Vesa-Matti Saarakkala

Ei hyvältä näytä

Suomella on laskentatavasta riippuen velkaa noin 116 miljardia euroa ja tänä vuonna valtion budjetista noin 10 % rahoitetaan velalla. Valtion eli veronmaksajien velka on lähes tuplattu viimeisen kymmenen vuoden aikana. Paikallishallinnon velkamäärä on yhteensä n. 20 miljardia euroa. Sekin on tuplattu viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kotitalouksien velkataso on huolestuttava, ja siitä on Suomea varoitettu.

 

Jos korkotaso nousee, ovat sekä kotitaloudet että julkinen talous Suomessa nopeasti kriisissä. Jo tänä vuonna Suomi tulee rikkomaan keskipitkän aikavälin rakenteellisella alijäämällään EU:n finanssipoliittista sopimusta, jonka edellinen hallitus Suomen osalta solmi. Suomen alijäämän ennustetaan kasvavan tänä vuonna 1,7 prosenttiin, kun se saisi olla korkeintaan prosentin. EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen 60 prosentin BKT-pohjaista velkakriteeriä Suomi jo rikkoo ja tavallisen alijäämän osalta ollaan lähellä rikkoa sopimuksen 3 prosentin raja-arvoa, mutta toistaiseksi vaikean taloussuhdanteen perusteella asia on saatu selitettyä parhain päin.

 

2020-luvulla Suomen huoltosuhde nousee 38 prosentilla siten, että kun lapsia ja eläkeikäisiä on nyt 53 sataa työikäistä kohden, on heitä vuonna 2025 arviolta 73. Tämä edellyttää työllisyysasteen nostamista lähemmäs 80 prosenttia, kun se nyt on 69 %, sillä menopaineet kasvavat.

 

Nykyhallituksen aikana Suomen talous on onneksi saatu kasvuun ja vienti taas vetämään, vaikka huuto on ollut kova. Näillä näkymin Suomen talous voi kasvaa jopa 2 prosenttia tänä vuonna. Työllisyysaste voi nousta 70 prosenttiin vaalikauden lopussa, mutta ilman uusia lisätoimia työllisyyspolitiikassa se ei siis nouse kuitenkaan tavoiteltuun 72 prosenttiin, mikä olisi välttämätöntä velkaantumisen pysäyttämiseksi.

 

Jos velkaantumista ei saada nykytilanteessa pysäytettyä, Suomen julkinen talous romahtaa vuoteen 2025 mennessä, sillä silloin sitä velkaa ikärakenteesta johtuen joudutaan väkisinkin ottamaan, jos sitä joku taho Suomelle vielä tuolloin järkevään hintaan myöntää. Kansalaisten verorasitusta ei voida juurikaan nostaa eli siinä ollaan jo kipurajoilla. Ja joskushan ne vanhatkin velat pitää maksaa.

 

On merkillepantavaa, että me poliitikot etenkin hallituksessa saame näistä edellä olevista madonluvuista huolimatta aika paljon kriittistä palautetta siitä, että leikkaamme menoja ja palveluita. Kun korkotaso ei reagoi ylöspäin eli halpaa lainaa saadaan helposti, ei uskota, miten syvällä suossa Suomi todellisuudessa jo nyt on. Päättäjänä itseäni rauhoittaa ymmärrys siitä, että aivan riippumatta hallituksen väristä, talouden tasapainottamistoimet ja kiristävät työllisyystoimet tulevat olemaan todellisuutta seuraavat noin kymmenen vuotta.

 

Jos siis jo nyt säästöpäätökset hirvittävät, en tiedä, mikä on oikea verbi kuvaamaan tunnetilaa jatkossa. Tämä on vasta alkusoittoa sille, että Suomessa ja monissa muissakin länsimaissa on tullut maksun aika. Pitkä ylikulutuksen aikakausi on päättymässä.

 

(Kirjoitus on julkaistu Ilkassa 11.5.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"On merkillepantavaa, että me poliitikot etenkin hallituksessa saame näistä edellä olevista madonluvuista huolimatta aika paljon kriittistä palautetta siitä, että leikkaamme menoja ja palveluita... Päättäjänä itseäni rauhoittaa ymmärrys siitä, että aivan riippumatta hallituksen väristä, talouden tasapainottamistoimet ja kiristävät työllisyystoimet tulevat olemaan todellisuutta seuraavat noin kymmenen vuotta."

Varsin mielenkiintoinen lausunto poliitikolta, joka on vieläpä valittu vaaleilla kansanedustajaksi.

Ensiksi ihmettelet sitä, että kansa antaa kriittistä palautetta palveluiden leikkaamisesta ja toiseksi mieltäsi rauhoittaa tietoisuus siitä, että palvelujen leikkaaminen tulee jatkumaan tulevaisuudessakin aivan riippumatta siitä, miten ihmiset vaaleissa äänestävät.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onks pakko laskee kaiken rahas? Vois ottaa todellisiakin arvoja huomioon.

Frank Halloway

On. Raha on nimenomaan todellinen arvo.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Arvot eivät riitä velkojille maksuksi pitkän päälle.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Rahakin on vain spekulantti arvo... kannattaisi kokeilla vaikka hyväntahtoisuutta vaihdossa... he...

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

En suostu uskomaan että meillä on ongelma, otettiinhan me vuosi sitten 30 000 työtöntä lisää tosta vaan, eikä kukaan pannut hanttiin, ellei pientä mutinaa persuissa lasketa.

Joten rahaa on kuin roskaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vaikuttaa siltä että arv. kansanedustaja ei tunne rahan olemusta?
Luuletko että mikään valtio pystyy elämään ilman jatkuvaa velan ottoa? Luuletko että mikään maa maksaa muuta kuin uudella velalla entisten korkoja? Tämä on systeemi. Ja tämä jatkuu kriisistä toiseen.

Suosittelen Ville Iivarisen kirjaa
RAHA mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla?

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Voihan tämä Iivarinen olla joku profeetta, mutta itse perustan talouspolitiikkani enemmän Martin Armstrongin kaltaisiin pitkän linjan ennustajiin, jotka myös ovat jotakin todistettavasti tietäneet.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kylläpä Saarakkalalla on huonot tiedot. Armstrongko hänen profeettansa on, vai olisiko hän jopa hänelle Jeesus?

Kyllä sinun pitää Vesa-Matti oppia itse ajattelemaan, ja suosittelen systeemiajattelun alkeis- ja jatkokurssia, kuinka oppia ymmärtämään yhteiskuntaa ihan oikeasti.

http://keskustelu.suomi24.fi/t/14396273/martin--ar...

"Armstrong on itseoppinut taloustutkija ja liikemies. Hän on ymmärtänyt rahaa varhaisteini-iästä alkaen: jo silloin, 1960-luvulla, hän keräsi miljoonaomaisuuden keräilykolikkojen kaupalla. Kolmikymppisenä Armstrong oli suuryritysten konsultti, joka ennusti täsmälleen muun muassa Aasian markkinaheilahduksia. Hänen kerrotaan ennakoineen vuoden 1987 pörssiromahduksen ja myöhemmin Venäjän talouskriisin 1998. Päivälleen.

Armstrongin uskottavuudessa on kuitenkin särö. Dokumentin alun talousseminaaria marraskuussa 2011 pitäessään hän on ollut vapaudessa vasta vähän aikaa. Huijauksista tuomittu Armstrong oli vankilassa yhteensä lähes 12 vuotta."

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä me täällä kotosuomessa voimme ajatella vain pehmeillä arvoilla ja ajatella, että ei se raha kaikkea merkitse, mutta se voi olla, että lähikaupan setä ei sitä leipää annakkaan halia vastaan.

Ja voihan se olla, että nuo velkojamaatkaan eivät halipusulinjaan suostu.

Frank Halloway

Yleistasolla allekirjoitan blogistin tilannekuvan. Omani on silti lähempänä totuutta. Suomen talouden kuva on pääkallo, jonka alla ristityt reisiluut.

Suomalaisella juomatavalla on paljon samankaltaisuutta suomalaisen taloudenpidon kanssa: tilin tyhjeneminen ei vaivaa kunhan seuraava paukku tarjoaa riittävän nosteen ajatella hilpeästi. Ja tarjoaahan se! Raja-arvossaan tili tietenkin tyhjenee, laulu lakkaa ja alahuuli alkaa väpättää.

Suomalaiset ovat vaatimaton, rehellinen ja suoraselkäinen kansa, joka kusettaa vain ja ainoastaan itseään. Tämäkään ei tekisi kovin kipeää jos emme sen lisäksi olisi sinisilmäisiä. Mutta ehkäpä nämä ominaisuudet edellyttävät toisiaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Seuraavien vaalien jälkeen on selvää, että PS-säätiö on kriisissä. Johtaneeko tämä kriisi myös PS:n konkurssiin?

Käyttäjän KalleParonen kuva
Kalle Paronen

Mitäs ihmettä tässä on? Suomen pitää velkaantua etelä-euroopan tasolle, että liittovaltio on helpompi muodostaa. Kansa ei paljon enää yhteisveloista motkota kun ollaan tasalla. Näin tää menee.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mitkä oli meidä velat Kreikan III-tukipaketis 86 Mrd -15? Monta vippierää vielä tuon I-tukipaketinjälkeen?

Paljon vipattiin riskillä ilman mitään varmuutta saada niitä takaisin?

Vai otettiinko PS oppositiossa ehdottamia Kreikan saaria pantiksi ,vakuudeksi?

Frank Halloway

Etkö tiedä tai voi itse etsiä vastauksia näihin turhiin kysymyksiin?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tiedän. Mutta tietääkö persujen äänestäjät? Se taas on PS tehtävä kertoa ,ei minun.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä Saarakkala on oikeassa tässä asiassa. Kun velkojien luottamus menee ja korkomenot kasvamaan tulee tästä lainanhoidosta yksi budjetin suurimmista menoeristä. Vaikka tätä ei koskaan maksettaisi takaisin, niin menot tulevat näistä vuosista olemaan korkeat tulevaisuudessa. Ne varat on sitten taas pois niistä tulevaisuuden palveluista.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Vaikka tiukkaa talouspolitiikkaa tietyin reunaehdoin kannatankin, niin laitetaan nyt kuitenkin tähän tuhkan ripottelun sekaan muistutukseksi lista:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by...

Kannattaa järjestää lista vaikkapa sarakkeen "Public debt as % of GDP" mukaan, ja kelailla vähän listaa, kuinka moneen maahan velkojien luottamus ensin menee.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

EKP:n tukitoimet: nollakorot+LTRO+Target2 ovat pitäneet valtionlainojen korkotason alhaisena, mikä on poistanut euroalueen hallituksilta paineen tehdä uudistuksia.

Tämän vuoksi velkaantumista ei ole saatu hallintaan, minkä vuoksi EKP ei voi supistaa tukitoimiaan.

Hallitukset ja EKP ovat jääneet nollakorko ja rahaelvytysloukkuun, josta ei ole ulospääsyä.

Yhdysvalloissa ja Japanissa on vastaava tilanne.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
korkomenot kasvamaan tulee tästä lainanhoidosta yksi budjetin suurimmista menoeristä

Persut ei vain oppositiossa sitä "ymmärtänyt".Kun haukkuivat VM Urpilaisa/Rinnettä veloista.

Tuo hallitushan sai perinnöksi -11
Velkaa 80 Mrd
Alijäämää 8 Mrd
+korot
Nokian jätti irtisanomiset jotka vei verotuloja kirstusta. Velat kertautuu aina vuosien mittaan.
PS 100 Mrd meni rikki vasta -16 .Ei SDP VM aikana kuten väittivät oppositiossa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

EKP:n mukaan Suomen julkinnen velka on 142,7 miljardia euroa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja huomattavasti alle mitä on Portugalilla,Kreikalla ,Italialla ,Ranskalla.Siksi siihen ei puututa EU eikä EKP.

BKT/64%-19 Raja 60% joka ylittyy jopa Saksalla ja Ranskalla huomattavasti.
Etela-16

Kansan peloittelua ,haetaan syytä uudelle "Kikylle" .Mallioppilas Suomi taas briimuksena tavoittelee sitä mitä muiltakaan ei vaadita.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Paljonkos meillä on "saamisia"?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kannattas kysyä Kepu Vanhaselta.
"Näin Suomi tekee rahaa" Kreikan lainoilla ja ERVV/EVM.

Joko on alettu tienata? Vain vasta III-tukipaketin jälkeen-15?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Valtion omaisuus on määritetty n. 80 miljardin euron arvoiseksi.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Haluaisin tehdä tähän vielä sellaisen muistutuksen, että on myös erittäin oleellista missä valuutassa velkaannumme.

Paljon on yleensä puhetta, ja tässäkin ketjussa joku mainitsi Yhdysvallat ja Japanin, sekä niiden velkatilanteen. Huomioitavaa on kuitenkin, että Yhdysvallat pystyy halutessaan koska vaan "kuittaamaan" dollarimääräiset velkansa luomalla niitä haluamansa määrän lisää. Lisäksi dollari on vielä ainakin reservivaluutta. Eikä tilannetta heidän kannaltaan heikennät maailman suurimmat asevoimat, mikä estää Irak-Kuwait tyylisetä tapahtumat.

Japanin kohdalla kyse pitkälti sisäisestä velkaantumisesta, mikä ei poista velkaantumisen ongelmaa, mutta helpottaa sen hallitsemisessa ja tarjoaa tiettyjä ratkaisuvaihtoehtoja.

Me sen sijaan velkaannumme pitkälti euroissa, jonka asioihin meillä lopulta on vain pieni mahdollisuus vaikuttaa. Liittovaltion kannattajat tarjoavat tähän ratkaisuksi yhteisvastuuta/tulonsiirtounionia. Moni asia toki aina on mahdollista, mutta tuohon sanon sen saman asian minkä olen tänne aikaisemminkin kirjoittanut. Eli haluan nähdä sen saksalaisen poliitikon, joka ajaa nuo läpi Saksassa (toki sama koskee muutamaa muutakin maata).

Pienenä maana meillä on toki mahdollista pärjätä niin omassa valuutassa, kuin eurossakin. Kun vain alamme toimia valitsemamme suunnan vaatimalla tavalla. Nyt olemme pitkälti yhdistelleet huonoja vaihtoehtoja monissa asioissa.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

"Oma raha" ei ratkaisisi Suomen rakenteellisia ongelmia, mutta toki omassa rahassa korkotaso olisi nopeasti sellainen, että tarvittavat muutokset esim. työllisyyspolitiikassa olisi helpompi viedä maaliin, kun ei olisi mahdollista tuudittautua matalan korkotason antamaan "lisäaikaan". Suomella on siis nyt joitakin vuosia vielä aikaa tässä nykyjärjestelmässä saada tarvittavat muutokset aikaiseksi tai tulee isoja ongelmia. Euro ja EKP tarjoaa mahdollisuudet tähän, mutta aikaa ei ole siis hukattavaksi.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

En tuota tarkoittanut, että se olisi "oikotie onneen". Toisaalta yhtä totta on, että sen myötä on "enemmän työkaluja pakissa".

Sen sijaan tarkoitin sitä miten monesti verrataan ainoastaan meidän valtion velkaa muiden maiden velkatasoon. Ja siten yritetään vähätellä meidän velkaantumisen vauhtia (meillä on varaa velkaantua lisää). Tällöin unohdetaan tuo tosiasia, että on oleellista missä valuutassa velkaannutaan. Yritetään luoda kuva, että olisimme jotenkin samassa asemassa esimerkiksi Yhdysvaltojen kanssa, kun puhutaan valtion velasta suhteessa BKT:hen, mikä ei tietysti pidä paikkaansa noista mainitsemistani (ja muutamasta muustakin) syystä johtuen.

Lisäksi keskustelu on mielettömän usein rajoittunut koskemaan vain valtion velkaa, jolloin unohdetaan muut velat ja kattamattomat vastuut. Samoin unohdetaan ikävät tosiasiat ja taloudelliset realiteetit esim. ikädemografian ja muutaman muun talouden perusasian suhteen.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

EKP on "piilossa" rakentanut tulonsiirtounionin nollakorkojen, LTRO:n ja Target2:n avulla. Ja nyt ollaan ilmeisesti puuhailemassa korvaavaa virallista tulonsiirtounionia. Taitaa olla ainakin Macronin agendalla.

Itse siis kannatan euroalueen hallitua purkamista tai esim. korvaamista Saksa+Itävalta-Benelux mini-eurolla. Mini-euro voisi olla rinnakkaisvaluuttana koko EU-alueella.

€uro-ongelmat on siirretty odottelemaan Saksan vaaleja, jonka jälkeen ne vasta nostetaan pöydälle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Velkaongelma on riskeineen mittava, mutta vyönkiristyksin, säästöin ja leikkauksin ehkä kuitenkin vielä hallittavissa. Taloudellisen huoltosuhteen ongelma ei ole enää hallittavissa eikä parannettavissa, vaan ainoa mitä voimme sen suhteen tehdä, on varautuminen muutokseen jo etukäteen ennen tulevia pahoja päiviä. Tätä varautumista ei ole vielä edes aloitettu jos Arkadian mäellä on edes tiedostettu uhkan todellisuutta.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Tuohon Armstrongiin ei hirveästi ole luottamista. Hänhän esittää kaksi perusprinsiippiä:
- velaton valtio on tavoite: esittää dokumentissaan esimerkkinä Romanian. Hän ei hirveästi mainosta sitä, että tiukka talouskuuri, jolla Romania sai kaikki velkansa maksettua 80-luvun lopussa, johti yhteiskunnan romahtamiseen, vallankumoukseen ja valtionpäämiehen teloittamiseen
- pörssimarkkinat romahtavat aina 3142 päivän välein. Hän kertoo dokumentissa ennustaneen tällä lukuun pii perustuvaan "algoritmiin" kaikki siihen asti tapahtuneet romahdukset. Seuraavan romahduksen piti dokumentin mukaan tapahtua 1.10.2015. Vaikka ennustuksen luonne on jossain määrin itseään toteuttava, mitään romahdusta ei tapahtunut.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Saarakkalan talousopit muistuttavat lähinnä n.s. Romanian tietä. Siellä yhteiskunta romahti ja ihmiset pakenevat minne pääsevät.

Toisaalta Saarakkala kehuu nykyhallituksen nostaneet taloutemme kasvuun. Pikemminkin he eivät ole sitä kaikista yrityksistään huolimatta pystyneet estämään. Kevollisissa verrokkimaissahan talous alkoi kasvaa jo paljon aiemmin edellisen talouskriisin jälkeen.

Ihmisiä ylikulutuksesta syytettäessä olisi syytä olla hieman analyyttisempi: Toisaalta ketkä ovat eläneet yli varojensa ja muiden varojen? Ketkä maksattavat kuprunsa muilla? Ketkä ovat samaan aikaan rahastaneet? Ja ketkä ovat parhaillaankin sallimassa tuon suhmuroinnin yltyvän hallintarekisterien kautta? Ja toisaalta ketkä joutuvat taas maksamaan kiitos hallituksen harjoittaman politiikan?

Käyttäjän ojanaho kuva
Toni Ojanaho

Laskeskelin pari vuotta takaperin, että palkkasumman, veroasteen ym. kautta laskettuna oma osuuteni valtionvelasta oli noin 110 000€. Tein laskelman sen vuoksi, kun mielestäni jyvittäminen tasaisesti myös lapsille sekä veroja vähäisesti maksaville ei ollut kuvaavaa.

Asuntolainan päälle laskettuna velka tuntui suurelta kannettavaksi. Toki oma vastuuni pienentyisi myös eläkeiässä ja siirtyisi aikanaa seuraaville sukupolville. Itse nopeutin siirtymistä muuttamalla maasta pois. Jos joku väittää, että kreikkalaiset eivät ole itse aiheuttaneet velkaansa, niin väärässä on. Ihan tietoisesti Suomessakin kuljetaan samaa tietä.

Hannu Rautomäki

Ehkä jotkut vielä muistavat, millaisen tuhoperinnön Erkki Liikanen jätti jälkeensä Suomeen loikattuaan EU-komissaariksi.

Jyrki Katainen toisti loikkatempun, ja jätti jälkeensä valtiovelan suunnilleen kaksinkertaisena.
Hän oli keskeinen avainhenkilö, joka tuplasi valtiovelan EU:n asettaman kriisirajan pintaan.
Viite:
"Kataisen ministerivuosien tulos: 47 miljardia euroa velkaa"
Viite:
http://www.hs.fi/talous/art-2000002723419.html

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Siitä voin olla samaa mieltä, että velanotto ei ole ongelmatonta ja pitkä ylikulutuksen aikakausi voi olla päättymässä. Haluaisin kuitenkin kansanedustajalta kysyä, miksi hallitus toimillaan viestittää työttömille heidän oman tilanteensa olevan yksinomaan heidän syytään? Kirjoituksesta voi päätellä, ettei asia ole näin yksioikoinen. Tästä huolimatta hallituksen keinot puuttua työttömyyteen taas kielivät täysin päinvastaisesta asenteesta: työpaikkoja kyllä on, mutta työttömät vain eivät "viitsi" niihin hakeutua. Siksi sitten säätävät lisää keppejä työttömiä siihen "kannustamaan". Näetkö itse tässä mitään ristiriitaa?

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Hallituksella on rajalliset keinot jos työmarkkinajärjestöt eivät pysty keskenään uudistuksiin. Yrittäjällä tässä maassa ne suurimmat riskit yhä ovat.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

"Yrittäjällä tässä maassa ne suurimmat riskit yhä ovat."
Tämä on teidän kansanedustajien helppo korjata, säädätte vain lain jolla yrittäjien sosiaaliturva laitetaan samalle tasolle kuin palkansaajalla on nyt ja lisäksi muutetaan lakia mahdollistamaan myös henkilökohtainen konkurssi. En ole nähnyt näihin liittyviä avauksia taholtanne, vaan kukin vuoron perään tulee tänne viisastelemaan ja varottamaan vaaroista jonka te itse hyväksymällä nykyisen rahajärjestelmän sallitte tapahtua. Nyt eletään sen 70-luvulla aloitetun kokeilun mukaista aikaa kun päätettiin irroittaa rahakanta kullasta ja annettiin rahan luontioikeus keskuspankeille. Keskuspankit joista osa on yksityisten finanssilaitosten omistamia pitävät kyllä yllä tätä systeemiä, tätä samaa tekee meidän osalta EKP jota ilman koko velkaa velan päälle oleva eurokokeilu olisi jo päättynyt. Seuraavaksi tässä siirrytään avoimemmin kohti tulonsiirtounionia, Ranskassa jo oikein valittu päämies ja syksyllä kun Saksan keisarinna saa jatkoajan on taas aikaa tiivistää rivejä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, työttömiä kannustetaan "kepeillä" ja johtajia "porkkanoilla". Olen aina ihmetellyt miksi ihmisiä jotka kertovat haastatteluissa kannustuvansa haastavista tehtävistä sekä innovatiivisista ja sparraavista työtovereista kannustetaan messivillä tulospalkkioilla ja bonuksilla jotta ulkomaalaiset eivät heitä veisi samaan aikaan kun toimeentulorajalla kamppailevia kannustetaan leikkaamalla vähästäkin. Eikö noita johtajia pitäisi kannustaa antamalla lisää töitä ja entistä tehokkaampia työtovereita kirittämään ja toisaalta rahanpuutteessa olevia kannustaa paremmilla ansioilla? Eli juuri päinvastoin kun nyt tehdään? --- Tai oikeastaan en minä ihmettele. Olenhan seurannut tätä maailmanmenoa ja meidän silmillemme syydettävää joukkotiedonlevitystä ihan riittävän kauan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Hallituksella on rajalliset keinot jos työmarkkinajärjestöt eivät pysty

Tekemään mitään ulkopuolelta tuleviin epävarmuustekijöihin . Kuten VM/TEM totesi muistiossaan -17 Kikyn vaikutuksista.

Käyttäjän TuomasTommoLeppniemi kuva
Tommo von Tallrik

Ihme että tällaisessa tilanteessa on edelleen varaa asumistukijärjestelmään, joka nykyisessä muodossaan on lähinnä varojen siirtoa valtiolta yksityisiin taskuihin, tai suoriin yritystukiin, jotka vääristävät kilpailua ja ovat valtion varojen kippaamista hyvien veljien taskuihin. Jos nämä räikeän typerät ja edesvastuuttomat kuppausjärjestelmät lakkautettaisiin, ja näin syntyvät säästöt suunnattiin veronalennuksina PK-yrityksille, ei tuohon 72% työllisyysasteensen pääsy olisi temppu eikä mikään. Harmi ettei Suomea johtava oikeistohallitus pyri tekemään oikeistolaista talouspolitiikkaa, vaan lähinnä ajamaan kavereidensa etua.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Antti Rinteen mukaan nyt on hyvä aika ottaa velkaa, kun se on niin edullista.
Ei siis huolta huomisesta! Amen!

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Yllättäen v. 2016 oli migrille rahaa miljardi, pakolaiskeskuksilla rahastettiin ja rahastetaan ties kuinka monta sataa miljoonaa. Talvivaara pari miljardia laskutavasta riippuen.

joten kyllä sitä rahaa on. Tai hallitus ja eduskunta ei sitä osaa käyttää.

ostakaa vaikka jouluksi edustajille uudet desing suomi 100 v torkkupeitot a'la 500.euroa kappale. ihan vaan esimerkin vuoksi.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Heikolta näyttää taloudenpidon näkymä tulevaisuuteen, kun nykyisen hyvin velkavetoisen budjetin laatijoiden vaihtoehtona on vielä kriittisemmin menojen leikkauksiin suhtautuvat tahot.

Ihmisille pitäisi antaa realistisia vaihtoehtoja siitä millaiseen julkiseen palvelutasoon ja tulonsiirtoihin tulevaisuudessa on mahdollisuuksia erilaisilla yhteiskunnan muutoksen (kasvu, huoltosuhde ym.) mittareilla. Nyt viesti on ristiriitaista, kun osa päättäjistä antaa ymmärtää ettei juuri mihinkään muutoksiin olisi tarvetta ja yhteiskunnan tarjoamia etuja olisi jopa parannettava.

Tällaisia herätteleviä puheenvuoroja kaivattaisiin useammaltakin, jotta tietoisuuden taso kansan keskuudessa nousisi ja tuleviin muutoksiin osattaisiin varautua ja ne sisäistää. Vielä vähän aikaa suomalaisilla on omin toimin mahdollisuus varmistaa yhteiskuntansa pysyminen tulevaisuudessa edes lähellä nykyisenkaltaista "hyvinvointivaltiota".

Toimituksen poiminnat