Vesa-Matti Saarakkala

Presidentinvaalissa sunnuntaina korkeat panokset

Ehkä jo sunnuntaina selviää, kenet kahdeksasta hakijasta me suomalaiset palkkaamme Suomen tasavallan presidentin työhön johtamaan ulkopolitiikkaamme ja toimimaan puolustusvoimiemme ylipäällikkönä.

 

Gallupit eivät äänestä, vaan kansalaiset, joten mitään varmaa lopputuloksesta ei voida sanoa, mutta gallupit todennäköisesti ennustavat lopputulosta oikeansuuntaisesti. Jos marginaalit ovat pienet, ennustukset voivat mennä pieleen näillä näkymin siinä, ratkeaako vaali jo ensimmäisellä kierroksella vai antaako enemmistö suomalaisista tehtävää hoitaneelle puolueettomalle ehdokkaalle Sauli Niinistölle epäluottamuslauseen ja päästää toiselle kierrokselle häntä vastaan gallupeissa kakkos- ja kolmospaikoilla keikkuvat vihreiden Pekka Haaviston tai valitsijayhdistyksen Paavo Väyrysen.

 

Nyt näyttää siis siltä (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005538817.html), että ääni jollekin muulle ehdokkaalle kuin Niinistölle voi käytännössä olla ääni Väyryselle tai Haavistolle, sillä nämä kaksi kärkkyvät paikkaa kakkoskierrokselle, jos sellainen päästetään syntymään antamalla tukea muille ehdokkaille kuin Niinistölle yhteensä yli 50 %. Jos siis ei halua nähdä kakkoskierroksella vihreiden Haavistoa tai valitsijayhdistyksen Väyrystä, olisi viisainta äänestää nyt suoraan Niinistöä, jottei tarvitse tulla sitten myöhemmin katumapäälle.

 

Todennäköisimmät haastajat joviaali Haavisto ja Niinistöä parhaiten haastava Väyrynen ovat toki molemmat poliittiselta kokemukseltaan eittämättä päteviä hoitamaan tasavallan presidentin tehtävää, mutta kyse on siitä, olisivatko he pätevämpiä kuin Niinistö, jolla on esittää tehtävästä kuuden vuoden näyttö pitkän kansanedustaja- ja ministerikokemuksen lisäksi.

 

Gallupien mukaan toisella kierroksella peli olisi joka tapauksessa selvä, eli Niinistö päihittäisi vastaehdokkaansa täysin ylivoimaisesti. Näin ollen kakkoskierroksella olisi lähinnä yleispoliittista merkitystä, jolla Väyrysen kansalaispuolue saisi lentävän lähdön tuleviin eduskuntavaaleihin tai kuntavaaleissa nähty viherjytky mahdollisen jatkojytkyn eduskuntavaaleissa. Kun esimerkiksi petopolitiikan kanssa on ongelmia jo nyt, voi vain kuvitella, mikä olisi tilanne vihreiden ollessa suurten puolueiden joukossa ja hallituksessa.

 

Niinistö on onnistunut hoitamaan tasavallan presidentin tehtävää kiitettävästi. Suomen ulkopolitiikassa on hänen johdollaan saatu suhteita kohennettua erityisesti USA:han, ja Venäjänkin kanssa Niinistö on vaikeissa kansainvälisissä olosuhteissa onnistunut luovimaan tasapainoisesti ja jämäkästi. Vaikuttaa siltä, että yhteistyö ulkoministeriön ja tasavallan presidentin kanslian välillä on myös toiminut hyvin ja on soudettu samaan tahtiin. Suomen viennille ministereiden ja presidentin aktiivisuudella ja onnistumisella ei ole ollut ihan vähäinen merkitys.

 

Tehtävästään pian väistyvä tasavallan hierarkian kakkonen, eduskunnan puhemies Maria Lohela, on niin ikään onnistunut tällä saralla mm. Kiinassa. Hänkin muuten äänestää Sauli Niinistöä.

 

(Kirjoitus on julkaistu Ilkassa ja Kurikka-lehdessä 25.1.2018)

 

+ HS-gallup 19.1.2018: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005530300.html

+ Accuscoren vaaliennuste 22.1.2018: http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801222200687508_pi.shtml?_ga=2.247180487.252637488.1516549153-1415704445.1497214233

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei ketään palkata vaan ne kustannetaan verorahoin.

Juha Hämäläinen

Kyllä ihmiset osaavst äänestää. Kansalle tulee antaa lisää valtaa ja tehdä äänestys, jossa kansa saa päättää miten presidentin valtuuksia lisätään.

Puolueiden ja eduskunnan valtaa tulee vastaavasti vähentää ja lisätä suoria äänestyksiä tärkeistä päätöksistä ja henkilövalinnoista. Kiilapojat ja -tytöt pois välistä tuhoamasta demokratiaa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Taitaa herra Hämäläinen itse olla yksi kiilapoika, joka on tuhoamassa demokratiaa, kun ehdottaa presidentin valtaoikeuksien lisäämistä. Mitä tehdään, jos presidentinvaltaoikeuksia kasvatatetaan ja Suomeen valitaan huono presidentti. Tästä on hyvänä esimerkkinä Tarja Halonen.

Suorien kansanäänestyksien heikkous on siinä, että niissä usein äänestetään enemmän tunteilla taikka protestina kuin järjellä, kuten esim. Brexit-äänestys osoittaa. On helppoa sekä tekopyhää vaatia kansalle lisää valtaa ja samalla rakentaa presidentistä vahvaa johtajaa. Tuollaisen paternalismin ajan pitää olla takanapäin, sillä kansakunta on aikuistunut eikä kaipaa isä- tai äitihahmoa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Luosto, miksi mielestäsi Halonen oli huono presidentti ja oliko kansan enemmistö kaksi kertaa väärässä häntä äänestäessään?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #13

Granlund, et kysynyt minulta. Haluan vastata silti.

Halonen hoiti Venäjä -suhdetta arvosanalla 7+. Halonen unohti diplomatian harrastaessaan besserwisser ihmisoikeusneuvontaa.

USA-suhteessa Halonen oli pidättyväinen ja etäinen ja erittäin kriittinen. USA-suhteen hoitamisen osalta annan arvosanaksi 6-.

Tuomioja-Halonen oli Suomen ulkopolitiikan tuhoisin parivaljakko pitkään aikaan. Yleisarvosanaksi ulkopolitiikan osalta annan Haloselle 6.

EU-pöydistä Halonen ei halunnut jäädä pois, vaikka hallitus teki selväksi, ettei hän ollut toivottu edustamaan Suomea. Parlamentarismi unohtui myös nimityskohuissa. Sisäpolitiikan ja EU-politiikan osalta annan arvosanaksi 5+.

On muistettava, että kaikkia arvosanojani on korottanut se, että Halonen on nainen.

Halonen on heikoin kaikista Suomen presidenteistä.

Ja kyllä, suuri osa äänestäjistä on ollut kahdesti väärässä äänestäessään hänet presidentiksi. Enemmistö ei ole häntä koskaan äänestänyt. Ensimmäisellä kierroksella hän ei ole saanut enemmistöä puolelleen. Toisella kierroksella hän on ollut se, joka on ollut äänestäjien mielestä vähemmän huono. Niinistö oli lähellä kepittää hänet toisella kierroksella.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja Vastaus kommenttiin #14

Kaitsu, vanha ystäväni. Tuo analyysi sai mut hyvälle tuulelle koska olet täysin oikeassa.

Unohdit elintarvikevirastosotkun. Halonen änkesi väkisin neuvouttelemaan EU-pöytiin vaikka kompetenssi ei riittännyt.

EU:n komissaarit olivat äänestäneet viraston jo Suomelle äänin 14-1 ja halonen + lipponen parivaljakko onnistui ryssimään tämän elintärkeän viraston Italialle. Tämä on suoranainen katastrofi. Olisi pysynyt poissa EU-pöydistä kun ei kerran hallinnut alkeellisimpiakaan diplomatian taitoja.

Ahtisaareen verrattuna (jonka tilalle tämä pyrkyri änki väkisin) halonen on täysi nolla. Hänen mielipiteensä ei kiinnosta käytännössä ketään kun Ahtisaari puolestaan on globaalisti arvostettu rauhaneuvottelija ja nobelpalkittu.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Ei presidentille pyydetä lisää valtaa, vaan pyydetään palauttamaan osittaion sitä valtaa, joka aikoinaan varastettiin ilman kansan todellista tahtoa. Taisi olla demokratiaa sekin.

Äänestys tunteilla / järjellä? Brexittiin suunnattiin järjellä ja pelihimolla. Äänestystulokseen mentiin suorilla valheilla ja vääriä mielikuvia luomaa. malliesimerkki kyberistä.

Mikä kansakunta on muka aikuistunut ja milloin? Pätkätöissä on oltu hartaasti.

Järkiratkaisu on kuin autonosto. Selaat kaikki mahdolliset mediat ja taulukoit valintataulukoita. Loppujen lopuksi valintasi on punainen metalliväri, juhlallinen moottorin ääni, kiihtyy rajusti ja tekee naapurin kateeksi. Oliskohan nuo kuitenkin tunneaihioita?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kansakunta on aikuistunut, eikä kaipaa politbyroiden setiä ja tätejä edustajikseen. Sveitsin mallia kaipailen ja ihmettelen pilke silmäkulmassa, miksei ministerimme Anne Berner Sveitsin kansalaisena ole ajamassa mallia Suomeen.

Juha Kuittinen

Saas nähdä tarviiko takakontissa kuljetella ketään ja onko panokset markoissa vai euroissa?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Väyrynen tai Haavisto ...

Entäs se Tylypahkan Voldemort, nimi-jota-ei-saa-sanoa :o)

Käyttäjän KariRantala kuva
Kari Rantala

Entisenä Niinistön kannattajana on ikävä todeta, miten "taitavsti" Niinistö johtaa meitä harhaan. Suomettuneet kansalaiset hän sai puolelleen kertomalla,että "Natopäätöksellä emme saa aiheuttaa kansalaisille syviä haavoja, koska meillä ei ole siihen varaa". Ennen joulua hän kutsui puolueiden puheenjohtajat keskustelemaan Natosta ja palaverin jälkeen hän ilmoitti : meillä on yhteinen linja, mutta ei perustellut sitä mitenkään. Putin vakuutti, että emme hyökkää yhdenkään natojäsenen kimppuun. Sitä on uskottava, koska se olisi itsemurha:järjestön 5. artikla toisi rintamalle 850 miljoonaa natolaista 140 miljoonaa venäläistä vastaan ja taloudelisesti ja sotilaallisesti ylivoimaisen vastustajan. Naton säännöt antavat jäsenille veto-oikeuden olla hyökkäämättä vaikkapa Venäjää vastaan. Nato ja vain Nato turvaa Rauhan Koko maailmassa.Ei tarvittaisi mitään strategioita sodan varalta, koska sotaa ei tulisi, jos ottaisimme turvatakuut Natosta ja jättäisimme Kuznetsovin uhkailut lopullisesti omaan maailmaansa. Jatkossa voisimme huomauttaa naapurimme uhkailujen yhteydessä tekemästämme valtiosopimuksesta 1992, jossa valitettavasti luovutimme NL:n meiltä ryöstämät alueet vastkkeetta Venäjän Federaatiolle.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jaahas, olin aikeissa julkistaa tämän omana blogina, mutta kun aiheesta on jo noinkin ansiokkaasti avattu, tyydyn kommenttiin:

Vaalitaktinen muutos: Sauli Niinistö 1. kierroksella!

Koska nyt näyttää varmalta, ettei ulkopoliittisilta kannoiltaan suorasanaisin/rehellisin ehdokas Nils Torvalds voi päästä 2. kierrokselle, on syytä torpata enemmän tai vähemmän jälkisuomettuneiden/venäjämielisten kandidaattien nousu siedettävän Niinistön vakavastiotettavaksi haastajaksi. Ehdokkaiden kannatuspohjien rakennetta realistisesti analysoiden vain Haavisto ja Väyrynen voisivat selvitä toiselle kierrokselle, ja sellaisten änkyröitten näkyvä kv. esiintulo olisi maallemme todennäköisesti haitaksi ja noloa. - Nyt on fiksua äänestää Niinistö presidentiksi jo 1. kierroksella!

Lue myös:
- Viron ex-presidentti Toomas Hendrik Ilveksen kommentti:
https://www.verkkouutiset.fi/viron-ex-presidentti-...
- Hylkysyrjä-puhe oli enemmän kuin pelkkä syrjäytymishymistely - jatkoon http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249134-h...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vaalitaktinen muutos: Sauli Niinistö 1. kierroksella!"

Minä tein saman johtopäätöksen ja toteutin sen jo ennakkoäänestyksessä.

Minulla vain on eri perusteet.

Haavisto ei ole mikään huono hänkään, mutta koska paras ehdokas Vanhasen Matti, ei voi päästä toiselle kierrokselle, niin on parempi että toiseksi paras, eli Niinistön Sauli, vaitaan jo ekalla kierroksella.

Kävin muuten hakemassa Vanhasen vaalisangon, sain sellaisen punaisen värisen ja valitin siitä kun en saanut vihreää, mutta tyydyin sitten siihen punaiseen ämpäriin.

