Vesa-Matti Saarakkala

Sauli Niinistölle jatkokausi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmoitti kesällä, että hän on päättänyt pyrkiä jatkokaudelle. Se on Suomen ulkopolitiikan jatkuvuuden ja vakauden kannalta hyvä uutinen. Suomella ei ole varaa heittää pois kokenutta ja tehtävässään erinomaisesti onnistunutta henkilöä, joka nauttii korkeaa luottamusta kansan keskuudessa.
 


Vielä paremman uutisesta teki se, että kokoomustaustainen Niinistö pyrkii nyt toiselle kaudelle puolueen sijaan valitsijayhdistyksen kautta. Hän on kirjaimellisesti puolueeton ja itsenäisen vaihtoehto, joka haluaa hakea kannatuksensa ennen kaikkea kansan syvistä riveistä ja laajalla rintamalla. Ratkaisu korostaa sitä, että tasavallan presidentin tulee viimeistään presidenttinä toimiessaan kasvaa irti eturyhmistä ja puoluepolitiikasta. Niinistö on osoittautunut kyllin vahvaksi toimiakseen niin, ilman että siihen on edes kokoomuksessa varaa koputtaa nokkaa.
 


Niinistön irrottautuminen vanhasta viiteryhmästään on poliittisesti virkistävää ja rohkea kädenojennus suomalaisille, ja se antaa aidon mahdollisuuden myös muista poliittisista viiteryhmistä kotoisin oleville, puolueettomista nyt puhumattakaan, lähteä hänen taakseen tässä kampanjassa. Ei tarvitse pelätä leimautuvansa porvariksi tai kokoomuslaiseksi, korkeintaan tolkulliseksi.
 


Olen ollut tarkalla korvalla kuuntelemassa, kun Niinistö on kuluvalla kaudellaan avannut valtiopäivät vuodesta 2013. Riippumatta siitä, olenko huutanut oppositiossa vai vaikuttanut hallituksessa, joka kerta olen ollut varsin tyytyväinen hänen avajaispuheidensa sisältöön. Mieleen ovat jääneet käsite ”tolkun aika” ja sanonta ”tekemättä ei voi jättää”. Uskon, että noita kahta ei tarvitse lähteä enempää avaamaan. Jokainen järkevä suomalainen ymmärtää, mitä niillä nykyhetkessä politiikassa tarkoitetaan, kun miettii missä jamassa Suomi on ja miten maailma makaa.
 


Aina on toki ihmisiä, joille mikään ei riitä ja asiat eivät aukea vaikka rautalangasta vääntäisi. Heitä meidän ei saa päästää heilumaan kansakunnan kaapin päällä tai pelottelemaan ihmisiä hiljaisiksi. Rakentava kriittisyys ja aito epäkohtiin puuttuminen on eri asia kuin tarkoitushakuinen väärinymmärtäminen ja epä-älyllinen sekä epärakentava heittely. Emme voi rakentaa Suomea millekään pikkunäppärälle sirkustouhulle, vaikka se joitakin viihdyttäisikin.
 

 

Olen ollut politiikassa puolueellisena vuosituhannen alusta aina viime kesään saakka ja tunnen melko hyvin politiikan maailman toreilta ja kunnantuvilta vähintään tasavallan ytimeen. Nyt katselen politiikkaa puolueettomin silmin. En takuulla lähtisi Sauli Niinistön taakse presidentinvaaleissa, jos en olisi varma, että hän on ehdolle pyrkivistä ylivoimaisesti paras valinta tasavallan presidentiksi. Suomen ulkosuhteiden hoidossa en ole itse päässyt kunnostautumaan, mutta kun Suomella on hyvä ulkopoliittinen johto, on ollut helppoa luottaa siihen, että asiat hoituvat - sikäli kun se Suomesta on kiinni - kunhan annamme tukea oikeille ihmisille.


(Kirjoitus on julkaistu Ilkassa 14.9.2017)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset