Vesa-Matti Saarakkala

Valehteliko Lauri Nurmi?

Lännen Median toimittaja Lauri Nurmelta ilmestyi jokin aika sitten kirja ”Perussuomalaisten hajoamisen historia”, jossa hänen perusväitteensä on, että viime kesäkuussa tapahtunut perussuomalaisen eduskuntaryhmän hajoaminen olisi ollut jo ennen perussuomalaisten puoluekokousta yhdessä hallituskumppanien, erityisesti pääministeri Juha Sipilän, kanssa ennalta suunniteltu varo-operaatio. Olen lukenut kirjan tarkkaan heti, kun se ilmestyi enkä ole tuominnut sitä. 

 

Nurmi on ehtinyt saada perussuomalaisten puoluekokousta edeltäneestä skuupistaan, jossa hän etukäteen väitti tietävänsä eduskuntaryhmämme hajoavan siinä mittakaavassa kuin lopulta tapahtui, jo Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon. Hänet on nostettu koko kansakunnan kaapin päälle.

 

Tänään Iltasanomissa todistetaan autenttisin lähtein, että Nurmen skuuppi eduskuntaryhmän tulevasta hajoamisesta oli kuitenkin vain arvaus, joka sattui osumaan oikeaan. Tämänpäiväisen Iltasanomien jutun myötä todistustaakka väitetystä siirtyykin nyt toimittaja Nurmelle, ja nyt voidaan itse asiassa kysyä, valehteliko Nurmi. Nurmen pitäisi pystyä siis todistamaan, että hänen skuupissaan ei ollut kyse arvauksesta ja sen tueksi sepitetyistä hallituslähteistä, vaan että hänellä olisi ollut olemassa jälkeenpäinkin todistettavissa olevaa ennakkotietoa tulevista tapahtumista ja siitä miten hallitus pelastetaan.

 

Minua kiinnostaa tämä asia yhtenä asianosaisena, koska riviedustajana minun täytyy nyt luottaa joko keskeisiin Sinisten toimijoihin ja pääministeri Sipilään tai toimittaja Nurmeen. Toistaiseksi todistusvoimaltaan ylivoimaisesti parhaan näytön ovat pystyneet antamaan Sinisten virkamiehet tänään Iltasanomissa. Nurmen todisteet ovat pelkkiä nimettömiä lähteitä. Ovatko ne lopulta edes todellisia?

 

Pitäisikö Nurmen journalistipalkinto peruuttaa ja antaakin se Iltasanomien Timo Haapalalle? Mene ja tiedä. Mutta kuka leikkiin ryhtyy, se leikin nyt kestäköön.

 

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005454797.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Toni Rintala

"Hän luottaa enemmän sinun arvaukseesi kuin muiden tietoon", selitti joku Star Trekissä Spockille.
"Oliko se siis kohteliaisuus?", ihmetteli Spock.
"Kyllä", oli vastaus.
Johon Spock toteaa: "Sitten arvaan niin hyvin kuin pystyn."

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Aika tyhjentävä tarina.

Kun useasti arvailee, ja ehdottelee erilaisia skenaarioita, niin lopulta joku osuu oikeaan, mutta ei se silti tee Nurmesta mitään profeettaa, tai edes hyvää kirjailijaa.

Hänen kirjaansa on käsiteltävä fiktiona, ja siinä kategoriassa kirja on mainio

Olis tietysti hauska tietää ne Nurmen nimettömät lähteet, mutta niitä emme tietenkään koskaan saa tietää.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

On ovelaa vedota nimettömiin hallituslähteisiin, koska oletuksena on, että toimittajan ei tarvitse lähteitään paljastaa, eivätkä hallituspeliin osallistuneet lähteet, olipa niitä sitten todellisuudessa olemassa tai ei, lähtökohtaisesti voi itse tulla ulos. Keksikö Nurmi siis suurelle yleisölle suunnatun täydellisen alibin tosi kovalle valheelle? Kävikö kiusaus turhan suureksi. Nurmi itse on peräänkuuluttanut, että hänellä ei ole henkilökohtaisesti mitään ketään vastaan vaan hän on totuuden perässä. Ok. Ei minullakaan Nurmea vastaan. Mutta voiko totuutta etsiä valehtelemalla itse? Palkitaanko Suomessa toimittajia parhaasta tarinasta, arvauksesta vai mistä? Eikö journalismin pitäisi pyrkiä selvittämään totuus eikä itse lähteä rakentamaan omaa totuutta? Kyllä minäkin ennen puoluekokousta kirjoitin blogissani silloisen puolueeni hajoamismahdollisuudesta jo toukokuun lopussa täällä Usarissa. Kai sen nyt tyhmempikin tajuaa, ettemme me aika keskeiset toimijat eli kansanedustajat noin vain kovin helpolla päästäisi hallitusta hajoamaan ja antaisi mahdollisuutta ennenaikaisiin vaaleihin. Valitettavasti ps-puoluekokouksen enemmistö ei sitä varoituksestani huolimatta tajunnut ja/tai ei siitä vain piitannut. Pää tuli vetävän käteen.

http://tp83.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237367-peruss...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Poliisi ei ole halunnut löytääkkään takakontiauton kuljettajaa, kai valtion autoissa on ajopäiväkirja, jota pitää kuljettaja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aivan jonninjoutavaa arvuuttelua toimittaja Nurmen tekemisistä.

Kyllä Sinisen tulevaisuuden pitäisi keskittyä tulevaisuuteen eikä menneeseen. Tulevaisuuden pohtiminen on luonnollisesti ahdistavaa, koska se ei mitään hyvää lupaa, pelkkää mustaa.

P.S. Lisää viihteellisiä kirjoja kotimaan perus- ja peräkonttipolitiikasta on tällä menolla politiikan harrastajien riemuksi tulevaisuudessa ilmestymässä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No aika moni muu on tuota hajoamista selitellyt, siniset eivät juurikaan.

Persuille se on ollut kova pala, ja sieltähän niittä salaliittoteorioita on saanut lukea.

Nythän jopa mestari itse tajusi, että jos persut jatkavat tuota haukkumista ja selittelyä, niin gallupeista sitten näkeen suunnan.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Vastauksena kommenttiin nro 4: Niin joo... että nyt kun ollaan vihdoin sen totuuden äärellä puolen vuoden tarinatodellisuuden jälkeen, niin nyt sitten, että "ei vaiskaan", ei tässä nyt minkään totuuden perässä ole oltukaan, ollaan niin tykästytty hyvän tarinan juoneen. Voi hyvää päivää! Käydään tosiasiat nyt vaan pohjiaan myöten läpi, kun kerran vähintään puoli Suomea saatiin tarinaan uskomaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kyllä kansalle viihde kelpaa. Antaa tulla vaan !

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ei valehdellut, vaan kirjoitti saamiensa tietojen pohjalta ja nyt todistustaakka siirtyi Saarakkalalle.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Poliittinen turhautuminen ajaa tässä kuluttajan etua - pala palalta tarina aukenee.

Jos haluatte hypätä suoraan takasivulle, haastakaa ilmiantajat jotka eivät nauti lähdesuojaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Pääministeri joka tapauksessa valehteli eduskunnalle väittäessään tapaamisestaan valtiosihteeri Virtasen kanssa Kesärannassa, että se olisi ollut "sen viikonlopun jälkeen ... tapahtuva tapaaminen". Valtiosihteerin mukaan todellinen ajankohta on tarkistettavissa taksikuitista.

Suurempi ongelma on kuitenkin se, että sekä ylimmät laillisuusvalvojat että lainsäätäjät päästivät hallituksen jatkamaan ilman eronpyyntöä sen puoluekokoonpanossa tapahtuneesta oleellisesta muutoksesta huolimatta. Vaikka samojen ministerien jatkaminen uuden eduskuntaryhmän nimissä tarjosi moiseen porsaanreiän, on eri asia olisiko sitä tullut käyttää - ja hankkia näin päälleen yleisemminkin porsaanreikähallituksen imagoa.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Pääministeri kertoi eduskunnalle kylläkin sunnuntai-iltana ensimmäisen kerran kuulleensa jotakin pohdintaa. Minusta noin ilmaistessaan hän ei valehtele. Nurmen alkuperäinen skuuppi tosin ei kohdistu edes siihen, vaan puoluekokousta edeltäneeseen aikaan. Mitä tulee hallituksen hajottamisen tarpeeseen, liikutaan politiikan ja juridiikan rajapinnalla. Ylimmät laillisuusvalvojat eivät ole nähneet asiassa juridista ongelmaa. Kanteluista asiaa koskien en osaa sanoa. Niitähän voi aina tehdä. Onneksi meillä ei juridisia asioita ratkaista blogistien lainoppineisuudella. Poliittinen arviointihan taas on eri ja se tapahtuu vaalien välityksellä j gallupien säestyksellä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Hallituksen jatkosta: asiasta kantansa ilmaisseista valtiosääntöasiantuntijoista sekä Mikael Hidén että Panu Minkkinen ovat pitäneet molemmat menettelyä kyllä oikeudellisesti juuri ja juuri mahdollisena, mutta eivät ilmeisesti kumpikaan hyvänä tai valtiosäännön hengen mukaisena menettelytapana.

Viiden ministerin olisi kyllä kannattanut jättää eronpyyntönsä. Tuolloin ministeriryhmä olisi tänään todennäköisesti pienempi, mutta tuoreen puolueen kannatus selvästi nykyisiä gallup-lukuja suurempi.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala Vastaus kommenttiin #12

Tiedät kuitenkin, että oikeuskanslerinvirasto on tässä ylin laillisuusvalvoja.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #13

Juuri tuolloin valvonta oli kuitenkin vain apulaisoikeuskanslerin varassa.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

- Saarakkala: "Mitä tulee hallituksen hajottamisen tarpeeseen, liikutaan politiikan ja juridiikan rajapinnalla." -

Demokratiaan kuuluvaa moraalista vastuuta saa polkea kunhan ei lakia rikota. Sillä pohjallahan siniset toimivat. No, äänestäjät aikanaan päättävät ansaitseeko "laillinen ketkuilu" kannatusta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onko siitäkään selvyyttä, matkustiko valtion autolla vai taksilla, rahallahan saa taksi kuitteja , kuten ministeri Lindelkin, kun unohti ilmoittaa valtuuston puheenjohtajalle poistuvansa kokouksesta.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Tässä pitkitetyssä "kohussa" lienee pohjimmiltaan kyse perussuomalaisten surutyöstä ja epätoivoisesta halusta löytää syyllinen tapahtumiin.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Ydinkysymys kuuluu: olisivatko Sipilä ja Orpo sanoneet irti yhteistyön Halla-ahon johtaman PS:n kanssa, jos heillä ei olisi ollut sataprosenttista varmuutta siitä, että perussuomalaisista loikkaavia on niin paljon (noin 20 kansanedustajaa), että Sipilän hallituksen takana säilyy eduskunnan enemmistö.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Loogisen ajattelun pohjalta ei näy syytä, miksi Sipilä ja Orpo siinä tapauksessa olisivat sanoutuneet irti Halla-ahon johtamasta puolueesta.

Kaikki indiisit viittaavat siihen, että Sipilä tiesi ennen Perussuomalaisten puoluekokousta tarkkaan mitä saattoi olla tulossa ja myös varautui siihen. Neuvottelu Halla-ahon kanssa ei montaa hetkeä kestänyt, mikä vahvistaa tätä kuvaa.

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Kovin löyhästi käytetään termiä valehtelu. Muistaaksi kirjan julkistamistilaisuudessa Lauri Nurmi nimenomaisesti totesi, ettei itse halua käyttää termiä valehtelu.

Otto Joute ei kerro viestissään, jonka hän lähetti Virtaselle yhdeksän tuntia (22.03) Halla-ahon valinnan jälkeen, koska suunnitelma Halttusen kanssa on syntynyt.

Kovia herroja, kun pystyvät laatimaan tälläisen suunnitelman Persujen iltajuhtien pyöriessä, kolme tunnin sisällä lauantain puoluekokouspäivän päättymisestä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eihän sitä tiedä mihin ihminen pystyy jos v-kseen kuoleminen uhkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset