Vesa-Matti Saarakkala

Perussuomalaisten ja hallituksen hajottajat ovat nyt liikkeellä

Perussuomalaisten puoluekokous lähestyy. Puolueen jäsenistö pääsee jälleen kerran päättämään puolueen puheenjohtajasta. Tällä kertaa asiasta äänestetään, sillä ehdokkaita on useampi kuin yksi. Minun ps-aikanani tehtävään on pyrkinyt tosissaan vain Timo Soini. Nyt hän ei tehtävään enää pyri.

 

En ota toistaiseksi kantaa ehdokkaana oleviin henkilöihin, koska heidän linjauksensa esimerkiksi hallitusyhteistyön kannalta ovat vielä toistaiseksi jääneet osittain hämärän peittoon. Soinin jättämä johtajuusvaje ei ole vielä toistaiseksi täyttynyt, koska sitä ei ole mukava nykytilanteessa ainakaan ehdokkaana täyttää, koska pitäisi ”opettaa” kenttäväelle realismia yhdessä tehtyjen päätösten hyvistä ja huonoista seurauksista ja elää niiden kanssa. On helpompaa heittäytyä ”sateentekijäksi” ja maalata kenttäväelle ruusuista kuvaa siitä, miten muutamalla taikasanalla loihditaan Arkadianmäelle ja kuntiin poliittinen paratiisi, jossa kaikilla on taas kivaa.

 

Minulle kansanedustajana ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän jäsenenä on kuitenkin keskeistä hahmottaa, millaisia linjoja puolueen tuleva puheenjohtaja ajaa suhteessa eduskuntatyöhön ja voimassa olevaan hallitusyhteistyöhön. Soinin linjan, joka on yhteisesti hyväksytty, tiesin. En aina kannattanut sitä, mutta hän ei koskaan luikkinut ”kentän” selän taakse, mitä arvostan. Hän on myös ulkoministerinä vastannut huutoonsa eikä sortunut selittelemään tai pyytelemään anteeksi.

 

Jotakin puheenjohtajaehdokkaiden tähänastisista julkisista puheista voi kuitenkin päätellä. Itse tulen äänestämään vain sellaista ehdokasta, joka sitoutuu nykyiseen, yhdessä hyväksymäämme, hallitusohjelmaan eikä aja muutoksia pätevään ministeriryhmäämme. Edellytän pysymistä hallituksessa sikäli, kun hallitusohjelmaa noudatetaan. Oppositiota en pidä nykytilanteessa vaihtoehtona. Päinvastoin, pidän toisensuuntaisia linjauksia nykytilanteessa enemmän tai vähemmän kaoottisina suomalaisen yhteiskunnan kannalta. Myös perussuomalaisten kannalta näen ne äkkiväärinä ja epäloogisina sekä vastuuttomina.

 

Olen viisitoistavuotisen poliittisen historiani aikana osannut ennakoida monia asioita, myös puolueemme nykyisen tilanteen. Se ei ole hyvä, mutta se voisi olla paljon huonompikin. Koskaan aiemmin puoluetta ei ole uhannut hajoaminen, mutta ikävä kyllä nyt sitä ei voi sulkea pois skenaarioista, koska hajottajat ja riidankylväjät ovat liikkeellä ja meno näyttäisi olevan yltymään päin. Tilanne voi nopeasti eskaloitua siis erittäin huonoksi.

 

Kaaos saattaa olla monen tahon henkilökohtaisissa intresseissä, koska se voi tuottaa itselle mieluisemman poliittisen tuloksen lyhyellä tähtäimellä. Kokonaisuudesta siinä ei välitetä pätkän vertaa. Mikään ei ole pahempaa katseltavaa kuin oikeassa olemisen ähky jälkijättöisesti oman kilven kiillottamiseksi ja omien tekemisien tai tekemättä jättämisien peittelemiseksi. Mahdollisia virheitä ei korjata kuitenkaan tekemällä uusia virheitä. Nyt eletään tätä hetkeä, eikä historiaa muuteta jälkikäteen.

 

Olen aiemminkin poliittisen toimintani aikana pyrkinyt valistamaan, että mitä mistäkin ratkaisuista saattaa seurata. Osan olen tuonut julki, osasta valistanut julkisuuden ulkopuolella. Totean puolueväelle nyt, että älkää suutuspäissänne hajottajien yllyttäminä ja hämmentäminä ajako nyt puoluetta umpikujaan, josta se ei todennäköisesti tule selviämään ehjänä. Jos reilusti haluatte saada aikaiseksi puskista huutelevan marginaalipuolueen, se on sitten asia erikseen. Olen sanonut ikäviä totuuksia aiemminkin, ja sanon taas. Jos niistä ei välitetä, niin turha tulla ainakaan minulta kyselemään, että ”miten tässä Vesa-Matti nyt näin oikein kävi?”. Olen varoittanut aiemmin ja varoitan taas. Tukijoita en toimintatavallani ole koskaan saanut, mutta minulle on itseisarvo pyrkiä totuuteen. Politiikka ei ole niin yksinkertaista eikä maailma niin mustavalkoinen kuin se puoluekokouksen alla maalataan näyttämään. Eivätkä ne muutu mustavalkoisiksi tai yksinkertaisiksi puoluekokouksen päätöksillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Alkuperäisenä perussuomalaisena ymmärrän ja jaan huolesi täysin.....

Käyttäjän SiniLappalainen kuva
Sini Lappalainen

Miksiköhän kokoomuksen ei tarvitse " opettaa " jäsenilleen "realismia"....

Jaakko Paasonen

No,ovat kai niin sinisilmäisiä lappalaisia,ja vaikka Orpo ja Vapaavuori ehkä ovatkin kavereita,nii kyl hekin hieman
erimieltä ovat,monistakin asioista​.. mutta mutta, media tietysti on hiljaa.

Käyttäjän SiniLappalainen kuva
Sini Lappalainen

No minusta kysymys on siitä että kokoomus avoimesti kertookin ajavansa keski- ja suurtuloisten asemaa. Niille markkinoille pyrkii nyt Halla-ahokin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos tekee väärää politiikkaa, jolla menettää kannatuksensa niin on aika luonnollista, että voi hajota ja jopa kadota poliittiselta kartalta. Luottamuksen menettäneiden elinkelvottomien tuleekin kadota.

Populistinen puolue voi istua hallituksessa ainoastaan pääministeripuolueena. Populismi poliittisena tyylinä ei muuhun sovi. Soini ilmeisesti halusikin kuopata puolueen menemällä hallitukseen. Nyt hajoamispisteessä olevassa puolueessa toiset yrittävät hätäpäissään pelastaa sen mitä voisi olla pelastettavissa.

Käyttäjän ariprihti kuva
Ari Prihti

Perussuomalaiset on moniääninen kansanliike ja se on puolueen rikkaus. Yksittäisten ehdokkaiden kannattajat eivät voi määritellä puolueen linjoja, vain ja ainoastaan puolueen jäsenet sen tekevät. Veli-Matilla hyviä näkemyksiä, ”sateentekijöitä” kyllä piisaa. Tähtäin pitää olla säädettynä pidemmälle ajan jaksolle, kokonaisuus huomioiden.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Sopii kysyä kuin ounastella että miten monenkirjava/-ääninen joukko puhaltaa yhteen hiileen joukkovoimallaan ?
Jos ja kun puolueessa on "eri äärilaitoja yhdessä" ja itse ydinjoukko alkuasetelmista lähtien,niin pahimmillaan keskinäiset heilahtelut aiheuttavat poliittista jakautumista.

Pahimmat jos omat koirat purevat sisältäpäin toisiaan. Pitää ottaa enemmän kuin huomioon ne väestöryhmät jotka pahimmoisillaan maksavat "hyvinvointiverot" - 90 luvun malliin.

Puolue lienee jo osittain veitsenterällä jos linja ei teräväydy - mitä silloiset alkuasetelmat "populismin kehdosta nousi pinnalle" !

Aina ei riitä pelkkä - hallitusvastuu - jos unohtaa äänestäjänsä ... ilmettään korjaamatta !

Käyttäjän JuhaToivoniemi kuva
Juha Toivoniemi

Minusta Saarakkalan on turha jaaritella puolueen hajoamisesta kun omat äänestäjät on petetty. Itse kuulun tähän petettyyn porukkaan ja voin kertoa aivan tismalleen mitä teen. Aion valjastaa kaikki voimani sekä ystäväni jotka kehotuksestani äänestivät persuja viime vaaleissa etteivät äänestä persuja. Hallinterekisterilain hyväksyminen oli viimeinen pisara ja tulen tekemään kaiken että nykyistå takiaispuolueesta tulee satiaispuolue.

Pekka Iiskonmaki

Herrojen huvikuunarien verot sai duunarit heräämään.

Heillä ei ole herrojen ökymökkejä vaan veneet. Duunari ei tule nytkään nettopalkallaan toimeen.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Joko, keskustelun jatkuessa, saamme tietää todellisen itsenäisyytemme ja itsemääräämisoikeutemme jäljellä olevan prosenttiluvun. 20% - 45% - 65%?

Nykyinen perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi pystyy valottamaan euroon ja EU:iin liittymisen pimeitä kulmia tarkasti. Niin saadessaan ja halutessaan.

Äänestettiinkö, kaikessa hiljaisuudessa, viimeisimmän perustuslaki ”uudistuksen” (2007-2011) yhteydessä, eduskuntavaaleissa 2007 ja 2011, tosiasiallisesti EU-liittovaltioon menemisestä? Ilman avointa keskustelua äänestäjien kanssa.

Jos näin tapahtui, niin nämä perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkalan, varoitukset vuodelta 2011 liittovaltioon ”joutumisesta” on hyvä nostaa tässä kohtaa esiin:

”Samaan aikaan eduskunnassa on käynnissä vaalien yli lepäämään jätetty perustuslain muutosesitys, jossa Suomen EU-jäsenyys ollaan liittämässä osaksi Suomen valtiosääntöä perustuslakimme ensimmäisen luvun 1 §:ään. On kuvaavaa, että maininta halutaan kirjoittaa juuri 1 §:ään, sillä 2 §:ssä todetaan valtiovallan Suomessa kuuluvan kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Tavallaan siis ennen sitä halutaan ikään kuin huomauttaa, että EU-jäsenyydellä on tietyt vaikutukset tähän kansanvallan käsitteeseen. Varmasti tällä halutaan perustella myös tulevaisuuden presidenttien vallattomuutta.

EU-jäsenyydellä on kieltämättä suuria vaikutuksia lainsäädäntöömme. Perustuslain täydellisyysperiaatteeseen eli siihen, että perustuslaki kuvaa todellista tilaa, vedoten EU-jäsenyydestä kertominen on perusteltua, mutta pakollista se ei kuitenkaan ole, koska perustuslaissamme on jo nyt mainintoja EU-jäsenyyden vaikutuksista. Herää myös kysymys, että onko eduskunnan enemmistö vuosien saatossa unohtanut perustuslain 94 §:n, jonka mukaan kansainvälinen velvoite ei saa vaarantaa valtiosääntömme kansanvaltaisia perusteita, kun nyt jälkikäteen halutaankin viestittää, että kansanvaltamme on ehdollista. EU:n luonnehan ei ole muuttunut itsestään, vaan Suomi on siihen ratkaisevalla tavalla vaikuttanut, sillä perussopimusmuutokset ovat vaatineet jäsenmaiden yksimielisyyttä.

Kun samaan aikaan perustuslain 94 ja 95 pykäliä ollaan muuttamassa muotoon, jossa Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävistä toimivallansiirroista EU:lle voidaan päättää eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistöllä, niin herää kysymys, mikä on yhteys pykälän 1 muuttamisella pykälien 94 ja 95 muuttamiseen. Tällä hetkellähän merkittävät toimivallan siirrot EU:lle vaativat päätöksen jättämistä lepäämään yli vaalien, niin että kaksi eri eduskuntaa joutuu asiasta päättämään, jolloin aihe on myös mahdollinen vaaliteema. Toisaalta, jos asia on haluttu ns. pois päiväjärjestyksestä, kuten usein on tehty, niin sen kiireellinen käsittely on vaatinut sitä, että 5/6 eduskunnasta haluaa asian käsiteltävän kiireellisesti ja kahden kolmasosan on pitänyt vielä puoltaa lopullista päätösesitystä. Ilmeisesti pykälän 1 muutoksella oikeutetaan muutokset pykäliin 94 ja 95.

Eduskunnassa vanhojen puolueiden edustajat ovat olleet selvästi aivan poissa tolaltaan, kun ovat nyt huomanneet, että perussuomalaiset ovat rynnistäneet eduskuntaan ja eri valiokuntiin puolustamaan Suomen itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta järkähtämättömästi. Ilmeet, eleet ja puheet kertovat, etteivät he ole tyytyväisiä siihen, kun heidän hiekkalaatikolleen on ilmestynyt uusia naamoja. Perusviesti perussuomalaisten suuntaan on ollut kuin kaiken saaneen kakaran parahdus ”mä en enää leiki”. Nyt vaan kannattaa muistaa se, että kuka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Kävi miten kävi, historia tulee vielä monesti tunnistamaan ja tunnustamaan sen, että perussuomalaiset olivat perillä Suomessa ja Euroopassa 1995-2011 tehtyjen EU-päätösten todellisesta luonteesta ja siitä, mitä kohti päätökset Suomen kansaa kuljettivat.”

Lähde: Uusi Suomi Puheenvuoro – EU:n liittovaltioiminen täydessä käynnissä; 14.9.2011.

* * *

Hyvää taustatietoa avoimesta internetistä:

HE 60/2010 Vistbacka
perustuslain tekstien vertailu
LJL 3/2011 Halla-aho
Vanhasen lista
Fipo-laki

 

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olen viisitoistavuotisen poliittisen historiani aikana osannut ennakoida monia asioita, myös puolueemme nykyisen tilanteen. Se ei ole hyvä, mutta se voisi olla paljon huonompikin. Koskaan aiemmin puoluetta ei ole uhannut hajoaminen, mutta ikävä kyllä nyt sitä ei voi sulkea pois skenaarioista, koska hajottajat ja riidankylväjät ovat liikkeellä ja meno näyttäisi olevan yltymään päin. Tilanne voi nopeasti eskaloitua siis erittäin huonoksi."

Ei tuota tarvitse edes osata ennustaa, voi katsoa historiasta miten populistisille puolueille on tavannut käydä kun ne menee hallitukseen. Voi katsoa miten kävi SMP:lle.

Historian ei tarvitse toistaa itseään, enkä edes haluaisi, jos puolueen nykylinja jatkuu ja Sampo Terhio valitaan puheenjohtajaksi.

Valitettavasti puolueen äänestäjäkunta on eri mieltä puolueen nykylinjasta ja he valinnevat Halla-ahon puheenjohtajakseen. Halla-ahon maahanmuuttokriittinen retoriikka ja toisaalta linjattomuus tärkeissä poliittisissa kysymyksissä miellyttää niitä jotka ovat sydämestään maahanmuuttokriittisiä, mutta joiden mielipiteet hajaantuvat muissa tärkeissä poliittisissa kysymyksissä.

Puolueen hajoittajat ovat siis liikkeellä, eikä heitä pysty mikään pysäyttämään.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Saarakkala saattaa olla oikeassa tässä asiassa. Valittiinpa puheenjohtajaksi Terho tai Halla-aho, on kysymyksessä nuiva, joilla on persujen eduskuntaryhmässä vähemmistÖ. Enemmistöön kuuluvat "smp-persut" joutuvat nielemään kaikki nuivien ajatukset ja tämä johtaa puolueen hajaannuksen.

Kun enemmistö sitten tajuaa, ettei heillä ole mitään mahdollisuuksia tulla uudelleen valituksi ainakaan nuivien persujen listoilta he alkavat etsiä uutta kotia. Seuraavissa vaaleissa puolue kuihtuu alle 5 prosentin puolueeksi ja saa ainoastaa 5 edustajanpaikkaa.

Halla-aho vetää Helsingissä mukanaan Terhon. Uudeltamaalta pääsee Niinistö, Kaakkois-Suomesta Juho Eerola ja Oulusta Sebastian Tynkkynen.Näille nuivat keskittävät äänensä Halla-ahon määräyksestä.

Soini luuli aikanaan, että antamalla Halla-aholle pikkusormen, saa puolueen nousuun. Nousuun se lähtikin, mutta nyt on halla-aho vienyt koko käden ja kohta syö koko miehen.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Kenet voi laskea puolueen hajoittajaksi, jos SMP-porukka meinaa laittaa hanskat tiskiin Halla-ahon voittaessa ja toisaalta varmasti "nuivista" osa saattaa myös tehdä saman. Eikös se ole nyt kummassakin skenaariossa häviö, jos osa menettelee tällä mentaliteetilla? Ei toinen toistaan parempi ainakaan ole.

Käydään rehti asiavaali mieluummin ja jätetään paskapuheet mustatuntuu spekulaatioineen sikseen. Vissii meidän oli tarkoitus edes yrittää vaalia reilua menoa ja meininkiä kansanliikkeenä. Enemmistö päättäköön. Sitten katsotaan mihin uusi puheenjohtaja kykenee. Sitten voi alkaa kukin tehdä ratkaisujaan, jos ei meno mielytä.

Naurettava taktiikka demokratiassa on vedota siihen, että jos tulos on väärä, niin minä en ainakaan sitten leiki. Se on vain ja ainoastaan raukkamaista painostamista. Onneksi valtaosa kansaa ei ole tuollaista. Muuten olisi jo pensselit olleet sannassa aikaa sitten ja Suomi Oy konkurssissa.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Ei kai kukaan merkittävä aktiivimme ole nykytilanteen eli hallitusyhteistyön jatkuessa hallitusohjelman pohjalta puoluettamme hylkäämässä? Jos on, niin kannattaa toki tuoda sellainen aikomus ilmi, niin tiedetään, onko pyrkimyksenä uhata hallitusyhteistyötä ja hallitusohjelmaa ja näin saattaa Suomi pahimmassa tapauksessa poliittiseen sekasortoon ja todennäköisesti punavihreiden käsiin. Siitähän tässä on kyse. Vaarantamalla hallitustyö nykytilanteessa, saadaan Suomi punavihreiden käsiin. Ei se minusta ole mitään leikkiä.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

No Vistbacka ainakin Ilkassa maalaili omaa visiotaan siitä miten pohjanmaanpää Halla-ahoon suhtautuu. Pidän Vistbackan sanaa arvossa vaikken itse viestiä arvostakaan.

Käsittääkseni Halla-aho on koettamut osaltaan mahdollistaa hallitustyön jatkumisen. Hänhän ei ole ottamassa ministeripestiä. Tiedostaa ja myöntää henkilönsä vaikeuden. Perustellut asiansa hyvin.

Toki on eduskuntantavaalit 2019. Jussi on ehdolla ja vaalituloksesta voidaan tehdä sitten johtopäätökset.

Ei hallitustyö ny ole mikään menestystarina ollut. Ei ainakaan kohdalleni ole mannaa suotu ja asiat joisen takia olen mukana eivät ole ratkaisevasti edenneet.

Asettakaa seuraavat kolme järjestykseen talouden piristymisen selittäjinä? Oma järjestykseni tässä:
1. Velkaelvytys (ekp) (yksityistaloudet)
2. Talouden sykli
3. Hallitustyö (kikyt sun muut)

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala Vastaus kommenttiin #14

Ihan rakentava kommentti. Miksi kirjoitan kovaan sävyyn: jotta jokainen ytimistä vähän kauempana oleva ps-äänioikeutettu ymmärtää, mitä puoluekokouksessa on panoksena ja valinkauhassa. Tunteet vähemmälle ja järki isommalle. En halua, että jos asiat menevät taas hankaliksi, tullaan sitten jälkikäteen esim itseltäni kyselemään, että miten tässä näin kävi ja katumapäälle. Se on sitten myöhäistä. Aivan kuten katumapäälle ovat jälkijättöisesti jotkut tulleet hallitustyön osalta. Muistan kuinka olin silloin aikanaan kun asioista päätettiin oikeastaan aika yksin huutavan äänenä korvessa. Ei kuulunut tai näkynyt muita "kärkinimiä". Joko ei kiinnostanut tai ymmärrys kehityskulusta puuttui. Mutta olen nyt varoittanut ja jokainen miettikööt tykönänsä jos kiinnostaa.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"Itse tulen äänestämään vain sellaista ehdokasta, joka sitoutuu nykyiseen, yhdessä hyväksymäämme, hallitusohjelmaan eikä aja muutoksia pätevään ministeriryhmäämme."

Jaaha.

Kun SDP vaihtoi Urpilaisen Rinteeseen ja Kokoomus Stubbin Orpoon, ministerimuutokset olivat päivänselviä eikä niistä saatu keskustelua aikaan. Mielestäsi Leena Meri tai Veera Ruoho eivät saisi ottaa valtioneuvoston jäsenyyttä?

Pidän huolestuttavana ja huonona tätä tilannetta, jossa ehdokkaat eivät suoraan sano, että ilman muuta ottavat puheenjohtajana raskaimman salkun. Terho käytännössä on sanonut alusta asti, että ei aio ottaa raskainta salkkua. Halla-aholla oli ainakin neljä syytä, miksi ministeriksi ryhtyminen olisi nyt huono ajatus, ei ehtinyt Ykkösaamussa kertoa kuin pari (missä loput?).

Toimituksen poiminnat