Vesa-Matti Saarakkala

Turku ja vastuullinen politiikka

Turussa tapahtui viime perjantaina raakalaismainen terroristihyökkäys, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut nuori marokkolainen mies puukotti kaksi suomalaista naista kuoliaaksi ja samalla haavoitti useaa muuta henkilöä vakavasti. 

 

Poliisi pysäytti miehen muutaman minuutin viiveellä erittäin nopeasti ja voimaa hallitusti käyttäen, mutta on valitettavaa, ettei iskua kyetty ehkäisemään ennalta, vaikka Supo oli saanut vihjeen tämän henkilön radikalisoitumisesta. Aika näyttää, mitkä olivat lopulta syyt siihen, ettei vihje johtanut henkilön tarkempaan seurantaan. Supollahan on jo entuudestaan seurannassa useampi sata kohdehenkilöä, jotka saattavat hautoa jotakin vakavaa viattomia ihmisiä ja yhteiskuntajärjestystä vastaan. 

 

Tuhansien turvapaikanhakijoiden myötä Suomeen on saapunut vähintäänkin satoja epäilyttäviä henkilöitä. Perusteettomien turvapaikanhakijoiden, ontuvan takaisinpalautusprosessin ja kielteisistä turvapaikkapäätöksistä seuranneen valitustehtailun sekä ihmisten piilottelun myötä maassamme oleskelee ylipäätään perusteetta tai laittomasti merkittävä määrä ulkomaalaisia. Osa on tehnyt ”katoamistempun” eli viranomaisilla ei ole tietoa, missä he ovat. Monet heistä ovat todennäköisesti rikollisilla teillä. Osa palautusta pakoilevista on piilossa kantaväestön yksityisesti järjestämissä piilopaikoissa.

 

Riipumatta siitä, ovatko perusteeton oleskelu ja kuormittuneen oikeusjärjestelmämme/laitoksemme hyväksikäyttö ratkaisevalla tavalla mahdollistaneet juuri tämän peruuttamattomia seurauksia aiheuttaneen väkivallanteon, on oikeusprosessin nopeuteen, palautusprosessin tehokkuuteen ja Supon resursseihin laitettava nyt nopeasti lisää panoksia. Suomen turvapaikkapolitiikka tulee säilyä jatkossakin tiukkana ja päivänselvää on se, että vuoden 2015 syksyn kaltaista maahanryntäystä ei voida sallia, vaan sellainen tulee estää ja viestiä jo etukäteen, että sellainen estetään tarvittaessa puhtaasti kansallisen harkinnan perusteella hallituksen ja eduskunnan päätöksillä jos tilanne sitä vaatii. Lännestä Suomen rajoille ei pääse vaeltamaan kuin vain toisten EU-maiden laiminlyödessä omat kansainväliset velvoitteensa. Hölmölän hessuiksi meidän ei pidä pelkän kansainvälisen päänsilityksen toivossa heittäytyä, vaikka oman osamme yhteisissä haasteissa kannammekin ja EU antaa Suomelle selkänojaa suhteessa Venäjään. Hölmöläisyyden torjuminen on tärkeää myös siksi, että emme synnytä kotoperäistä kasvualustaa vihaa kylvävälle ja vihasta poliittisesti elävälle äärioikeistolaisuudelle emmekä synnytä maahan toisaalta merkittävää anarkistista vastareaktiota. Äärioikeiston lopulta arveluttavat motiivit omaava kokonaisagenda rakentuu yksittäisille ja usein aidoillekin epäkohdille, jotka on helppo osoittaa joukoille ja havaita. Olisi yhteiskunnallista typeryyttä jättää ne huomiotta ja hoitamatta vain siksi, että osoittajina on myös poliittisilta kokonaismotiiveiltaan ja kyvyiltään varsin surkeaa, älyvapaata ja epäilyttävää ainesta. Meillä on kylliksi kansainvälisiä poliittisia esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, jos asioihin ei puututa ajoissa. 

 

Euroopan tasolla Suomi ei voi ottaa Suomeen tutkittavakseen lisää turvapaikanhakijoita hakemuksineen, elleivät kaikki EU-jäsenmaat kanna vastuutaan ns. taakanjaosta. Vain säännöistä ja sopimuksista kiinnipitäminen luo vastuullisuutta. Suomi pienenä reunamaana on taakkansa jo kantanut. Leireiltä valikoitavia kiintiöpakolaisia Suomi voi ottaa vastaan nykyisellä tasolla, sillä sadoissa pysyvä pakolaiskiintiö on nykytilanteessa tarkasteltuna inhimillisesti ja kustannuksiltaan kohtuullinen sekä hallittavissa. Suomen vetovoimatekijöitä perusteettoman turvapaikanhakemisen lopullisena kohdemaana on sen sijaan entisestään vähennettävä, jotta minimoidaan turhat riskit suomalaisille myös turvallisuusmielessä.

 

Todettakoon vielä lopuksi, että ennen Turun ikäviä tapahtumia kesän suurin ongelma on monien politiikantoimittajien silmissä ollut yhden eduskuntaryhmän ministerimäärä ja vaikutusvalta hallituksessa. Ilmeisesti tuollaiseen asemien kadehtimiseen ja sormellaosoitteluun Suomessa on joidenkin mielestä paljonkin tarvetta ja varaa. Kun syksy saa, nähdään, onko näin myös jatkossa. Usein samat tahot hämmästelevät ja taivastelevat esimerkiksi Trumpin puheita ja toimintaa. Olisi järkevää olla ruokkimatta kotimaassa vastaavia ilmiöitä, jos haluaa hyvää suomalaisille pelkän turhanaikaisen ja jonninjoutavan äimistelyn ja sormellaosoittelun sijaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset