Vesa-Matti Saarakkala

Ajan henki ei synnytä nyt johtajia

Suomen suurimman yhteiskunnallisen ongelman muodostaa tänä päivänä linjattomuus. Se esiintyy entistä yleisempänä yhteiskunnan eri tasoilla arkisista tilanteista aina politiikan huipulle. Kukaan ei meinaa uskaltaa seistä missään tilanteessa minkään linjan ja periaatteen takana, koska periaatteellisuus haastetaan jatkuvasti ja asetetaan kyseenalaiseksi aivan kuin olisi jotenkin taantumuksellista vetää linjaa ja asettaa rajoja. Niinpä linjanvetäminen voi olla ajassamme jopa henkilökohtainen riski. Todellisista suunnannäyttäjistä ja johtajista tulee tätä menoa pulaa.

 

Ylitsevuotavan hyväksynnän nimissä häpeän tunne on haluttu kitkeä yhteiskunnasta pois, mutta tilalle ei ole tullutkaan vain pelkkää positiivista syrjimättömyyttä vaan röyhkeyttä sekä häikäilemättömyyttä ja leväperäisyyttä. Niitä kohdattaessa on helpompaa olla hiljaa, katsoa poispäin, taipua, myötäillä tai jopa mielistellä kuin pysyä tiukkana. Kehut esitetään höveleille taivaanrannanmaalareille ja risut taas ojennetaan linjakkaille ja tiukan periaatteellisille ihmisille, jotka ottavat vastuuta, kun pitää tehdä päätöksiä – ja ottaa esimerkiksi kantaa siihen, mikä on oikein ja mikä väärin. Oleellisuuksia ei kyetä enää tunnistamaan eikä kokonaisuuksia haluta yksilönvapauksien takia erottaa yksityiskohtien suosta. Isot ja pienet asiat menevät sekaisin. Eksytään lillukanvarsiin.

 

Perimmäisenä syynä tilanteeseen on yksilönvapauksien ylikorostaminen liberalismin eli vapaamielisyyden nimissä. Vapaamielisyys on periaatteettomuutta, ja siksi se sopii hyvin yhteen globalisaation ja kapitalismin kanssa: Kaikki on kaupan, kunhan hinnasta sovitaan. Ja kaikilla pitää olla kivaa. Länsimaissa yhtälö onkin toiminut kommunismin romahdettua verrattain hyvin aina näihin päiviin saakka, mutta ilmeisesti mitään ei ole otettu opiksi vuoden 2008 finanssikriisistä. Niinpä julkinen velka rikkoo joka päivä uusia ennätyksiä, samoin kotitalouksien velka, elintapasairaudet lisääntyvät, häiriökäyttäytyminen yleistyy, somessa hömppä kukoistaa. Kaupan päälle myös ympäristö turmeltuu ja ilmasto lämpenee. 

 

Mainoskanavien mainokset tarjoavat hyvän kavalkadin: Minne seuraava matka? Mistä seuraava laina matkaa varten? Mitä herkkua voisi seuraavaksi kaupasta ostaa? Miten saa taas ruoansulatuksen toimimaan lomasyöpöttelyn jälkeen? Onko oma, tai etenkin lapsen, älypuhelin varmasti riittävän trendikäs? Uutta vaatetta ostettava, kun aiempi vaate jäänyt lomaillessa, syöpötellessä ja kännykkää käyttäessä pieneksi tai mennyt pois muodista. Silmälaseja oltava muutamat, jotta voi paremmin osallistua erilaisiin tilanteisiin, kuten vaikkapa massakonserttiin. Itseään taas voi sivistää kuuntelemalla kirjaa samaan aikaan kuin lapset pelaavat koneillaan, kun ensin on syöty ulkomaisista raaka-aineista tehty eksoottinen noutoruoka. Ja kaiken kruunaa, kun illalla ohjelmamainoksissa aikuiset ihmiset pelleilevät kuin humalaiset apinat. Pääuutisissa voi pyöriä taustalla aikuisviihde ja juuri ennen kymmenen uutisia ajoitetaan alkoholimainontaa. Iltaisin ruudusta silmille hyppäävät myös sexiapuvälinemainokset. Ylellä voi taas nähdä mainoksia uusista murhaohjelmista, jotta edellä kuvattuun arkiseen tylsyyteen tulee vähän välähdyksiä jännittävämmästä elämästä. Siinä vastinetta Yle-verolle.

 

Vaikuttaa siltä, että muutos tämäntyyppiseen menoon tulee vasta sitten, jos Afrikasta vyöryy miljoonia ihmisiä Eurooppaan ja/tai länsimaiden talous romahtaa. Silloin yhteiskunnassa joudutaan oikeasti priorisoimaan asioita loputtomien vaatimuslistojen ja toisaalta hyväosaisten pönkäämisen ja jonninjoutavan hömpän sijaan. Toivottavasti meillä on silloin oikeita ihmisiä oikeilla paikoilla. Vetämässä linjaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Sinisistä olen montaa mieltä mutta tämä Saarakkalan puhe oli kuin minun suustani, paljolti samalla tavalla hulvattomaksi näen maailman menon.
Jos tällainen meno jatkuu niin voidaanko välttyä että ei tulisi pää vetävän käteen?
Eikähän tästä poliitikkoja yksin voi syyttää, päävastuu on meissä ketkä heidät valtaan äänestämme.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kyllä se köydenpää on jo kovaa vauhtia tulossa käteen.
Toisaalta täytyy muistaa, että jo muinaiset Kreikkalaiset haukkuivat nuorisoaan.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Huomautan, että en hauku pelkästään nuorisoa. Pikemminkin täysi-ikäisiä, jotka käyttäytyvät kuin teini-ikäiset.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Jäi vielä listaamatta julkisenkin palvelun radiossa soittama kotimainen musiikki. Koko ajan härskimpää sanoitusta kuulee, ja se kuuluu myös lapsille, jos radio sattuu olemaan päällä. Samaan aikaan yritetään kitkeä yhteiskunnassa seksuaalista häirintää, mutta siis tuotetaan esim. radion kuuntelijoille/kuulijoille toinen toistaan härskimpiä ja rasvaisempia kappaleita ja näin yliseksualisoidaan ilmapiiriä. Kyllä siinä on pienellä ihmisellä ihmettelemistä ja varmaan kysymyksiä herää. Täysin luokatonta menoa.

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Ja suurin keskustelunaihe nousee kaljan prosentista ja myyntiajasta, ikään kuin se joku ihmisoikeus olisi saada neloskaljaa yhdeltä yöllä.

Kovat ajat luovat suurmiehiä, suurmiehet luovat hyvät ajat, hyvät ajat luovat huonoja miehiä ja huonot miehet muovat kovia aikoja.

Toimituksen poiminnat