Vesa-Matti Saarakkala

Mihin Ilkka pyrkii Huhtasaaren nostamisella ja Niinistön laskemisella?

Olen aikoinaan tehnyt kandin tutkielmani Jyväskylän yliopistoon poliittisesta retoriikasta erinomaisella arvosanalla tutkien siinä Ilkan ja Pohjalaisen mielipideosaston kirjoituksia vuoden 2006 presidentinvaalien yhteydessä sisältäen myös toimittajien kolumnit ja pääkirjoitukset. Jopa Ilkan emerituspäätoimittaja Kari Hokkanen, jota käsittelin tutkielmassani kriittisesti, piti tutkielmaani aikoinaan julkisuudessakin hyvänä, kun sen yli 10 vuotta sitten hänelle toimitin.

 

Pitkään aikaan en ole aiheeseen enää palannut, mutta viime viikkoina olen huomannut kotimaakuntani ykköslehdessä Ilkassa (osa Ilkan jutuista nykyään myös Lännen Median muissa lehdissä monistettuina.) erikoisentuntuisen vaikuttamisilmiön, jonka myötä poliittisen retoriikan tutkija sisälläni on taas herännyt: Kokeneet Ilkan toimittajat pyrkivät viestimään kirjoituksissaan tavalla, joka edesauttaisi tilannetta, että Sauli Niinistöä ei valittaisi jatkamaan tasavallan presidenttinä jo vaalien ensimmäisellä kierroksella. He mm. nostavat presidenttiehdokas Huhtasaarta kommenteissaan luoden odotusarvoa hänen nousemisestaan toiselle kierrokselle.

 

4 prosentin kannatustasolla kampanjaa käynnistelevän henkilön kehutaan tänään 26.8. Ilkassa tuovan ”sähköä vaaleihin” ja olevan ikään kuin positiivinen asia äänestysaktiivisuuden kannalta. ”Presidentinvaalien toisella kierroksella vastakkainasettelu olisi huipussaan Niinistön ja Huhtasaaren välillä. Ehkä kisa kokeneen miehen ja nuoren naisen, maltillisen rakentajan ja innokkaan uudistajan kesken nostaisi myös äänestysaktiivisuuden uusiin ennätyksiin. Edellisten presidentinvaalien toisinto koettaisiin, jos vaali käytäisiin Haaviston ja Niinistön kesken”, kirjoittaa Ilkka. http://www.ilkka.fi/mielipide/pääkirjoitus/pääkirjoitus-huhtasaaren-presidenttiehdokkuus-lisää-sähköä-tammikuun-vaaleihin-1.2377212.  

 

Tyyli on kuin suoraan siitä Ilkka-lehdestä, jollaista luin noin 10 vuotta sitten tutkielmaani varten. Vain ehdokkaat ovat osittain vaihtuneet ja toimittajajohto Hokkanen ja Seppo Keränen ovat eläkkeellä. Ilkan pääkirjoitustoimittaja on nykyään Maiju Lemettinen. 

 

13.8. Ilkan Marja Tyynismaa kommentoi Ilkassa Huhtasaaren vierailua Pohjanmaalla seuraavasti: ”Laura Huhtasaarella on Anneli Jäätteenmäen kyky kohdata ihminen. Hän kättelee jokaisen, katsoo silmiin, halaa tutuimmat, vaihtaa muutaman sanan. Kun vuorossa on lapsi, hän kyykistyy tämän kasvojen tasolle, kättelee ja kysyy nimeä. On kertakaikkisen läsnä. Kun Huhtasaaren nimi presidenttikisassa oli noussut julkisuuteen, arveli Iltalehden kokenut kollega Mika Koskinentämän olevan yksi vahvoista vaihtoehdoista kisan toiselle kierrokselle (iltalehti.fi 4/8). Silloin en ajatukselle lämmennyt, mutta nyt, kun olen Huhtasaaren tavannut, en olisi lainkaan hämmästynyt, mikäli näin kävisi. Presidentinvaali on henkilövaali, jos mikä. Monet tekevät äänestyspäätöksensä ehdokkaan ulkoisten avujen perusteella, eivät niinkään sillä perusteella, mitä tämä osaa. Kyllä Huhtasaari puheellaankin vakuuttaa, etenkin omansa. Välitön persoona vetoaa varmasti myös muihin.” Normaali ja terve journalistinen kriittisyys Huhtasaarta kohtaan loistaa Ilkassa poissaolollaan.

 

Huhtasaaren käsittely Ilkassa ei ole kuitenkaan ainoa esimerkki siitä, miten lukijoihin pyritään vaikuttamaan presidentinvaaleissa. Nimittäin huomasin Ilkassa taannoin niin ikään hieman erikoiselta vaikuttavan jutun siitä, kun Kristillisdemokraatit päättivät viime viikolla puoluekokouksessaan asettua presidentinvaaleissa Sauli Niinistön taakse. Ilkan Virpi Niemistö kommentoi havaintojaan KD:n kokouksesta näin: ”Puheenjohtaja Sari Essayah selvisi voittajana kristillisdemokraattien puoluekokouksen presidenttiehdokasväännöstä. Helpolla tätä kisaa ei kuitenkaan taputeltu maaliin. Essayahin esitystä Sauli Niinistön tukemisesta ensi vuoden presidentinvaaleissa ei suinkaan nuijittu suoraan päätökseksi, vaan sitä seurasi ajoittain hyvin kriittinen keskustelu ja lopulta äänestykset. Niinistön kelkkaan hyppäämistä arvostelleiden puolueaktiivien oloa ei liene helpottanut se, että eräs innokas puoluekokouksen puheenjohtajiston korokkeelta viiletti Niinistön SN-kerääjäliivi päällä heti päätöksen selvittyä. Samaan aikaan osa kokousväestä nieleskeli Seinäjoen urheilutalon katsomossa kyyneleitä ja jakoi vierustovereilleen halauksia. Entä olikohan puoleen yhtenäisyyden kannalta järkevää kerätä Niinistön kannattajakortteja aivan kokousyleisön edessä, vai olisivatko lukuisat halukkaat löytäneet hänen pakeilleen vähän sivummallekin?” 

 

Kommentista syntyy kuva, että KD:n kokouksessa olisi lähes riidelty ja että iso joukko ihmisiä olisi ollut äärimmäisen pettyneitä siihen, että KD lähtee Niinistön taakse. Onko asia sitten näin, sitähän on tavallisen lukijan vaikea tietää, kun ei ole kärpäsenä katossa ollut. Itse kuitenkin epäilen vahvasti, ettei näin ole.

 

Yhtään kokouksen riviedustajien positiivista puheenvuoroa Sauli Niinistöstä toimittaja Niemistö ei ollut juttuunsa löytänyt. Sen sijaan hän uutisoi kokouksesta leipätekstissä seuraavaa: ”Puoluekokous äänesti lapuin ensin oman ehdokkaan asettamisesta ja sen jälkeen Niinistön tukemisesta. Niinistön kelkkaan hyppäämistä arvostelevat kristillisdemokraatit karttavat presidentin oikeistolaista taustaa. Riitta Kuismanen Pirkkalasta kannatti puoluekokouksessa oman ehdokkaan asettamista.
– Jos menemme heti kokoomuslaisten ehdokkaan taakse, kannatamme kovaa leikkauspolitiikkaa.
Kaarinalainen Jari Tulonen ironisoi tuntevansa olevansa kuin kokoomuksen puoluekokouksessa.
– En halua leimautua presidenttiehdokasvalinnalla oikeistopuolueeseen.
Nykyisen puheenjohtajan Essayahin lisäksi myös entisen puoluejohtajan Päivi Räsäsen presidenttiehdokkuus keräsi puoluekokoukselta kannatusta.
– Miksi häntä ei käytetä, Jari Tulonen kyseli.
Seinäjokelainen Esa Ojanperä sanoo lähteneensä kristillisdemokraattien toimintaan mukaan juuri Räsäsen ansiosta. Räsänen kieltäytyi puoluekokouksessa mahdollisesta ehdokkuudesta. Hän ei saanut puoluejohdon ja puoluehallituksen tukea, jota oli ehdokkuusharkinnalleen edellyttänyt.”

Jostakin syystä Niemistö jättää kertomatta prosessin äänestystulokset. Täytynee udella KD:laisilta, kun syysistuntokausi alkaa.

 

Olen jonkin aikaa miettinyt, miksi keskusta-taustaisen lehden toimittajat toimivat tässä tilanteessa presidentinvaalien alla näin kuin toimivat. Miksi väkisin painetaan epäsuorasti Niinistöä alaspäin ja nostetaan muita ylöspäin, kun ottaa huomioon miten ylivoimainen Niinistön suosio tuoreimmissakin gallupeissa on? En tiedä varmuudella syytä, mutta olen miettinyt itse, miltäköhän keskustalaisista toimijoista tuntuu tällä hetkellä olla Matti Vanhasen vaalivankkureissa? Niiden vauhti kun ei riitä pysäyttämään Niinistöä tai hidastamaan Saulia edes toiselle kierrokselle ja tulos jäänee joihinkin prosentteihin. Olisi varmasti keskustalaisille helpompi tilanne, että Niinistö joutuisi toiselle kierrokselle, oli vastaehdokkaana sitten kuka tahansa. Keskustalaisillakin olisi sen jälkeen lupa julkisesti tukea Niinistöä ja päästä mukaan voittajan vankkureihin. 

Ehkä tätä tilannetta toivovat salaa myös jotkut Ilkan toimittajat, jotka saattavat saada juttunsa esiin myös laajalevikkisesti Lännen Medioissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

4 prosentin kannatustasolla kampanjaa käynnistelevää henkilön kehutaan tänään 26.8. Ilkassa tuovan ”sähköä vaaleihin” ja olevan ikään kuin positiivinen asia äänestysaktiivisuuden kannalta.

Tuota väitettä on erittäin vaikea kumota.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Lisäksi monen kaupallisen median intresseissä on tietenkin myös vaalien ja toisen kierroksen mahdollistama lööppi/mainosmyynti. Otsikoilla myydään. Samoja ilmiöitä, joita suomalaiset journalistit toisaalta kritisoivat ulkomailla, ruokitaan estoitta kotimaassa, jotta saataisiin oma kassakone kilisemään. Journalismi on ainakin osittain melkoisessa alennustilassa.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Olisiko Suomen Kuvalehti ainoa "mitat" täyttävä yleislehti nykyään. Päivittäin ilmestyvistä julkaisuista ei yksikään enää ole laatulehti. Myöntävätkin, että vain klikkausten perässä juoksevat. Money talks bullshit sells kuuluu sanonta nykyään!

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

SK on vielä varsin laadukas paperiversiona. Tosin itseään brändäämään jo Ylellä pyrkinyt Salla Vuorikoski ei ole vakuuttanut twiittailuillaan. Hätäisemmäksi mennyt siis sk:kin. Toimittajat pyrkivät nykyään liikaa esille ja jalustalle.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Sanokaa joku lehti, joka ei näyttäisi selvää ideologiaa/Ehdokastaan tai muuten olisi puolueellinen?

Toimituksen poiminnat