Kun hain ämpäriin nimmaria Vanhaselta, yritin haastaa häntä juttelemaan pari sanaa, mutta hänellä oli joku toinen juttu menossa, joku mitätön sananvaihto jonkun toisen nimmarinhakijan kanssa, eikä Vanhanen tainnut edes huomata minua, eikä varmaan edes kuunnellut mitä sanoin, eikä edes päälle katsonut.

Siitä vähän miinuksia Matille, mutta pitäähän se ymmärtää että nämä ehdokkaat ovat varmasti jo väsyneitä ja tympääntyneitä hymyilemään ja juttelemaan typeryyksiä typerille ihmisille, niin että annetaan anteeksi. :)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Kävin muuten hakemassa Vanhasen vaalisangon, sain sellaisen punaisen värisen ja valitin siitä kun en saanut vihreää, mutta tyydyin sitten siihen punaiseen ämpäriin."

Hehheh ;) Tuo on kuvaavaa k-linjan yya-kepuleille. Esittävät tarjoavansa sinivalkoista, mutta saatkin aina verenpunaisen sirpein ja vasaroin. Ämpäri on hieman peitellysti aina täynnään lepikontorpan multaa seuraavaa kremlinkäyntiä varten viemisiksi feodaali-isännille.

Luepa Väyrynen&Kreml: "Venäjällä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin vallata Krim" http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249277-v...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Luepa Väyrynen&Kreml: "Venäjällä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin vallata Krim" http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249277-v..."

Kyllähän tuossa on perääkin, mutta siitä asiasta minä olen eri mieltä että ei sitä nyt suinkaan EU:n viaksi voi laskea että EU tukee Ukrainan länsimielisiä.

Tuo Väyrysen retoriikka kulostaa vähän siltä että se olisi jotenkin tuomittavaa että EU puolustaa ja tukee Ukrainan EU- mielisiä. Siinä kohtaa Väyrynen on väärässä, muuten kyllä oikeassa.

Kyllähän Krim itseasiassa kuuluu Venäjälle, mutta tänä päivänä nämä kansallistunteet ja kansalliset ovat vielä sellainen tabu, ettei tällaisia rajasiirtoja voida suorittaa rauhanomaisin keinoin, ei vaikka mikä olisi. Se ei ole kenenkään vika varsinaisesti, se on vain kansainvälinen ilmapiiri.

Ennenvanhaan, ennen tätä kansallismielisyyden aikakautta, valtiot saattoivat luovuttaa alueitaan vaikkapa rahaa vastaan, tai jotain muuta vastaan, kuten vaikkapa Alaska siirtyi aikanaan Venäjältä USA:lle.

Käyttäjän NiiloValtuustoonKrki kuva
Niilo Kärki

Haaviston ja Niinistön "pätevyys " on sivuseikka - kun politiikka ja arvomaailma on täysin Suomen edun vastainen.

Äänestä suomalaisten ja suomalaisuuden puolustajaa!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"arvomaailma on täysin Suomen edun vastainen."

Impivaaralainen arvomaailma on Suomen edun vastainen arvomaailma.

Valitettavasti politikot menestyvät nykyään impivaaralaisuudella muualla Euroopassa ja muissa maanosissa, mutta onneksi ei vielä Suomessa sentään.

Impivaaralaisuus rehottaa Venäjällä USA:ssa, Englannissa, *Turkissa ja entisissä itäblokin maissa, mutta onneksi ei sentään Keskieuroopan tärkeissä maissa, eikä täällä Skandinaviassa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Nämä vaalit ovat enää siunausta vaille, mikäli kirkko nyt sattuisi olemaan sillä päällä.

Voitaisiin alkaa jo bysäämään seuraavia presidentin vaaleja, jotta kerkiämme tekemään tarpeelliset muutokset.

Nykyinen presidentin valintamenettely saattaa pitää pätevät ehdokkaat ulkona, kuten näissäkin vaaleissa on havaittu. NYkyisellä menettelyllä presidentti hallinnoi aina 6+6 vuotta, ellei pelata härskiä puoluepeliä, tai presidentti joutuu valtakunnan oikeudessa tuomituksi.

Presidentin valta-aika on rajattava kuuteen vuoteen. Vain erityistilanteissa voidaan aikaa lisätä kolmeksi vuodeksi. Erityistilanne voisi olla sota, tai muu määritelty kriisitilanne. Kolmen vuoden lisäjakson myöntää eduskunta. Maksimi yhtäjaksoinen aika on siis 6+3 vuotta kriisiaikana ja eduskunnan siunaamana ilman vaaleja.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Harkitsin Jose Mujican äänestämistä mutta koska vaarana on toinen kausi Niinistöä, joutunen valitsemaan vähiten karmean kilpailijan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset