Vesa-Matti Saarakkala

Tolkun linja voitti!

Virassa oleva tasavallan presidentti Sauli Niinistö uusi vaaleissa valtakirjansa seuraavaksi kuudeksi vuodeksi saaden heti vaalien ensimmäisellä kierroksella reilusti yli puolet annetuista äänistä, mikä on Suomessa historiallista.

 

Suomalaiset kiittivät kansanliikkeen riveistä ehdolla ollutta Niinistöä hyvin tehdystä työstä ja halusivat ulkopoliittiselle nykylinjallemme jatkuvuutta keskellä epävakaata kansainvälispoliittista tilannetta. Tolkun linja voitti!

 

Korkeahko äänestysaktiivisuus yhdistettynä Niinistön huimaan yli 60 prosentin kannatukseen lähettivät vahvan viestin kaikille haastajille: Pitää olla todellista asiaa eikä vain asiantynkää ja todellista asiauskottavuutta eikä vain uskoa asioihin, jotta voi saada laajan kannatuksen. Protestiääniä poskettomalla - ja näin entisen populistin silmin tarkasteltuna suoraan sanoen heikkotasoisella - populismilla tuli näissä vaaleissa vain niukasti, eikä pelkkä ehdolla oleminen puolueiden ”sotureinakaan” tuonut kovin kummoisia kannatusprosentteja. Monelle puolueuskovaiselle oman puolueen ehdokkaan laihaksi jäänyt tulos oli varmasti veret seisauttava kokemus ja muistutus yksilöiden ja myös aatteiden poliittisesta kuolevaisuudesta nyky-yhteiskunnassa, sekä siitä että äänestäjät ovat vaaleissa aina aika armottomia eikä heitä voi ohjailla.

 

Jokainen presidenttiehdokkuus oli silti hatunnoston arvoinen suoritus, koska kampanjat vaikuttivat intensiivisiltä ja palvelivat jokainen demokratiaamme, mikä on vakauden kannalta tärkeintä. Demokratia ei aina tunnu kovin luovalta ja tehokkaalta järjestelmältä, mutta se on loppujen lopuksi kaikkien kannalta se kohtuullisin päätöksentekojärjestelmä yhteiskunnallisella tasolla ja tuonut myös eniten yhteiskunnallista kehitystä.

 

Olen tyytyväinen, että oma ehdokkaani, joka oli ehdokkaista mielestäni nykytilanteessa selkeästi paras ja pätevin tasavallan presidentiksi, voitti. Onnittelut Sauli Niinistölle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Mielestäni sekä Väyrynen että Huhtasaari saivat hyvän tuloksen.

Ainakin verrattuna demareihin ja keskustan edustajiin

eikö totta ?

Ja molemmat jaksoivat sitkeästi omaa mantraansa hokea, takuulla tuli ainakin heidän mielipiteet selville =)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

EU- kritiikki sai runsaat 10% äänistä,
kritiikittömyys sai vajaat 90% kaikista äänistä.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Tulos on heille siinä mielessä heikko, että tuo tarkoittaa esitetylle kansallispopulistiselle linjalle noin 10 % kannatusta, ja sillä ei ole mahdollisuutta päästä käyttämään valtaa juurikaan. Vanhaset, Haataiset jne ovat aika lailla perinteisillä linjoilla agendan suhteen eli heidän kohdallaan tuo oli oikeastaan henkilökannatuksen mittaus. Huhtasaaren ja Väyrysen kohdalla ei kyse ole puhtaasta henkilökannatuksesta, vaan enemmänkin kannatuksesta populismin osalta. Äärimmäisen ja epärealistisen populismin maksimi pyörii siis siellä 13 prosentin kieppeillä, todennäköisesti 10 prosentin tietämillä käytännössä. Näin jos ei tapahdu kummia. Laadukkaammalla populismilla voisi olla suurempiakin mahdollisuuksia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Äärimmäisen ja epärealistisen populismin maksimi pyörii siis siellä 13 prosentin kieppeillä, todennäköisesti 10 prosentin tietämillä käytännössä."

Niin, Väyrynen lienee saanut paitsi noita populismiääniä, myös nostalgiaääniä vanhoilta kannattajiltaan.

Huhtasaari lienee kerännyt ääniä nuorekkaalla ja reippaalla olemuksellaan siltä runsaalta äänestäjäjoukolta jota politiikka ei kiinnosta, missikisat kylläkin.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #6

Olipas seksistisesti sanottu...

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Nyt sitten katsotaan että miten mahdollinen populistinen linja nousee Sinisistä esille seuraavien eduskuntavaalien jälkeen ?

Onko esim.Sinisten populistinen linja nousussa että saaneeko mahdollisuutta kuten saivat - perussuomalaiset - aikoinaan Timo Soinin johdolla ?

Sinisten todellinen linja muihin puolueisiin/ryhmittymiin tai sen eroavaisuus " on hakulinjalla ",jotta voidaan katsoa sen todellinen merkittävyys koko Suomea ajatellen !

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Se jää nähtäväksi. Itse en ajatellut sen kummemmin poliittista tulevaisuuttani, kun siirryin sinisiin. Tiesin jo hallitusratkaisua tehtäessä 2015 kesällä, mitä pelkästään ps-kannatukselle tapahtuu. Taisin olla ainakin julkisuudessa ainoa, joka tilanteen tajusi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Terhon viimeisimmät blogikirjoitukset kertovat karun todellisuuden sinisten hallitustyöstä. Turhautuneena purkaa tuntojaan. Hallitukseen meno on osoittautumassa pahaksi virheeksi, sellaista vaikuttamista hallituksessa ei tapahdu, mitä Terho olisi toivonut ja nyt poliittinen ura on riskeerattu sen takia.

Parempi edes oppositiossa kansanedustajana, kuin määräaikaisena sopeutumiseläkeläisenä huonosti menneen hallituskauden jälkeen.

Saarakkala mitä järkeä on ottaa noin suuria riskejä, kun oma tulevaisuus onkin venkoilevien hallituskumppanien käsissä?

Ei vaihtoehtopuolue lähde vaihtoehdoksi kolmantena puolueena hallitukseen ilman pääministeripuolueen asemaa, silloin ei voi olla mikään vaihtoehto.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala Vastaus kommenttiin #7

Niin, Jorma. Minä olen pitkämuistista tyyppiä ja satun vielä muistamaan, montako kannattajaa kesällä 2015 ps-puolueneuvostossa "löytyi", kun esitin hallitusohjelman hylkäämistä ps-puolueelle kohtalokkaana virheenä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #8

Se oli silloin Saarakkalalta rohkea veto. Politiikassa ei taida riskienhallinta olla kovin yleistä. Kuitenkin riskit voivat realisoitua ja huonoin tilanne on jos ei ole tehty riskienhallintaa.

Ilmeisesti puolueneuvosto juoksi sokeasti yhden johtajan perässä vähätellen riskejä. Uskottavuus puolueena meni nopeasti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset