Vesa-Matti Saarakkala

Vaasan vaalipiiri hävisi tänään

Eduskunta äänesti tänään kansalaisaloitteesta, jossa vaadittiin laajaa päivystystä Vaasan keskussairaalaan. Tuin asiassa edustaja Rehn-Kiven esitystä, että kansalaisaloite hyväksyttäisiin eli että Vaasan keskussairaala lisätään kolmanneksitoista sairaalaksi laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon. Esitys hävisi niukimmalla mahdollisella tavalla, äänin 92-91. Jokaisen kansanedustajan äänestyspäätös oli siis erittäin ratkaisevassa asemassa.

 

Kielellisten oikeuksien takaamiseksi Vaasan nostaminen kolmanneksitoista laajan päivystyksen sairaalaksi olisi perustuslakivaliokunnan mukaan paras ratkaisu, ja myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri/Seinäjoen keskussairaala ovat puoltaneet esitystä. Kansalaisaloitteen hyväksyminen ei olisi siis ollut keneltäkään mitään pois, mutta ilmeisesti joillakin kansanedustajilla oli pelkoja oman poliittisen urakehityksen osalta, jos olisivat rikkoneet entisen hallitusrintaman ja näin asettuneet omien eduskuntaryhmiensä enemmistöjä vastaan. Asia oli monelle Vaasan vaalipiirin ulkopuolelta tulevallekin nimittäin herkkä, sillä joidenkin edustajien motiiveihin vaikuttaa Vaasan laajan päivystyksen keinotekoinen kytkeminen omassa ja ehkä sitten myös äänestäjien mielessä hallituksen vuoden 2016 päätökseen aluesairaaloiden toimintamahdollisuuksien kaventamisesta. Ilmeisesti usko siihen, että omat potentiaaliset äänestäjät omalla seudulla olisivat ymmärtäneet Vaasan olevan perustuslain takia erityistapaus muihin sairaalapaikkakuntiin verrattuna ei ollut kovin vahva ja pelko voitti estäen näin oikean päätöksen tekemisen.

 

Mitä ruotsin kielen joidenkin mielestä liian vahvaan asemaan tulee, kansalaisaloitteen esitys oli kannatettava myös siitä näkökulmasta: Ruotsinkielisten palvelujen varmistaminen kouluttamalla Seinäjoen keskussairaalan henkilökuntaa osaamaan ruotsia käytännön työssään, on byrokraattinen eikä siten tarkoituksenmukainen järjestely kielellisten oikeuksien turvaamiseksi, kun asia voidaan turvata nostamalla Vaasa laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon. Muutamien kymmenien Pohjanmaalta Seinäjoelle tulevien äidinkielenään ruotsia puhuvien päivystyspotilastapausten takia joudutaan nyt sitten jatkossakin kouluttautumaan ja pitämään keinotekoisesti yllä arkikäytössä varsin harvoin tarvittavaa ruotsin kielen taitoa. Kallista ja typerää.

 

Kansalaisaloite Vaasan laajasta päivystyksestä oli lakiesityksen muodossa tehty ja teknisesti varsin helppo ja nopea viedä eteenpäin, koska siinä esitetään ainoastaan terveydenhuoltolain yhden pykälän muuttamista lisäämällä Vaasan keskussairaala mukaan luetteloon ja poistamalla tämän seurauksena vaatimus Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriltä turvata päivystyspalvelut myös ruotsiksi. Asiaa on myös käsitelty kattavasti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kuulemalla asiantuntijoita sekä kirjallisesti että paikan päällä. Mitään prosessuaalista tai lakiteknistä syytä siihen, ettei kansalaisaloitteen sisältämää lakiehdotusta olisi voitu hyväksyä, ei ollut. Kaikki syyt olivat tekosyitä.

 

Tänään häviäjänä ei ollut vain Vaasan seutu vaan koko Vaasan vaalipiiri. Surullista, mutta näin se vain on.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Onneksi meillä on korkeatasoinen ruotsin kielen opetus yläkoulusta lukioon. Se takaa sairaalan seinäjokelaisten riittävän ruotsin kielen taidon. Tässä ei ole mitään ongelmaa.

Käyttäjän KaarloKunnari kuva
Kaarlo Kunnari

Lisäisin myös sen, että kyse on yöpäivystyksestä, joka maksaa paljon kun silloin pitää olla eri alojen asiantuntijalääkärit paikalla esim. myös psykiatri, eli ei ole yksistään leikaussalipäivystyksestä kyse. Maallikkona tulee mieleen että halutaan maksattaa veronmaksajilla imagosta, koska Vaasan sairaalan päivätoimintaan ei tällä laajan päivystyksen imagolla liene vaikutusta. Jos valtakunnan rahat ovat tiukassa, niin turhia kuluja pitäisi välttää. Edelleenkin Vaasa ottaa potilaita vastaan sairaalassaan päivittäin ja ne potilaat saavat palvelua ruotsin kielellä. Jospa välillä riitelisitte todellisten ongelmien kanssa, joita maassame riittää. Yksi niistä on edelleen korjaamatta ja se on terveyskeskusten vastaanotolle pääsy. Se on niin paha ongelma, että on pakko mennä yksityiselle lääkärille, jos haluaa pysyä hengissä.

Käyttäjän AssiCalma kuva
Asko Mylläri

Komppaan Kleemolaa. Vaasan asiaan voi heti palata, kun pakkoruotsi on poistettu ja vaara Seinajoella palvelun saamattomuudesta ruotsiksi on todellinen.
Muuten parlamentin on tunnustettava, etta pakkoruotsittamiseen hukatut miljardit ovat olleet turhia eli se koko ohjelma ei ole tuottanut yhtaan mitaan. Eiko nain ole' jos vaitetaan, ettei Seinajoen sairaalan henkilokunta osaa ruotsia.

Kun matkaa kauas nakee lahelle. Suomessa sisasiittoinen nurkkakuntaisuus jyllaa samaan aikaan, kun suut meinaa reveta rummuttaessa, kuinka olemme globaaleja ja kelvollisia malleja muille maille. Kansan enemmiston edut ei paina mitaan kun palvellaan marginaalisia edunsaajien ryhmia,joista ruotsinkieliset perusteettomine vaatimuksineen yksi raikeimpia. Jopa lapsensa eristavat , kuin muslimit omansa, ettei opi suomea, eika maan tapoja.
Ei voi olla oikein, etta 95 joutuu opettelemaan viiden henkilon kielen, ettei jalkimmaisten tarvitse. Ei ruotsinkielisia suomenkielen opettelu kiinnosta nakojaan edes terveytensa uhalla. Vrt nyt jo vuodessa 150.000 euroa kulutettu lisaruotsin oppiin sairaalassa seinajoella.
On jonkinlainen temppu suomenkielisessa maassa olla oppimatta suomenkielta aikuisikaan tullessa.

Kuinka ruotsinkieliselta rannikolta uskalletaan lahtea sairastumista pelkaamatta lomalle maihin, joissa ei sairaanhoitoa saa ruotsiksi.
Samoilla perusteilla ei Suomesta voisi Seinajoen sairaalan henkilokunnasta kukaan matkustaa edes Ruotsiin saati mihinkaan muuhun maahan tollommista kaupunkilaisista puhumattakaan. Kuinkahan edelliset matkoillaan selviavat.

Kirjoitan tata kehitysmaa Kiinan 30 miljoonaisesta Chongqing nimisesta kaupungista.
Maitamme ei tietenkaan voi mitenkaan verrata, mutta nama taalla nayttais kaikki olevan "persuja", jotka ei nae oman kansan edun vaalimiselle vaihtoehtoja.

Suomi on maailman paras maa ja pienia merkkeja ilmassa, etta se hiljaksiin vain paranee. Emma Karille taalta iso kiitos tietoisesta valinnasta aanestyksessa. Tuolla kokemuksella ei Emma erehtynyt napista. Saastit paljon veronmaksajien rahaa ja veit tarkean asian maaliin. Halauksin taalta Kiinasta.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

"Ei voi olla oikein, että 95 joutuu opettelemaan viiden henkilön kielen, ettei jälkimmäisten tarvitse."

Tai tarkemmin: Ei voi olla oikein, että 95%:n enemmistö joutuu opettelemaan ruotsia vain siksi, ettei 5%:n vähemmistön tarvitsisi käyttää hyvin osaamaansa suomea.

Ansiokas kommentti Mylläriltä.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Totean vielä: Vaasasta on Seinäjoelle matkaa 70 km. Erikoista, ettei vaihtoehdoksi nosteta myös sitä, että vaasalaiset, parempaa ruotsia puhuva sairaalahenkilöstö siirry töihin Seinäjoelle.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Mahtaakohan Seinäjoelle tulla montakaan potilasta, joka ei ymmärtäisi suomea.

Matti Simonaho

Asiakokonaisuudessa merkillistä on, että maahanmuuttaja joka tulee jostain muusta maasta kuin Ruotsista, oppii Suomen kielen muutamassa vuodessa ja tulee toimeen Suomalaisessa yhteiskunnassa, mutta Ruotsalainen ei vaikka suku on asunut Suomessa 500 vuotta.

Toimituksen poiminnat