Vesa-Matti Saarakkala

Kenen joukoissa seisot?

Hallituksen muodostavat tällä hetkellä keskusta, kokoomus ja siniset, ja tänään eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta. Taas on tosi kyseessä. Suomen talous on juuri saatu orastavalle 3 prosentin nousu-uralle, mikä on nollakorkojen ja matalan inflaation aikana huippulukema, euroalueen kärki. Maahanmuutto on saatu Suomessa vihdoin kuriin. Maakuntasote etenee hitaasti, mutta varmasti kohti toimeenpanoa.

 

Vuoteen 2017 verrattuna valtion verotulojen ennakoidaan ensi vuonna kasvavan n. 4,5 % eli yli 2 miljardilla eurolla, mikä on paljon rahaa, kun kaikkiaan valtio kerää veroja 44 miljardia.

 

Tämän hallituksen myötä myös julkisen talouden velkaantuminen on vihdoinkin saatu taitettua, kun valtio ottaa velkaa ensi vuonna n. 2,5 miljardia euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Velkaa otetaan siis 46 % vähemmän kuin 2017. 

 

Tämä suunta on myös edellytys Suomen itsemääräämisoikeudelle talouspolitiikassa, sillä jos velkaantumisvauhti olisi pysynyt vielä yhden ”menetetyn vuosikymmenen” jälkeenkin ennallaan, olisi EU-komissio sixpack-hallituksen sopimuksen jäljiltä kohta sanellut Suomen budjetin suuntaviivat liiallisen alijäämäisyyden takia. Ennakkovaroituksia siitä jo annettiin. On parempi päättää itse kuin antaa EU:n päättää, sillä osaamme tehdä päätökset paremmin itse.

 

Mikäli hallitus saavuttaa tavoitteensa, että velkaantuminen suhteessa BKT:hen taittuu vaalikauden loppuun mennessä pysyvästi ja työllisyysaste lähentelisi 72 prosenttia ja sote olisi päätettynä toimeenpanovaiheessa, voisi hallituksen katsoa aidosti onnistuneen tavoitteissaan. Kiirettä siis pitää. Sivuille vilkuiluun ei ole aikaa.

 

Sixpack-oppositio yrittää kuitenkin kaataa hallituksen toiveenaan nyt uudet vaalit, joiden seurauksena, ainakin HS:n viimeisimmän gallupin perusteella, pääministeriys siirtyisi oppositioon joutuvalta keskustalta kaupunkipuolueena tunnetulle kokoomukselle, kirstunvartijapuolueeksi palaisi edellisen sixpack-hallituksen näytöillä Sdp (Antti Rinne) ja ulkoministeripuolueeksi sinisten ja radikaalikonservatiivin Soinin tilalle ääriliberaali vihreät ja Pekka Haavisto. Mukaan tuohon arvopohjaan mahtuisi ehkä myös tasaista gallupia takova Rkp. Heille saattaisi siunaantua 1-2 salkkua: esimerkiksi oikeusministerin, opetusministerin tai kulttuuriministerin pestit. Maahanmuuttopolitiikkaan tulisi todennäköisesti täyskäännös.

 

Näitä asioita kannattaa jokaisen radikaalin ja vähemmän radikaalinkin konservatiivin ja maahanmuuttokriittisen miettiä, maaseudun ja pikkupaikkakuntien asukkaista nyt puhumattakaan. Tämän maan suurin epäkohta ei ole sinisten ”järkyttävän” suuri ministerimäärä suhteessa gallupkannatukseen tai edes golf-mailalla mestattu hanhi-parka. Jos tämä hallitus kaatuu ja em. puolueet muodostavat vaalitulokseksi muuttuvan gallupin pohjalta hallituksen, vieläpä kesken nykyisen vaalikauden, silloin sitä vasta monella taivastelemista riittäisi.

 

Vain aidosti liberaali ja suuresta kaupungista tuleva punavihreä vihervasemmiston edustaja voisi nähdä tuollaisen tilanteen nykytilannetta paremapana Suomelle ja suomalaisille. Se on kylmä tosiasia. Ei liene vaikeaa valita, kenen joukoissa nyt tosipaikassa seisoo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Talouden nousu-ura alkoi ilman kiky-toimia. Tilastokeskuksen ennuste oli liian pessimistinen. Viimeisimmässä YLE:n MOT-ohjelmassa on haastateltu asiaan liittyviä asiantuntijoita.

Näyttää siltä, ettei nykyisen hallituksen toimilla ole mitään tekemistä talouskasvun kanssa. Kiky-toimet eivät ehtineet vaikuttamaan.

Kun taloudessa menee huonosti ja työttömyys kasvaa, niin yleensä hallitukset sysäävät siitä kunnian muualle. Kun taas menee hyvin, niin ottavat heti kunnian itselleen.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Ottaisitko sinä tilallemme edellä kuvaamani hallituspohjan, ja vieläpä ennenaikaisesti? Sehän on kirjoitukseni tiukka kysymys, Jorma. Siitä tänään äänestyksessä on kyse.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Soutaa-huopaa -hallitus pysyy kyllä pystyssä koska kepulla ja sinisillä ei ole varaa uusiin vaaleihinkaan. Sitä taustaa vasten Saarakkalan "pelottelutaktiikka" on varsin ymmärrettävä.

Hallituksen suurin saavutus oli, että vastuuseen joutunut populistipuolue hajosi. Vaalien jälkeen sinisiä ei todennäköisesti ole ja persut ovat pitkällä oppositiotapaleella, oikeistopopulismi on sitten torpattu kauas tulevaisuuteen.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Nyt ollaan varsin selkeän kysymyksen edessä. Eletään tässä ja nyt. Painaisitko punaista vai vihreää, mitä tulee nykyisen hallituksen pystyssä pysymiseen versus kuvaamaani todennäköiseen tulevaisuuteen?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Minusta hallituksen olisi pitänyt hajota jo silloin kun perussuomalaiset hajosivat, enkä ole muuttanut mieltäni.

Kuntapäättäjänä olen eniten tyrmistynyt hallituksen järjettömästä sekoilusta soten yhteydessä, vieläkään kunnilla ei ole mitään tarkkaa tietoa miten hankkeessa tulee käymään. Velkaantuminen esitetään velanoton taittumisena vaikka tosiasia on, että velkaa otetaan yhä lisää vanhan päälle. Ja oikeistohallitus tuntuu pitävän merittiinään, että valtion kansalaisilta keräämä veromäärä nousee kun pitäisi tehdä rakenteellisia uudistuksia. Viimeinen pisara oli uusi tuulivoimatuki ja petetyt lupaukset vanhan leikkaamisessa.

Painaisin punaista hallituksen jatkolle, muiden vuoro yrittää ja uskon sinun tavallasi että kokoomusjohtoisena. Ehkä se on sitten vihreiden vuoro romahduttaa kannatuksensa hallituksensa, kukin vuorollaan.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala Vastaus kommenttiin #5

Ainakin mielipide on selkeä. Suora vastaus suoraan kysymykseen.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

"Maakuntasote etenee hitaasti, mutta varmasti kohti toimeenpanoa."

Juuri tuo maakuntauudistus on suurin yksittäinen syy, miksi en välttämättä toivo istuvan hallituksen jatkavan loppuun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset