli nähdä vanha valtionhoitajapuolue tuossa tilassa. Ehkä liian kritiikitön asenne maahanmuuttoon liittyviin ongelmiin näkyy, sillä ainakaan perussuomalaisten äänestäjät eivät juuri demareihin vaihtaneet. Puheenjohtaja Rinne ei myöskään ole onnistunut viestinnässään erityisen hyvin, vaikka asiat osaakin.

 

Vasemmistoliiton vajaan prosenttiyksikön voitto taas ei päätä huimaa, jos ottaa huomioon, miten rankkoja päätöksiä tämä hallitus on joutunut tekemään sen jälkeen, kun Suomen valtio on tuplannut velkamääränsä noin kymmenessä vuodessa. Ei siinä paljon kaikille ilmaisille päivähoidoille ole sijaa. Olisin odottanut, että kommunistien perilliset olisivat saaneet kovemman voiton, mutta ihmiset ovat nykyään onneksi yllättävänkin realistisia ja paikallisvaalit ovat aina paikallisvaalit. Voi sanoa, että ilman pj. Anderssonin kohtuu hyviä vaaliesiintymisiä tv-paneeleissa, vasemmistoliitto ei olisi edennyt yhtään.

 

Keskusta otti takkiin, mikä mennee ehdokasasettelun piikkiin, ja siihen, että suurimmissa kaupungeissa keskustalla ei ole minkäänlaista profiilia. Samoin puolueiden äänimäärissä ykköseksi tullut kokoomus. Kumpikaan puolue ei saanut tavoitteitaan ehdokasmäärässä lähellekään täyteen. Vastuunkanto painaa siis myös kahta muuta hallituspuoluetta.

 

Summa summarum: Jos perussuomalaiset herpaantuu tästä tuloksesta liikaa, hallitukseen tässä maassa nousisivat vaalien kautta todennäköisesti punavihreät, jos vaaleihin ajauduttaisiin ennenaikaisesti, sillä punavihreiden kannatus saattaisi olla eilisiä tuloksia jonkin verran korkeampi eduskuntavaaleissa, jos ne pidettäisiin nyt, kun listat olisivat täynnä joka vaalipiirissä toisin kuin kunnissa. Sitä kannattaa itse kunkin miettiä, vaikka miten harmittaisi. Puolueen ei kannata kuolemanpelossa tehdä poliittista itsemurhaa. Perussuomalaisia ei ole eduskunnan ulkopuolelta yksikään ryhmä edelleenkään kyennyt valtakunnallisesti haastamaan. Vain puolueen hajaannus voisi saada aikaan muutoksen tuohon tilanteeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset